ΦΛΩΡΙΝΑ Σαρωτική νίκη Ερντογάν στις εκλογές. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Σαρωτική νίκη Ερντογάν στις εκλογές.

.

.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Σαρωτική νίκη Ερντογάν στις εκλογές.


Με ποσοστό 50,3% (46,6% στις εκλογές του 2007) κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων και εκλέγει 326 βουλευτές, κατά τέσσερις λιγότερους από την πλειοψηφία που απαιτείται για να αλλάξει το Σύνταγμα μόνο με τις δικές του ψήφους.
Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% (20,9) που εκλέγει 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,1% (14,3%) που εκλέγει 54 βουλευτές και τέλος οι ανεξάρτητοι που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,6% (5,4) το οποίο ωστόσο εκλέγει 35 βουλευτές, ενώ το 2007 είχε εκλέξει 20.

Έχουν βαρύνουσα σημασία τα ποσοστά των κομμάτων ιδιαίτερα σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και ηΣμύρνη.

Σημειώνεται ότι οι 142 από τος συνολικά 550 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης εκλέγονται στους τρεις αυτούς νομούς.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας στην ανατολική Τουρκία άρχισε στις 7 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα, ενώ στη δυτική Τουρκία οι αντίστοιχες ώρες ήταν 8 το πρωί και 5 το απόγευμα.


Επεισόδια με τραυματίες κατά τη διάρκεια των εκλογών

Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, και περίπου 40 συνελήφθησαν σε αρκετά επεισόδια που συνδέονται με τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το πιο σημαντικό περιστατικό σημειώθηκε σε συνοικία της Άγκυρας, όταν μια ομάδα επιτέθηκε βίαια σε υποστηρικτές του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατηγορώντας τους για νοθεία σε εκλογικό τμήμα, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Πέντε άνθρωποι γρονθοκοπήθηκαν και η αστυνομία χρειάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος, προσέθεσε το Ανατολή.

Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στο επεισόδιο αυτό.

Παράλληλα η αστυνομία συνέλαβε 34 ανθρώπους στη νοτιοανατολική επαρχία Μπατμάν, της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Οι συλληφθέντες "ασκούσαν πιέσεις", σύμφωνα με το Ανατολή, σε ψηφοφόρους να ψηφίσουν ανεξάρτητους υποψηφίους που κατέβασε ένας φιλοκουρδικός σχηματισμός.

Στο Βιρανσεχίρ, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, ένας ανεξάρτητος βουλευτής που κατέβαινε στις εκλογές επιτέθηκε σε δύο αξιωματικούς της αστυνομίας, σύμφωνα με το Ανατολή.

cosmo.gr