ΦΛΩΡΙΝΑ <div style="background:#3BB9FF; padding:5px 8px 5px 8px;"> «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου» </div> - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου»

.

.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

«Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου»

Το Σωματείο δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν είναι κερδοσκοπικό, λειτουργεί δε με βάση τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Κύριοι σκοποί του Σωματείου είναι :

1. Η καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών σε όλες τους τις εκφάνσεις, η προαγωγή της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, η διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης σε όλους τους τομείς των τεχνών και των γραμμάτων, η συνδρομή στην ανατροφοδότηση του διαλόγου και της προβληματικής που αναπτύσσεται γύρω από αυτά και η συμβολή στην εξέλιξή τους τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
2. Η προώθηση και ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου, αυτοδύναμου και μαζικού Πολιτιστικού Κινήματος.
3. Η γνωριμία των μελών του Σωματείου και του κοινού με τα έργα των τεχνών και των γραμμάτων και η μύησή τους σ’ αυτά, η αισθητική αγωγή τους, η ηθική και πνευματική ανύψωσή τους, η συμβολή στην απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων και στην δημιουργία βεβαίας αντιλήψεως περί της αξίας των γραμμάτων και τεχνών και κατ’ επέκταση η συνδρομή στην μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο.
4. Η προώθηση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, ενθάρρυνση του πνεύματος πρωτοβουλίας και ανάπτυξης δραστηριοτήτων εποικοδομητικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και των δυνατοτήτων των νέων, όσων πολιτών το επιθυμούν και των μελών του Συλλόγου.
5. Ο συντονισμός, η αντιπροσώπευση, η προβολή και η προώθηση των καλλιτεχνικής και πολιτιστικής εν γένει φύσεως δραστηριοτήτων και έργων των µελών και των τμημάτων του.
6. Η ανάπτυξη στενότερου δεσμού και πνεύματος συναδελφικότητας, συνεργασίας, ανταλλαγής εμπειριών, αμοιβαίας κατανόησης, στήριξης, συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του Σωματείου και η προώθηση της καλλιέργειας συνείδησης ενεργού και ολοκληρωμένου πολίτη που συμμετέχει αλληλέγγυα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου και της χώρας καθώς και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
7. Η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης καθώς και η εξεύρεση και διατήρηση κατάλληλων χώρων για την καλύτερη και ευκολότερη επίτευξη των σκοπών του Σωματείου,
8. Η επιδίωξη δημιουργίας έργων υποδομής που θα υποστηρίζουν πολιτιστικές δραστηριότητες κάθε μορφής στον Δήμο Αμυνταίου, στον Νομό Φλωρίνης και στην Ελληνική Επικράτεια ευρύτερα.
9. Η επιβράβευση ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη και πνευματική προβολή της Ελλάδος ή του παγκόσμιου πολιτισμού.
10. Η παρακολούθηση του προβληματισμού που αναπτύσσεται για ζητήματα οικολογίας και περιβάλλοντος και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμβολή στην παύση και αναστροφή των συνεπειών της μόλυνσης, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής.
11. Η συγκέντρωση, μελέτη, παροχή πληροφοριών και ευαισθητοποίηση των μελών του Συλλόγου και της κοινωνίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για θέματα κοινωνικά, πολιτισμού και περιβάλλοντος, μέσω προγραμμάτων παιδαγωγικού, πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου, και ανάπτυξη σχετικών ενεργειών και δράσεων.
12. Η προώθηση, προβολή και ενθάρρυνση αξιοποίησης των πολιτιστικής, οικολογικής τουριστικής, περιηγητικής και ψυχαγωγικής φύσεως δυνατοτήτων της περιοχής Αμυνταίου, με στόχο την ευρύτερη πολιτιστική αναβάθμισή της και την αειφόρο ανάπτυξή της με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιδιαίτερη πολιτιστική της κληρονομιά.
13. Η διασφάλιση του δικαιώματος ακροάσεως και συμμετοχής των μελών και φίλων του Σωματείου στην λήψη αποφάσεων για τα θέματα που τους αφορούν.
14. Η συμμετοχή, εντός των πλαισίων των Νόμων του Κράτους, στις σχετικές προσπάθειες που καταβάλλουν άλλοι φορείς, η υποστήριξη και προώθηση ετέρων αποκεντρωμένων θεσμών συλλογικής έκφρασης και δράσης.
Οι ως άνω σκοποί του Σωματείου ευρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με οποιοδήποτε ατομικό συμφέρον και έξω από κάθε προσδοκία οιουδήποτε οικονομικού ή προσωπικού οφέλους των μελών του.
Την εξειδίκευση, υλοποίηση και εν γένει προώθηση απάντων των ανωτέρω πραγματοποιεί το Δ.Σ. του Σωματείου εντός των πλαισίων των νόμων του κράτους και του καταστατικού.