Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Πανικός για το "χάπι του βιασμού"

Πανικός για το "χάπι του βιασμού"Πανικό και σοβαρότατο προβληματισμό έχουν προκαλέσει τόσο στην αστυνομία όσο και σε χιλιάδες γυναίκες οι αυξανόμενες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τη χρήση του «χαπιού του βιασμού», το οποίο φέρνει το θύμα σε κατάσταση αναισθησίας.

 
Σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛΑΣ, ο οποίος μιλάει στα Νέα, πρόκειται συνήθως για «ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών. Χάπια που περιέχουν αυτή την ουσία κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο και διατίθενται με ιατρική συνταγή. Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας ως ηρεμιστικό και ως αναισθητικό πριν από το χειρουργείο».
Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι άοσμα, άχρωμα και διαλύονται εύκολα, ακόμη και σε ανθρακούχα ποτά, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για τους δράστες, ενώ μεγάλη δυσκολία προκαλεί στις αρχές το γεγονός πως διαλύονται μέσα σε λίγες ώρες τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους μέσα στο σώμα ενός θύματος.
«Το μεγάλο πρόβλημα με αυτές τις καταγγελίες βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης είναι πως πολύ δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν. Στην ιατροδικαστική υπηρεσία έχουν φτάσει ορισμένες περιπτώσεις θυμάτων που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βιασμού αφού κάποιος τους έριξε το χαπάκι στο ποτό τους. Από τις εργαστηριακές εξετάσεις όμως κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό να αποδειχθεί» αποκαλύπτει στην εφημερίδα ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς.
Οι καταγγέλλουσες τονίζουν ότι έχουν οπτικές παραισθήσεις, σύγχυση, γαστρεντερολογικές διαταραχές, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση αναισθησίας με αποτέλεσμα ο βιασμός να μην προκαλεί κακώσεις αφού δεν υπάρχει και αντίσταση.
Οι ιατρικές έρευνες έδειξαν πως η δράση του χαπιού ξεκινάει μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά τη λήψη του και διαρκεί από 8 μέχρι και 12 ώρες, ενώ στο αίμα ανιχνεύεται μόλις λίγες ώρες μετά τη λήψη του και στα ούρα μέχρι και 48 ώρες μετά. Σημαντικός παράγοντας για την επίδραση ή όχι του χαπιού,  είναι -όπως επισημαίνεται στις ιατρικές μελέτες- και η ποσότητα αλκοόλ που είχε ήδη καταναλώσει το θύμα, όπως επίσης η ηλικία και το βάρος του.
Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, πάντως, τονίζει ότι το νόμισμα έχει και άλλη όψη καθώς αρκετές κοπέλες, ποντάροντας στη δυσκολία της ανίχνευσης του χαπιού, επινοούν τέτοιες ιστορίες προκειμένου να εισπράξουν χρήματα από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Star.gr