ΦΛΩΡΙΝΑ <div style="background:#3BB9FF; padding:5px 8px 5px 8px;"> Παραπέμφθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος </div> - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Παραπέμφθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

.

.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Παραπέμφθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Το Δικαστικό Συμβούλιο αναλαμβάνει πλέον τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, μετά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την αποδοχή ή μη της πρότασης της Προανακριτικής Επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο των υποβρυχίων, για άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού.

Αναλυτικά, 216 βουλευτές ψήφισαν «ΥΠΕΡ» της παραπομπής για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, 9 «ΚΑΤΑ» και 7 «ΠΑΡΩΝ».
Ενώ γι' αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες υπήρξαν 215 «ΥΠΕΡ», 9 «ΚΑΤΑ» και 8 «ΠΑΡΩΝ».
Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου πείσθηκε από τις ισχυρές ενδείξεις του πορίσματος, οι οποίες «φωτίζουν» την τέλεση των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας...

και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τον πρώην υπουργό.
Πρέπει όμως να σημειωθεί πως δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα αποφασίσουν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, και αυτό γιατί πρόσφατες νομικές εκτιμήσεις -τις οποίες εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης- αναφέρουν ότι τόσο το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος όσο και η παθητική δωροδοκία δεν εμπίπτουν στο νόμο περι ευθύνης υπουργών και άρα αρμόδια να τα διερευνήσει είναι αποκλειστικά η τακτική Δικαιοσύνη.
Υπό αυτά τα δεδομένα τρία είναι τα σενάρια που διαμορφώνονται: το πρώτο αναφέρει ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα δεχθεί την ερμηνεία που έδωσε ο κ. Καστανίδης και θα παραπέμψει τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Δικαιοσύνη.
Το συγκεκριμένο σενάριο έχει και μια υποκατηγορία, που λέει πως τα μέλη του Συμβουλίου μπορεί να αποφασίσουν πως για το αδίκημα του «ξεπλύματος» αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη και γι' αυτό της παθητικής δικαιοσύνης οι ίδιοι.
Το δεύτερο -και αρκετά πιθανό- είναι να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία, δηλαδή παραπομπή του πρώην υπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο, ενώ τέλος υπάρχει και το ενδεχόμενο να θεωρηθεί -σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών- πως τα αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί!
Πρώτο Θέμα

Δήλωσε «αθώος» στην ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε και τα ονόματα υπουργών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ το 1998
Τσοχατζόπουλος: Μαζί τα αποφασίζαμε
Αθώος δήλωσε για άλλη μία φορά από το βήμα της Βουλής ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σχετικά με τις κατηγορίες περί δωροδοκίας που αντιμετωπίζει, επικρίνοντας όχι μόνο την Προανακριτική Επιτροπή αλλά και το γερμανικό πόρισμα, στο οποίο θεωρεί ότι δεν τεκμηριώνεται η ενοχή του αφού δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας κατηγορίας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας άφησε αιχμές και για άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ πρώην και νυν, κατονομάζοντας τους, οι οποίοι ήταν μέλη του ΚΥΣΕΑ και δεν εκλύθηκαν να καταθέσουν.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι η αλήθεια είναι η ασπίδα του και θα αποκαλυφθούν τα στοιχεία της "σκευωρίας" που έχει στηθεί εναντίον του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε απόλυτη συνεργασία, όπως τόνισε, με τη Νέα Δημοκρατία.
"Οι συντάκτες του πορίσματος ήταν εκτός Επιτροπής, όταν σύνέταξαν από πριν το "κατασκευασμένο" κείμενο και επειχειρούν αγωνιωδώς να αποδείξουν ότι δωροδοκήθηκα, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν, γιατί είναι ένα τεράστιο ψέυδος."
Ο πρώην υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε πρωτοφανές το συμπέρασμα του πορίσματος, ότι "η σύμβαση ήταν η μεγαλύτερη ένδειξη της ενοχής μου επειδή μόνο και μόνο είχε την υπογραφή μου, χωρίς να αναφέρεται κανένα αποδεικτικό υλικό που να συνδέει την ομάδα που χρηματίστηκε με τον υπουργό".
"Χρειάζεται προσοχή στην αβασάνιστη μεταφορά του πορίσματος της γερμανικής δικαιοσύνης το οποίο μου απευθύνει την βαύτατη κατηγορία της δωροδοκίας αλλά δεν επιχειρεί να τεκμηριώσει αν επηρέασα τα θεσμικά όργανα, είτε να εισηγηθούν, είτε να αποφασίσουν, όπως το ΚΥΣΕΑ. Γιατί η συγκεκριμένη απόφαση ήταν μια απόφαση ΚΥΣΕΑ και όχι υπουργού", τόνισε ο Α. Τσοχατζόπουλος.
Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι τα έχουν κάνει "πλακάκια" εναντίον του. Ενώ διαμαρτυρήθηκε και για το γεγονός ότι, "τα πρακτικά της προνακριτικής δεν ήρθαν ποτέ, το πόρισμα βγήκε, αλλά δεν είδα ποτέ τις καταθέσεις τους γιατί φοβήθηκαν την αλήθεια, κάλεσαν μόνο έναν και μοναδικό αξιωματικό να καταθέσει."
"Όσοι υπουργοί ήταν μέλη της τότε κυβέρνησης 1998-2004, πρέπει να μιλήσουν σήμερα στην Ολομέλεια και να πουν τη γνώμη τους για την 24/7/1998, ημερομηνία που το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε", υπογράμμισε ο Α. Τσοχατζόπουλος κατονομάζοντας τους υπουργούς Θ. Πάγκαλο, Β. Παπανδρέου, Δ. Ρέππα, Ευ. Βενιζέλο, Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Μαγκριώτη αλλά και τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
"'Οποιος είναι υπουργός, μέλος της κυβέρνησης είναι και υποχρεωτικά μέλος του ΚΥΣΕΑ και αυτά είναι τα πιο κατάλληλα πρόσωπα να ενημερώσουν τη Βουλή, αν το θέλουμε", τόνισε ο Α. Τσοχατζόπουλος.
Στη συνέχεια της ομιλίας του αναρωτήθηκε πως διευκόλυνε την εταιρεία αφού δεν κατηγορείται για επηρεασμό των μελών του ΚΥΣΕΑ, δεν κατηγορείται για την απευθείας ανάθεση αφού ήταν νόμιμη, άρα ουσιαστικά, τονίζει ο υπουργός, δεν απαντάται για ποιον λόγο δωροδοκήθηκα, άρα "δωροδοκήθηκα γιατί έτσι το θέλει η Επιτροπή".
"Το γερμανικό κατηγορητήριο, που θεωρείται ευαγγέλιο από την Επιτροπή, δεν έλαβε υπόψιν του τις διατάξεις που ισχύουν στην Ελλάδα, άρα για ποιό λόγο πρέπει να πάρουμε μόνο αυτά που λένε οι Γερμανοί και αβασάνιστα να τα χρησιμοποιήσουμε;" υπογράμμισε ο Α. Τσοχατζόπουλος, συνεχίζοντας "πως μπορέσατε εσείς (αναφερόμενος στην Επιτροπή) να βρείτε δωροδοκία, αφού δεν βρήκαν οι Γερμανοί;"
"Δεν υπάρχει ούτε ένας μάρτυρας κατηγορίας, εκτός από τον συκοφάντη εκδότη, που με δημοσιεύματα στηρίζει τις κατηγορίες του περί του δήθεν ταμία μου, ούτε είχα ούτε έχω σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία, το όνομά μου είναι Τσοχατζόπουλος"
Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι "αντίθετα με αυτά που λένε ότι δεν παρέλαβαν, δεν παρήγγειλαν και δεν πλήρωσαν, λένε ψέματα γιατί πλήρωσαν και τους επιστρέφω την κατηγορία περί κατάσκοπίας.
Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο Α. Τσοχατζόπουλος τόνισε με νόημα ότι "Δεν υπήρξα ποτέ υπάλληλος ούτε των Αμεικανικών ούτε άλλων συμφερόντων", αναφερόμενος στις μη αγορές επί υπουργίας του από αμερικανικές εταιρείες.


Η στάση του ΠΑΣΟΚ
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Άγγελος Μανωλάκης, τάχθηκε νωρίτερα υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι οι ενδείξεις που προέκυψαν από την έρευνα της Προανακριτικής δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την ορθότητα της πρότασης άσκησης ποινικής δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Παράλληλα, δήλωσε ότι "δεν αρκεί μόνο η πρόταση για άσκηση δίωξης του πρώην υπουργού, αλλά επιβάλλεται να διαβιβαστεί το πόρισμα στην εισαγγελία για να διευκολυνθεί για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία και των επίορκων υπαλλήλων".
Δήμητρα Βασιλοπούλου από enet