Η γιορτή της πιπεριάς ξεκίνησε με σκοπό την ανάδειξη του κύριου τοπικού αγροτικού προϊόντος του Αετού την κόκκινη πιπεριά . Σε λίγους είναι γνωστό ότι η καλλιέργεια της ξακουστής "κόκκινης" πιπεριάς Φλωρίνης, ξεκίνησε από τον Αετό, λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Η περιοχή είχε το προνόμιο να διαθέτει πηγές Ξινού νερού που διοχετεύονταν ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωράφια με ειδικά αυλάκια, αφού η καλλιέργεια του κόκκινου φυτού απαιτεί άφθονο νερό. Φορτωμένα ζώα μετέφεραν στα γειτονικά χωριά πιπεριές, στα παζάρια της Φλώρινας και του Αμύνταιου που "έθρεψαν" γενιές και γενιές.Η μοναδικότητα που διαθέτουν οι πιπεριές από τον Αετό και γενικότερα η κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, τους έδωσε το δικαίωμα και κέρδισαν αρκετά βραβεία σε Διεθνείς Εκθέσεις για τη νοστιμιά τουςΟι κόκκινες καυτερές πιπεριές μπορεί να φέρνουν δάκρυα στα μάτια, αλλά έχουν άπειρες ευεργετικές ιδιότητες. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ,δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη Ο και β-καροτίνη, αλλά, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες μπορούν να λειτουργήσουν και ως παυσίπονα. Αυτό οφείλετε στην καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη αποτελεί ήδη δραστικό συστατικό διάφορων αλοιφών για πόνους στους μυς που συνδέονται με την αρθρίτιδα, πόνους πλάτης και εξαρθρώσεις. Ευρύτατα διαδεδομένη είναι και η χρήση διάφορων «θερμαντικών» εμπλάστρων. Να σημειωθεί πως η καψαϊκίνη είναι εξαιρετικά σταθερή ουσία και δεν διασπάται κατά το μαγείρεμα της πιπεριάς.Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων που έχουν σαν κύριο συστατικό την πιπεριά καθώς και την παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων και γλέντι υπό τους ήχους.
Η περιοχή είχε το προνόμιο να διαθέτει πηγές Ξινού νερού που διοχετεύονταν ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωράφια με ειδικά αυλάκια, αφού η καλλιέργεια του κόκκινου φυτού απαιτεί άφθονο νερό. Φορτωμένα ζώα μετέφεραν στα γειτονικά χωριά πιπεριές, στα παζάρια της Φλώρινας και του Αμύνταιου που "έθρεψαν" γενιές και γενιές.Η μοναδικότητα που διαθέτουν οι πιπεριές από τον Αετό και γενικότερα η κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, τους έδωσε το δικαίωμα και κέρδισαν αρκετά βραβεία σε Διεθνείς Εκθέσεις για τη νοστιμιά τουςΟι κόκκινες καυτερές πιπεριές μπορεί να φέρνουν δάκρυα στα μάτια, αλλά έχουν άπειρες ευεργετικές ιδιότητες. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ,δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη Ο και β-καροτίνη, αλλά, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες μπορούν να λειτουργήσουν και ως παυσίπονα. Αυτό οφείλετε στην καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη αποτελεί ήδη δραστικό συστατικό διάφορων αλοιφών για πόνους στους μυς που συνδέονται με την αρθρίτιδα, πόνους πλάτης και εξαρθρώσεις. Ευρύτατα διαδεδομένη είναι και η χρήση διάφορων «θερμαντικών» εμπλάστρων. Να σημειωθεί πως η καψαϊκίνη είναι εξαιρετικά σταθερή ουσία και δεν διασπάται κατά το μαγείρεμα της πιπεριάς.Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων που έχουν σαν κύριο συστατικό την πιπεριά καθώς και την παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων και γλέντι υπό τους ήχους.