Η βουλή των Σκοπίων αποφάσισε τη μη παραπομπή στο δικαστήριο τεσσάρων εγκλημάτων πολέμου στα οποία εμπλέκεται ο Αλβανικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, μετά από αίτημα του κόμματος "Αλβανική Δημοκρατική Ένωση υπέρ της Ολοκλήρωσης" (DUI) για γνωμάτευση επί της ερμηνείας του νόμου για την αμνηστία.
Ο νόμος θεσπίστηκε στα πλαίσια της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις του 2001 ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της πΓΔΜ και του Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA).
"Η βουλή είναι το ανώτερο όργανο με αρμοδιότητα στην ερμηνεία των νόμων. Το ψήφισμα για ερμηνεία του νόμου για την αμνηστία σημαίνει ότι θα τερματιστούν τέσσερις υποθέσεις και ότι κανένα άλλο θεσμικό όργανο δεν έχει αρμοδιότητα εκδίκασής τους", δήλωσε ο αναλυτής Γιοβάν Ντόνεφ.
Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης κράτησε έξι χρόνια τις τέσσερις υποθέσεις, χωρίς να προβεί στις σχετικές με αυτές ενέργειες και αποφάσισε τη μη διεκπεραίωσή τους το 2006 και τις επέστρεψε ζητώντας από την πΓΔΜ να το πράξει αντ' αυτού.
Σε δύο υποθέσεις, μέλη του NLA - η ηγεσία του οποίου μετασχηματίστηκε σε DUI - κατηγορούνται με απαγωγή, βασανισμό και την εκτέλεση πολιτών της πΓΔΜ στην περιοχή του Τέτοβο, το 2001.
Σε μια άλλη περίπτωση, το NLA κατηγορείται ότι διέκοψε την παροχή νερού στο δήμο του Κουμάνοβο, απειλώντας τη ζωή και την ευημερία πρισσότερων από 100.000 ατόμων.
Στην τέταρτη υπόθεση, η ηγεσία του NLA κατηγορείται για μη τήρηση των ιεραρχικών εντολών σε διάφορες περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου καθώς και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η ενέργεια αυτή είναι μια προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης ανάμεσα στους κατοίκους της πΓΔΜ και τους Αλβανούς.
"Κλείνει τις μεγάλες πληγές που είχαν πριν εμποδίσει την πΓΔΜ από το να μπει σε πορεία πολιτικής κατανόησης. Θα συμβάλλει στην... πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας", δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος DUI, Άρνπεν Λιανμπουνίστα.
Πολλοί πολίτες της πΓΔΜ ωστόσο είναι οργισμένοι από τη μη εφαρμογή των νόμων.
"Η Συμφωνία Πλαίσιο επιβλήθηκε στην πΓΔΜ και συνεπώς δεν υφίσταται κλείσιμο για τις οικογένειες των αγνοουμένων Σκοπιανών, για να μην αναφέρουμε πόσοι από εμάς είναι άνεργοι λόγω των υφιστάμενων ποσοστόσεων", ανάφερε ένας 45χρονος βετεράνος για τις συγκρούσεις του 2001, ζητώντας να μην αναγνωριστεί πέρα από τα αρχικά S.T.
Η απόφαση του κοινοβουλίου ήταν μια πολιτική εκτίμηση ενόψει της απογραφής του φθινοπώρου, στην οποία το κύρος της Συμφωνίας Πλαίσιο θα μπορούσε νομίμως να τεθεί υπό αμφισβήτηση", είπε.
Άλλοι, όπως ο 60χρονος δημότης του Μοναστηρίου Πέτερ Λοζανόβσκι, διαφωνούν: "Είμαι πεπεισμένος ότι η βουλή διαθέτει έγκυρα επιχειρήματα για τις θέσεις της. Το εάν η λύση είναι νόμιμη θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε", είπε ο Λοζανόβσκι.
"Η ερμηνεία είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας, περισσότερο μια πολιτική δήλωση παρά μια έγκυρη νομική λύση. Στόχος εδώ είναι να ξεπεραστούν οι πιθανές μελλοντικές εντάσεις στην πΓΔΜ", δήλωσε ο Πάβλε Τραϊανόφ, πρώην υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος του κυβερνώντος συνασπισμού.
Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της κατάστασης, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ συναντήθηκε με τις οικογένειες πολιτών της πΓΔΜ που ακόμη αγνοούνται από τον πόλεμο και ζήτησε από όλες τις πολιτικές παρατάξεις να μην εκμεταλλεύονται την ατυχία τους.
πηγή: SETimes