ΦΛΩΡΙΝΑ Ι.Π.Α.Δ.Μ. Με αφορμή δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις διαφόρων Μ.Κ.Ο. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ι.Π.Α.Δ.Μ. Με αφορμή δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις διαφόρων Μ.Κ.Ο.

.

.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ι.Π.Α.Δ.Μ. Με αφορμή δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις διαφόρων Μ.Κ.Ο.


Με αφορμή δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις διαφόρων Μ.Κ.Ο. το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Δ.Μ.) προβαίνει στην έκδοση του παρόντος Δελτίου Τύπου προς ενημέρωση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.



1. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης Γιώργος έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) οι οποίες διαχειρίστηκαν προγράμματα του 3ου Κ.Π.Σ έπειτα από επερώτηση του Βουλευτή Ν.Δ. Λάρισας κ. Χαρακόπουλου Μάξιμου.

Χαιρετίζουμε την ενέργεια του Υπουργού και ελπίζουμε να πράξουν αντίστοιχα το ίδιο και τα άλλα Υπουργεία ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι Φορείς και Οργανισμοί διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται Εθνικά και Κοινοτικά Κονδύλια και πως αυτά αξιοποιούνται με βάση τον Οδηγό Εφαρμογής της κάθε Πρόσκλησης. Επιπλέον θα πρέπει να περιέρχονται σε γνώση των πολιτών τα ονόματα των Διοικητικών Συμβουλίων των ανωτέρω Φορέων και Οργανισμών σε μία προσπάθεια πλήρους διαφάνειας. Έτσι λοιπόν η συζήτηση και κατάθεση απόψεων γύρω από το θέμα αυτό, όπως προέκυψε και αναδείχθηκε από τα ΜΜΕ αλλά και τους πολίτες που συμμετείχαν με τα δικά τους σχόλια, είναι απολύτως θεμιτή και οπωσδήποτε αναγκαία αφού θωρακίζει τους θεσμούς και αποτρέπει ενδεχόμενη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) ή Μη κερδοσκοπικούς Φορείς (Μ.Κ.Φ) και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.). Δεν είναι ακριβώς το ίδιο αν και οι περισσότεροι τα ταυτίζουν κάνοντας λάθος.

Στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας, Μη Κερδοσκοπικοί Φορείς (Σωματεία, Σύλλογοι, Αναπτυξιακές, Συνεταιρισμοί κλπ.) δραστηριοποιούνται στους τομείς ενδιαφέροντός τους, σύμφωνα με το καταστατικό τους, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την τοπική οικονομία και συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της ανεργίας.  Όλα τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από τις Μ.Κ.Ο. στα πλαίσια του 3ου ΚΠΣ και για τα οποία γίνεται λόγος, εδράζονται στη φιλοσοφία της Κοινωνικής Οικονομίας. Με καθυστέρηση δεκαετιών για την Ελλάδα και μόλις τον Ιούλιο που μας πέρασε κατατέθηκε σχέδιο νόμου στη Βουλή για την Κοινωνική Οικονομία το οποίο αντιμετωπίζει σχεδόν ολοκληρωμένα το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο ελλείψει νομοθετικού πλαισίου δημιουργούνταν απίστευτες παρεξηγήσεις και όχι άδικα.

2. Η γνώση του πλαισίου της Κοινωνικής Οικονομίας είναι πολύ σημαντική για να γίνει κατανοητή η φιλοσοφία των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από τις Μ.Κ.Ο. στα πλαίσια του 3ου Κ.Π.Σ.. Έτσι λοιπόν, ανάμεσα στο Κράτος και στην αγορά έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σε πολλές προηγμένες αλλά και αναπτυσσόμενες οικονομίες ένας τρίτος τομέας, ο επονομαζόμενος τομέας της κοινωνικής οικονομίας. Στα μέσα του 19ου αιώνα εμφανίζονται οι πρώτες οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες με την μορφή συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλληλοβοηθητικών φορέων, μη κερδοσκοπικών ενώσεων και συλλογικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν με τη νομική μορφή του συνεταιρισμού ή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Η αύξηση των ποσοστών της ανεργίας και της φτώχειας στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την εμφάνιση νέων μορφών κοινωνικών επιχειρήσεων καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και φορέων καινοτομιών, ως αντιστάθμισμα κάλυψης νέων αναγκών, ενόψει μάλιστα της αδυναμίας των κρατών να σχεδιάσουν αποτελεσματικές πολιτικές. Μιλάμε λοιπόν για μια μορφή κοινωνικής οικονομίας προσανατολιζόμενης στις πρωτοβουλίες εκείνες που αφορούν στην τοπική ανάπτυξη, στην επανενσωμάτωση μακροχρόνια ανέργων και στην καταπολέμηση του αποκλεισμού.

3. Στα πλαίσια λοιπόν της Κοινωνικής Οικονομίας και έχοντας ως στόχο της καταπολέμηση της ανεργίας το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας / Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων / Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) σχεδίασε στα πλαίσια του 3ου Κ.Π.Σ. (2000 – 2006) τη δράση «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Κανονισμού 1784/99)» Η δράση αυτή αναπτύχθηκε σε δύο κύκλους (Α’ & Β’) και σε ότι αφορά το Ινστιτούτο υπέβαλε πέντε (5) προτάσεις στο  Β’ Κύκλο της πιο πάνω δράσης.

Από τις πέντε προτάσεις που υπεβλήθησαν από το Ινστιτούτο εγκρίθηκαν οι τέσσερις και υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οδηγό Εφαρμογής της πρόσκλησης. Οι προτάσεις αυτές υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με αντίστοιχους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Η ολοκλήρωσή τους αξιολογήθηκε θετικά από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων / Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Κ.Τ. και αποπληρώθηκαν σύμφωνα πάντα με τον Οδηγό Εφαρμογής της πρόσκλησης. Κάθε δράση ανέρχονταν στις 25.000€ και χρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) με στόχο πάντα την καταπολέμηση της ανεργίας. Γι’ αυτό άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων κάθε δράσης δαπανήθηκε για την υποχρεωτική μισθοδοσία των ατόμων που απασχολήθηκαν. Τα υπόλοιπα χρήματα δαπανήθηκαν για την υλοποίηση της πρότασης σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε για κάθε πρόταση με τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων / Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Κ.Τ. στα πλαίσια πάντα του 3ου Κ.Π.Σ.

Συνεπώς δεν μιλάμε για επιχορηγήσεις αλλά για υλοποίηση προτάσεων, όπως γίνονταν, γίνεται και θα γίνεται στα διάφορα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, οι οποίες υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην συγκεκριμένη πρόσκληση. 

Σε ότι αφορά το Ινστιτούτο παρακαλείται οποιοσδήποτε επιθυμεί να λάβει γνώση και να μελετήσει τους φακέλους των ανωτέρω δράσεων να προσέλθει στα γραφεία του, τα οποία βρίσκονται επί της Ηροδότου 9 στην Κοζάνη, ώρες λειτουργίας 09:00 – 15:00. Μπορεί κατά τη μελέτη των φακέλων να ζητήσει διευκρινήσεις από την Υπεύθυνη των δράσεων σε μία προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης του. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην απόλυτη διαφάνεια των δημοσίων και κοινοτικών κονδυλίων και να θωρακίσουμε τις διαδικασίες σε ενδεχόμενες κακοπροαίρετες συμπεριφορές και δόλια κίνητρα που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Άλλωστε τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν και υποχρέωση των ίδιων των πολιτών, αν θέλουμε να μιλάμε για ενεργούς πολίτες.