ΦΛΩΡΙΝΑ Βέλγιο: Συνέντευξη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ για το όνομα, την κρίση και τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Βέλγιο: Συνέντευξη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ για το όνομα, την κρίση και τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ

.

.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Βέλγιο: Συνέντευξη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ για το όνομα, την κρίση και τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ


Δισέλιδη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι δημοσίευσε χθες η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, υπό τον τίτλο «Μας έβαλαν με την πλάτη κολλημένη στο τοίχο» και υπότιτλους «Ο υπουργός Εξωτερικών της «Μακεδονίας» εξηγεί την αιτία τουεθνικιστικού ρεύματος στη χώρα του, αποδίδοντάς το στα ελληνικά "βέτο" στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» και «Το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου στα Σκόπια είναι, κατά την άποψή του, συνέπεια αυτών των ενεργειών».




Αναλυτικότερα ο κ. Ποπόσκι αναφέρει ότι το θέμα της ονομασίας συνεχίζει να είναι αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι «οι δύο Πρωθυπουργοί, Παπανδρέου και Γκρουέσκι συναντήθηκαν τουλάχιστον δέκα φορές, στο διάστημα δύο χρόνων. Αυτό δημιούργησε μία δυναμική. Παρά ταύτα, δεν καταλήξαμε σε συμφωνία».

Αφού εξιστορεί τη διαδικασία των συμφωνιών για το όνομα, με την προσωρινή υιοθέτηση, με συμφωνία του 1995, του όρου ΠΓΔΜ, λέει ότι το όνομα που επέλεξαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επιβεβαιώνεται από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του 1991. «Προέρχεται από το 1940, όταν η Μακεδονία ήταν μία από τις Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Το να μιλάμε για «Δημοκρατία» επιτρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό ανάμεσα στη χώρα και την πολύ ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, που φέρει το ίδιο όνομα».

Εκφράζει κατόπιν την πεποίθηση ότι «οι πολιτικές ελίτ των δύο χωρών κατανοούν καλά η μία την άλλη και ότι θα μπορέσουν να φτάσουν σε μία λύση, η οποία δεν θα γίνει δεκτή ως επίθεση στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα θα είναι αξιοπρεπής για εμάς».

Σε ερώτηση για το «τεράστιο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου που υψώθηκε στο κέντρο των Σκοπίων» και εάν αυτό αποτελεί «πρόκληση», ο κ.Ποπόσκι απαντά:

«Πρέπει να διαχωρίζουμε την αιτία και το αποτέλεσμα. Η ανέγερση αυτού του αγάλματος, σίγουρα επηρεάστηκε από το συναίσθημα ότι απειλείται η εθνική μας ταυτότητα. Πολλές χώρες της ΕΕ το ένοιωσαν στην ιστορία τους: όταν ασκείται παρόμοια πίεση σε ένα έθνος, το πρωτόγονο αντανακλαστικό είναι να τονίζεται αυτού του είδους συναίσθημα. Εάν υπήρχε η ευρωπαϊκή μεθοδολογία, βασισμένη στην ένταξη, ποτέ δεν θα είχαμε το αίσθημα ότι βρισκόμαστε με την πλάτη κολλημένη στο τοίχο».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην οικονομία της χώρας του, με την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, μείωση της γραφειοκρατίας, μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και σημειώνει ότι: «Η «Μακεδονία» ανέβηκε 40 θέσεις στην αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας , σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα». Διευκρινίζει κατόπιν ότι βρίσκεται εντός των κριτηρίων του Μάαστριχτ, εφόσον το χρέος δεν ξεπερνά το 31- 32% του ΑΕΠ. Σημειώνει επίσης ότι το 65% των εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιείται με την ΕΕ.

Σε ερώτηση για το αν «έχουν επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα» απαντάει: «Πολύ σημαντικές. Αυτές τις ημέρες, εξαιτίας της γενικής απεργίας των ελληνικών τελωνείων, όλες οι εξαγωγές μας είναι μπλοκαρισμένες στα νότια σύνορα. Το καθημερινό κόστος ανέρχεται σε εκατομμύρια. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι αρκετά αποδοτικός. Δεν υπήρξε ποτέ εκτεθειμένος σε τοξικά προϊόντα. Εάν ήμασταν χώρα- μέλος της ΕΕ, θα συμβάλλαμε στο χρηματοοικονομικό μηχανισμό σταθεροποίησης».

Τέλος, όταν η εφημερίδα τού επισημαίνει ότι έχουν 35% ποσοστό ανεργίας, απαντά ότι πρόκειται για διαρθρωτική ανεργία, οφειλόμενη στο ότι οι άνεργοι προέρχονται από μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρήγαγαν για τη Γιουγκοσλαβία, μία αγορά 23 με 24 εκατ. καταναλωτές και ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας περιορίζεται στο αντίστοιχο των 100- 150 ευρώ μηνιαίως.

Μ. Σπινθουράκης
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ

www.macedoniahellenicland.eu