Προς τη θετική κατεύθυνση φαίνεται να είναι η απόφαση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, όπου 190 χώρες συμφώνησαν να υπάρξει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές.
Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία –επί της ουσίας- επεκτείνονται έως το 2017 τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο, του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012. Μια εξέλιξη που σαφώς και μπορεί να δώσει ανάσα και στη ΔΕΗ σαν επιχείρηση, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές, στους οποίους θα μετακυλίονταν άμεσα το ανάλογο οικονομικό κόστος, εάν η ΕΕ επαναπροσδιορίσει τη θέση της σχετικά με το φόρο ρύπων που θα ισχύσει από 1/1/2013. Η επίτευξη της συνολικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θεωρείται πολύ φιλόδοξος στόχος, που οπωσδήποτε «θα χρειαστεί μακρές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».
Παρά το ότι το γεγονός αυτό δικαιώνει απόλυτα τη θέση του Σωματείου μας σε ό,τι έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα των λιγνιτών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να κρατήσουν, αλλά και στο σημείο που έχει να κάνει με την διαχρονική μας εκτίμηση ότι χώρες της Ε.Ε. (πχ Γερμανία, Πολωνία) δεν επρόκειτο να αποδεχθούν φόρο του διοξειδίου του άνθρακα στα στερεά καύσιμα (πόσο μάλλον χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία που εντάσσουν καθημερινά στο σύστημά τους λιγνιτικούς σταθμούς),ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δράττεται της ευκαιρίας να επαναφέρει και να ενισχύει την αναγκαιότητα του συνολικού αιτήματος για τη κατασκευή σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που και τις προδιαγραφές θα τηρούν και το Εθνικό μας καύσιμο τον λιγνίτη θα κρατήσουν σε πρωταγωνιστική θέση.
Εν ολίγοις, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V», καθώς και τη δημοπράτηση της μονάδας στη Φλώρινα «Μελίτη II».
Γραφείο Τύπου