ΦΛΩΡΙΝΑ Νέα της Συνόδου - Στρασβούργο, 13 - 16 Φεβρουαρίου 2012 - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Νέα της Συνόδου - Στρασβούργο, 13 - 16 Φεβρουαρίου 2012

.

.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Νέα της Συνόδου - Στρασβούργο, 13 - 16 Φεβρουαρίου 2012



Οι άστεγοι της Ευρώπης και το κύμα ψύχους  
Καθώς περισσότεροι από 200 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άστεγοι, έχουν πεθάνει λόγω του πρόσφατου κύματος ψύχους στην Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές θα πιέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει επί του ψηφίσματος που υιοθέτησε το ΕΚ το Σεπτέμβριο του 2011 για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους αστέγους. (Συζήτηση: Δευτέρα)


Προετοιμασία για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ θα βρεθεί για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 1 και 2 Μαρτίου. Στις 15 Φεβρουαρίου, το ΕΚ θα συζητήσει και θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές του ενόψει της συνάντησης κορυφής η οποία αναμένεται να αξιολογήσει την πρώτη φάση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενός εργαλείου για τον οικονομικό συντονισμό, και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με τις αποφάσεις για την έξοδο της ΕΕ από την κρίση. (Συζήτηση: Τετάρτη)

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti στην ολομέλεια του ΕΚ
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Mario Monti, θα επισκεφθεί το ΕΚ προκειμένου να συμμετάσχει στη συζήτηση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 15.00 τοπική ώρα Στρασβούργου και αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία και την Ευρώπη. Μετά την ομιλία του κ. Monti το λόγο θα λάβουν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ. (Συζήτηση: Τετάρτη)

Η κατάσταση στη Συρία
Την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, εκπρόσωπος της προεδρίας της Δανίας θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές, εκπροσωπώντας την Catherine Ashton, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στη συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία. Τη συζήτηση θα ακολουθήσει σχετικό ψήφισμα.
(Ψηφοφορία: Πέμπτη)

Ουγγαρία: Ψήφισμα στο ΕΚ σχετικά με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις
Μετά την έντονη συζήτηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban στις 18 Ιανουαρίου στην ολομέλεια του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, επί ενός ψηφίσματος σχετικά με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ουγγαρία..

Ψήφισμα του ΕΚ σχετικά με τις εκλογές στη Ρωσία
Οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με την κατάσταση στη Ρωσία στο σχέδιο ψηφίσματος που θα θέσουν προς ψήφιση την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου. Τα κύρια σημεία του εν λόγω ψηφίσματος αφορούν τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, τις πρόσφατες διαδηλώσεις και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.


 Επισιτιστική βοήθεια για τους άπορους πολίτες της ΕΕ
Το σχέδιο διάσωσης του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας υπέρ των άπορων πολιτών της ΕΕ θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου κατόπιν σχετικής συζήτησης την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου. Εφόσον το ΕΚ εγκρίνει την άτυπη συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί με το Συμβούλιο, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να τρέχει έως το τέλος του 2013 με ανώτατο ετήσιο όριο προϋπολογισμού τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγαλύτερες προσπάθειες για τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης  
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δράσουν αποφασιστικά σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερος οικονομικός συντονισμός. Αυτό υποστηρίζει το ΕΚ, απαντώντας στην ετήσια επισκόπηση της αναπτυξιακής πορείας της ΕΕ, την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα ψηφίσματα που θα τεθούν προς ψήφιση την Τετάρτη, πραγματοποιείται έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
(Συζήτηση: Τρίτη, ψηφοφορίες: Τετάρτη)

Κοινοτικά κονδύλια και δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους
Την Δευτέρα οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το σχέδιό της να χρησιμοποιήσει έως και 82 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ (κονδύλια που δεν έχουν ακόμη διατεθεί σε ειδικά προγράμματα) προκειμένου να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις και να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων.

Ευρωομόλογα: Τι μέλλει γενέσθαι;   
Την Τρίτη οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πορεία των εργασιών "για τα ομόλογα σταθερότητας που αναφέρονται στην Πράσινη Βίβλο" που εξέδωσε. Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή σταθερότητας για την ευρωζώνη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο απαιτούνται και άλλα εργαλεία για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών της, αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια την Τετάρτη.

Δικαιότερες τιμές για τους γαλακτοπαραγωγούς   
Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των γαλακτοπαραγωγών προκειμένου να εξασφαλίζουν δίκαιες τιμές για το νωπό γάλα καθώς και η παροχή βοήθειας προς αυτούς προκειμένου να προετοιμαστούν για την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015 είναι τα κύρια σημεία της νέας νομοθετικής πρότασης που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου.
(Συζήτηση: Τρίτη, ψηφοφορία: Τετάρτη)



Αναλυτικά όλα τα άρθρα των Νέων της Συνόδου στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του ΕΚ