Περισσότεροι του ενός παράγοντες φαίνεται ότι συνέβαλαν τελικά στη «γκάφα» με το φωτοβολταικό της Κοζάνης που όπως αποκάλυψε χθες το EnergyPress, από λάθος χειρισμούς, αντί για την υψηλή ταρίφα που ίσχυε μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου, «κλείδωσε» τελικά τιμή κατά 16% χαμηλότερη, γεγονός που το καθιστά λιγότερο ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές.
Πράγματι, όπως παραδέχονται πηγές του Invest In Greece που επικοινώνησε χθες με το EnergyPress, κρίσιμες παράμετροι διευθετήθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αλλά όχι με δική του ευθύνη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η ΔΕΗ προσκόμισε στο παρά πέντε στο Invest In Greece την εγγυητική επιστολή που οφείλει να καταβάλει κάθε επενδυτής που ζητά να ενταχθεί έργο του στο Fast Track, καθώς και τη λεγόμενη διαχειριστική αμοιβή, το ποσό δηλαδή που εισπράττει ο εν λόγω φορέας για την αξιολόγηση της πρότασης. Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, αυτό έγινε μόλις στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή πέντε εργάσιμες πριν την 1η Φεβρουαρίου οπότε και άλλαξαν προς τα κάτω οι ταρίφες.
Παρ’ όλα αυτά -όπως λένε πάντα οι ίδιες πηγές- το Invest In Greece, επειδή έβλεπε τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και επειδή γνώριζε το πόσο κρίσιμο είναι για το έργο να «κλειδώσει» την τότε ταρίφα, είχε ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου αποστείλει επιστολή στον ΔΕΣΜΗΕ ενημερώνοντάς τον ότι η σχετική επένδυση επίκειται να ενταχθεί στο Fast Track, ώστε κι εκείνος με τη σειρά του να βάλει μπροστά τις δικές του διαδικασίες. Τι συνέβη ; Ενδεχομένως όπως έγραψε και χθες το EnergyPress, ο διαχειριστής να απέφυγε να διευθετήσει το θέμα στον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, φοβούμενος μη τυχόν κατηγορηθεί για μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ της ΔΕΗ, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που έχει ανοιχτό μέτωπο με τη Δικαιοσύνη (υπόθεση Energa-Hellas Power).
Γιατί καθυστέρησε να στείλει την εγγυητική…
Όσο για το λόγο για τον οποίο η ΔΕΗ καθυστέρησε να καταθέσει την εγγυητική, η απάντηση ίσως να σχετίζεται με το μεγάλο ύψος της, αλλά και με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Μέχρι πρότινος, ο νόμος του Fast Track προέβλεπε ότι η εγγυητική ισούται με το 2% του συνολικού κόστους της κάθε επένδυσης, που σημαίνει ότι αν ο προϋπολογισμός του φωτοβολταικού της Κοζάνης είναι γύρω στα 500 εκ. ευρώ, μιλάμε για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 εκ. ευρώ.
Επειδή ακριβώς σε περιόδους πιστωτικής ασφυξίας, εγγυητικές τέτοιου ύψους καθίστανται απαγορευτικές για κάθε έργο, τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και το Invest In Greece είχαν δεχθεί βροχή διαμαρτυριών από επενδυτές που ζητούσαν την εκλογίκευση του ποσού. Έτσι συμπεριελήφθη (σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοίδη), ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ήρθε τον Ιανουάριο στη Βουλή, με την οποία μειώθηκε το ύψος της εγγυητικής στο 0,5% επί του κόστους κάθε έργου, εν προκειμένω στα 2,5 εκ. ευρώ για την περίπτωση του φωτοβολταικού της ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι η τελευταία, μπροστά και στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που τελευταίως αντιμετωπίζει, καθυστερούσε να καταθέσει την εγγυητική, και άρα να δεσμεύσει χωρίς λόγο 10 εκ. ευρώ, περιμένοντας ακριβώς το πότε θα αλλάξει η ρύθμιση.
Τελικά το πολυνομοσχέδιο, μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και υπό την πίεση της τρόικας και των διαπραγματεύσεων για το PSI, ψηφίστηκε μόλις στις 24 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το το Invest In Greece, την επομένη κιόλας η ΔΕΗ του κατέθεσε τη χαμηλότερου πλέον ύψους εγγυητική, και εκείνο εντός 24 ωρών έστειλε στο ΔΕΣΜΗΕ τη σχετική επιστολή, με την οποία τον ενημέρωνε ότι το έργο της «Ηλιακό Βέλος 1» έχει ενταχθεί στο Fast Track. Η συνέχεια είναι γνωστή.
Εν ολίγοις εκείνο που -όπως λέγεται- δεν ζύγισε σωστά η ΔΕΗ στην όλη υπόθεση, ήταν αφενός τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αφετέρου το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά ενέργειας μετά και το φέσι των δύο εναλλακτικών παρόχων. Ένα κλίμα, που έχει κάνει τους αρμόδιους φορείς πολύ πιο «κουμπωμένους» στο να επισπεύδουν τις όποιες διαδικασίες, όπως ενδεχομένως μπορεί να συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν…
energypress.gr