ΦΛΩΡΙΝΑ Η Φλώρινα που αργοπεθαίνει και πρέπει να αντισταθεί! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Η Φλώρινα που αργοπεθαίνει και πρέπει να αντισταθεί!

.

.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η Φλώρινα που αργοπεθαίνει και πρέπει να αντισταθεί!



Η περιοχή της Φλώρινας υποφέρει, πονάει, χρόνο με το χρόνο αργοπεθαίνει και μόνο η δύναμη των γενναίων κατοίκων της δε φτάνει για να την κρατήσει ζωντανή.
Είμαστε μια ακριτική περιοχή που συνορεύει με δύο χώρες. 
Μια περιοχή όπου ο χειμώνας διαρκεί 7 με 8 μήνες ετησίως, με ακραία καιρικά φαινόμενα και απόλυτα χαμηλές θερμοκρασίες, που μας δίνουν ακόμα και αρνητικές ευρωπαϊκές πρωτιές, κάνοντας το κόστος διαβίωσης - λόγω των εξόδων θέρμανσης - τεράστιο και ίσο με τα ¾ του μέσου ετήσιου εισοδήματος των πολιτών της. 




Μια περιοχή αποκομμένη από όλα τα μεγάλα οδικά δίκτυα, που η μετακίνηση από και προς αυτήν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Μια περιοχή που καθημερινά αιμορραγεί οικονομικά, καθώς εκατοντάδες πολίτες κάνουν τις αγορές τους από τη γειτονική χώρα των Σκοπίων, και όχι από τη δική μας αγορά. Αγορές που αφορούν τρόφιμα, καύσιμα, ρουχισμό και πολλά αλλά, εξάγοντας έτσι ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ το μήνα αθροιστικά μαζί με τη Βουλγαρία, στερώντας αυτά τα έσοδα τόσο από την περιοχή μας, αλλά και άμεσα από τη Πολιτεία.

Αυτή είναι η ακριτική περιοχή της Φλώρινας, μια περιοχή που αν και πληγωμένη πασχίζει μόνη της να σταθεί στα πόδια της, πράγμα όμως που πλέον είναι ακατόρθωτο και ανέφικτο.

Η τεράστια οικονομική κρίση, οι παράλογες περικοπές και οι υπερβολικοί και άδικοι φόροι σε οριζόντια βάση, σε όλους ανεξαιρέτως και χωρίς κριτήρια, μη στοχεύοντας στους έχοντες που ακόμα και σήμερα χαίρουν ασυλίας, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που απλά μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα χειρότερο και μη αναστρέψιμο.

Τέρμα πια, φτάνει! Ήρθε ο καιρός και η Πολιτεία να μεριμνήσει επιτέλους για το λαό της, όπως τόσα χρόνια κάνει αυτός για την Πολιτεία.
Δεν υπάρχουν πλέον αντοχές, αλλά ούτε και ανοχές από την πλευρά μας.
Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης των οικογενειών μας και των παιδιών μας. Ή αλλάζουν κάποια πράγματα ή πεθαίνουμε.

Δεν επιθυμούμε το μονόλογο αλλά το διάλογο. Δε δρούμε σπασμωδικά αλλά κατόπιν ώριμης σκέψης, παρουσιάζοντας τόσο τα προβλήματα, αλλά και μερικές προτάσεις για την λύση τους.

Ιδού μερικές προτάσεις, που θα πρέπει να γίνουν και διεκδικήσεις μας:

1. Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μέσω της παράλληλης μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, προκειμένου η διαβίωση το χειμώνα να είναι εφικτή.

2. Εντατικότερος και ουσιαστικότερος έλεγχος από τους εργαζόμενους στο τελωνείο της Νίκης, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα παράνομης εισόδου αγαθών και άλλων.

3. Φορολόγηση των αγαθών και αντικειμένων που εισέρχονται μέσω του τελωνείου της Νίκης από το πρώτο ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η αλόγιστη εισαγωγή τους από τη γείτονα χώρα.

4. Τελευταία και σημαντικότερη η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο νόμο μας, ιδίως με το άνοιγμα των ορυχείων και το μεγάλο ρόλο της ΔΕΗ.

Και άλλες πολλές προτάσεις θα μπορούσαμε να καταθέσουμε, (π.χ. οι οδικοί άξονες που κρατάνε την περιοχή στην απομόνωση) για συζήτηση, προβληματισμό και διεκδίκηση, οι πολικές όμως συνθήκες που ζούμε, ιεραρχούν ως πρώτες τις παραπάνω προτάσεις.
Δε νομίζω ότι τα παραπάνω είναι ανέφικτα ή δύσκολα στην υλοποίησή τους. Το κυρίαρχο που απαιτείται είναι η Πολιτεία να δείξει επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό και τη θέληση για την ορθή εξεύρεση λύσεων στα τόσο σοβαρά προβλήματα της περιοχής μας.

Δε γνωρίζω για πόσο ακόμα, λόγω των συνθηκών, μπορούμε να κάνουμε υπομονή γιατί τίθεται πια θέμα επιβίωσης για τις οικογένειες μας, για τα παιδιά μας.
Όλα εξαρτώνται από την Πολιτεία, η οποία πρέπει και επιβάλλεται να πάρει μέτρα τώρα περισσότερο από ποτέ.
Εμείς μάθαμε να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε, και αυτό θα πράξουμε με κάθε τρόπο και στο μέλλον.

Είναι ώρα για έργα από όλους μας, είναι ώρα και για διεκδικήσεις . Είναι ώρα να φέρουμε τα πράγματα στη σωστή και πρέπουσα σειρά.
Είναι η ώρα να ξαναβάλουμε τη Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες στο χάρτη της Ελλάδας, γιατί κάποιοι από τη βολή τους το ξέχασαν.
Είναι η ώρα των πράξεων και μόνο αυτών, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο πάνω από τον τόπο μας.




Νίκος Δημητρόπουλος

Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας

Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας