ΦΛΩΡΙΝΑ Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας προς τον υπουργό Παιδείας για το ΤΕΙ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας προς τον υπουργό Παιδείας για το ΤΕΙ

.

.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας προς τον υπουργό Παιδείας για το ΤΕΙ


Με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης, ζητά την αναβάθμιση της Σχολής Τεχνολογίας Επιστήμης Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας, τον επαναπροσδιορισμό εισακτέων στα τμήματα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, τη διατήρηση και ενίσχυση της Σχολής με εφαρμογή του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση 4009/2011 και τη εισαγωγή φοιτητών στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, καθώς και την έγκριση του διεθνούς διιδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
Αναλυτικά η επιστολή:



Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας της Περ. Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Κάποια απ’ αυτά έχουν δημιουργηθεί από την πρόσφατη εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, ενώ άλλα είναι πάγια και διαρκή. Οι φετινές καιρικές συνθήκες εξάντλησαν την αντοχή και την υπομονή των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, οι οποίοι σε μία πρωτοφανή, για τα Φλωρινιώτικα δεδομένα, συγκέντρωση στις 2 Μαρτίου, διαδήλωσαν με ένταση, πάθος και προπαντός ειρηνικά και πολιτισμένα ζητώντας:
Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, 
Μείωση τιμής καυσίμων στα πρατήρια που θα σημαίνει εξάλειψη του ισχυρότερου κινήτρου για τα χιλιάδες αυτοκίνητα που περνούν τα σύνορα μαζί με τα χρήματα των επιβατών τους
Τηλεθέρμανση άμεσα
Όχι στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ
Κατασκευή του κάθετου άξονα πρόσβασης στην Εγνατία Οδό
Επαναλειτουργία του τρένου και επέκταση της γραμμής εκτός Ελλάδας
Παραμονή Τμημάτων ΤΕΙ – Πανεπιστημίου
Όχι στην υποβάθμιση – κατάργηση των υποκαταστημάτων Ι.Κ.Α. και εφορίας στο Αμύνταιο
Όχι στην υποβάθμιση της παιδείας
Όχι στην υποβάθμιση της Υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας
Κάθε ένα από τα αιτήματα των συμπολιτών μας είναι σοβαρότατο και ΟΛΑ απαιτούν λύση από τους φορείς της κεντρικής Εξουσίας. Κάποια από τα ανωτέρω χρειάζονται και τη δική σας παρέμβαση, όμως η παρούσα επιστολή – αίτηση γίνεται για να παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση και να αιτηθεί την περαιτέρω στήριξη της Σ.Τ.Ε.Γ. του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας.
Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε. Ι. Δυτικής Μακεδονίας που στεγάζεται στη Φλώρινα αποτελεί ένα από τα στολίδια μας. Στο συνημμένο παράρτημα δίνεται ένα προφίλ της σχολής. Ενώ στο φωτογραφικό υλικό διακρίνεται οι εκπληκτικές συνθήκες εκπαίδευσης. Ενδεικτικά θα ήθελα να τονίσω πως η Σ.Τ.Ε.Γ. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας:
Έχει μοναδικές κτιριακές εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 12.621τ.μ. 
Αποτελεί τη μοναδική σχολή που έχει δικό της αγρόκτημα με παραγωγικά ζώα στα οποία ασκούνται οι φοιτητές.
Έχει Αγρόκτημα 250 στρεμμάτων.
Διαθέτει Φοιτητική Εστία.
Διαθέτει εγκαταστάσεις σίτισης και στέγασης των φοιτητών.
Έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά από τους διεθνείς εξωτερικούς αξιολογητές, παρέχοντας γνώσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα. (2 εγκεκριμένα προγράμματα IPA Cross-Border Programme).
Βρίσκεται σε τελικό στάδιο έγκρισης διεθνούς διιδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Ανάλυση και τον Ποιοτικό έλεγχο Τροφίμων.
Έχει αποφοίτους οι οποίοι σε ποσοστό 65% απασχολούνται στην επιστήμη που σπούδασαν, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Διασύνδεσης. Αξιοζήλευτο ακόμη και για πανεπιστημιακές σχολές.
Έχει καταθέσει από το Δεκέμβριο του 2011, ολοκληρωμένη πρόταση για τη λειτουργία της Σχολής, σύμφωνα με το νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση 4009/2011.
Η δυσφήμηση που έχει υποστεί η Σχολή οφείλεται αποκλειστικά στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας που δημιούργησε πολλές παρεμφερείς σχολές καθώς και στην αύξηση του αριθμού των φοιτητών στις σχολές του κέντρου. Έτσι και με τη εφαρμογή της βάσης του δέκα μειώθηκαν οι φοιτητές και στη συνέχεια με πολιτική απόφαση δεν υπήρξαν εισακτέοι φοιτητές κατά τη περσινή χρονιά για τα δύο εκ των τριών Τμημάτων της.
Μετά τα παραπάνω είναι αυταπόδεικτο ότι η Φλώρινα δεν ζητάει πολιτική στήριξη για τη λειτουργία του Τ.Ε.Ι. Αλλά ζητάει το ΣΩΣΤΟ. Δεν πρέπει να πάνε χαμένα:
Η εκατονταετής σχεδόν ιστορία της παλαιάς γεωργικής σχολής και σημερινής Σ.Τε.Γ. με τεράστια προσφορά στην πρωτογενή παραγωγή.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που έγιναν με χρήματα των Ελλήνων πολιτών και εκσυγχρονίστηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ενίσχυση της Σ.Τ.Ε.Γ. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί ένα καθήκον πρωτίστως ΕΘΝΙΚΟ προς τους ανθρώπους που φυλάν τα σύνορα μας, που κάποιοι επιβουλεύονται, καθώς η ύπαρξη της στη Φλώρινα αποτελεί έναν τουλάχιστον πόλο ανάπτυξης. Ακόμη, η ενίσχυση της Σχολής αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας καθώς συμβάλλει ουσιαστικά (με το μεγάλο αριθμό αποφοίτων που εργάζονται στο αντικείμενό τους) στην στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, για την οποία ξαναγίνεται πολύς λόγος μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της. 
Επειδή η αναβάθμιση της Σχολής Τεχνολογίας Επιστήμης Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας στη Φλώρινα αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα στη Δυτική Μακεδονία και εθνική προτεραιότητα, Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβαστεί τη διεθνή εξωτερική αξιολόγησης της Σχολής και να αναγνωρίσει εμπράκτως τη σπουδαιότητα της για την Ελληνική Οικονομία, το Ελληνικό Έθνος και την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας. Ζητούμε: 
Τον επαναπροσδιορισμό εισακτέων στα Τμήματα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.
Τη διατήρηση και ενίσχυση της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας με εφαρμογή του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση 4009/2011 και την εισαγωγή φοιτητών στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας.
Την έγκριση του διεθνούς διιδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ