ΦΛΩΡΙΝΑ Οι εκδηλώσεις μνήμης του Βαρόνου Κων. Βέλλιου από το Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Οι εκδηλώσεις μνήμης του Βαρόνου Κων. Βέλλιου από το Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας

.

.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Οι εκδηλώσεις μνήμης του Βαρόνου Κων. Βέλλιου από το Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας


Ο βαρόνος Κωνσταντίνος Βέλλιος τιμήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο  


 Η Βλάστη είχε τη  τιμητική της στις εκδηλώσεις μνήμης Κων/νου Βέλλιου
Η   Κυριακή 11 Μαρτίου ήταν μια μέρα πλημμυρισμένη από  συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους Βλατσιώτες, για τους Μακεδόνες, για όλους εκείνους που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση τελέστηκε μνημόσυνο. Στην ακολουθία του Ιερού μνημοσύνου χοροστάτησε εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Στο κατάμεστο το αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων,  η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κ. Π. Ψαράκη και ακολούθησαν οι  χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Δακή, της Δημάρχου Εορδαίας κ. Παρασκευής Βρυζίδου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήταν μια σημαντική πράξη ευγνωμοσύνης και τιμής στον ευεργέτη της Ελλάδας, το Βλατσιώτη Βαρόνο Κων/νο Βέλλιο, ο οποίος στήριξε το ελληνικό κράτος στην ίδρυσή του, δίδοντας σημαντικά ποσά με τα οποία ιδρύθηκε η Ακαδημία των Αθηνών, το κτίριο του Νοσοκομείου που λειτουργεί σήμερα ως Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, αλλά και υποτροφίες με τις οποίες σπούδασαν πάνω από 2000 παιδιά όλα αυτά τα χρόνια. Εργάστηκε με κάθε τρόπο για να προσφέρει στην πατρίδα και είναι μια μεγάλη στιγμή σήμερα να αναγνωρίζεται η προσφορά αυτού του ευπατρίδη, που με πατριωτισμό και αγάπη στήριξε τα γράμματα και τη χώρα. Η εκδήλωση αυτή έδωσε ένα μήνυμα για τη σημασία της ευεργεσίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ενώ ήταν μια οφειλόμενη τιμή στον σπουδαίο αυτό άνθρωπο» του εκπροσώπου του Υπουργού Παιδείας κ. Γεωργίου Καραχάλιου (το Υπουργείο Παιδείας διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εθνικό κληροδότημα, το Βέλλιο κληροδότημα). Ακολούθησε αναφορά στην ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας και στη χρηματοδότησή της (από τον Κ. Βέλλιο)  από την  Αντιπρόεδρο της εταιρείας, Ακαδημαϊκό κ. ΄Αννα Ψαρούδα –Μπενάκη, καθώς  και  αναφορά στη χρηματοδότηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στη δωρεά 2.000  τόμων ( από τον Κ. Βέλλιο) από την Δ/ντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Αντωνία Αράχωβα.
Ο κεντρικός ομιλητής κ. Κώστας Βασβατέκης, πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο, αναπτύσσοντας  το  ευεργετικό έργο του Κ. Βέλλιου.   Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Οι σημερινές εκδηλώσεις μνήμης βαρόνου Κων/νου Βέλλιου, είναι ένα οφειλόμενο χρέος απόδοσης ευγνωμοσύνης σ΄ έναν εθνικό ευεργέτη, σε μια εποχή που η προβολή των υψηλών ιδανικών της φυλής μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Οι σημερινές εκδηλώσεις είναι ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τον άνθρωπο που υψώθηκε σε μεγαλείο φιλαλληλίας για τη γενέτειρά του τη Βλάστη, για τη Μακεδονία, για την Αθήνα για το ΄Εθνος.
Περνώντας σήμερα την πόρτα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων,  φέρουμε ευλαβικά τη μνήμη μας προς έναν έξοχο Μακεδόνα της διασποράς και ξεκινάμε ένα ταξίδι στην ιστορία. Το κτήριο αυτό είναι προσφορά του μόχθου και της εθνικής συνείδησης ενός ανθρώπου που ταυτίστηκε με την πατρίδα και τον αγώνα του έθνους.
Εντυπωσιακή είναι η παρουσία  του στους τομείς του εμπορίου, των τραπεζικών και χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων και της εκμετάλλευσης γαιών. Συγκεντρώνει πλούτη και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Καθίσταται επιφανής  οικονομικός παράγων της Βιέννης και ολοκλήρου της Αυστρίας. Υπηρετεί την Ελληνική παροικία της Βιέννης με αίσθημα ευθύνης και κοινοτικής συνείδησης. Βρισκόμαστε στην εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και ο Βέλλιος εμπλέκεται στη δίνη του. Συνδράμει στη γενική προσπάθεια για την εθνική υπόθεση και την επανάσταση του 1821 και συντελεί στο να αναπτυχθεί ισχυρότατη εθνική συνείδηση στους κόλπους της εύρωστης ελληνικής κοινότητας της Βιέννης. Υπήρξε εμπνευστής και διοργανωτής εράνων μεταξύ των πλουσίων ομογενών της Βιέννης και του Βουκουρεστίου, που απέφεραν σημαντικότατα κεφάλαια υπέρ της επανάστασης.
Όταν η  πατρίδα του μετά από σκληρούς αγώνες αποκτά κρατική υπόσταση  εκείνος έρχεται να τη στηρίξει δωρίζοντας πολλά από τα πλούτη του, μετουσιώνοντας  τους καρπούς και τις θυσίες μιας ολόκληρης ζωής σε έργα φιλαλληλίας και αγάπης, σε ζωντανές εστίες παιδείας, ανθρωπισμού  και προσφοράς.
Ο βαρόνος Κων. Βέλλιος πέθανε στη Βιέννης σε ηλικία 66 χρόνων στις 11 Δεκεμβρίου του 1838, γράφοντας μια πλούσια σελίδα της ιστορίας πλημμυρισμένη από αγάπη για την ιδιαίτερή του πατρίδα τη Βλάστη, τη Μακεδονία, την Αθήνα, την Ελλάδα. Ο βίος του και η πολιτεία του αποτελούν ένα παράδειγμα ανδροπρεπούς δυτικομακεδονικού ήθους και έντιμης πάλης στον αγώνα της ζωής. Αληθινά μεγάλο και πολυσχιδές το έργο του.  Το όνομά του κοσμεί τον  κατάλογο των ευεργετών του έθνους.
Η εξαιρετικά αναπτυγμένη εθνική, κοινωφελής και φιλάνθρωπη ευαισθησία του τον  καθιστά άξιο της εθνικής ευγνωμοσύνης και είναι φυσικό και ανθρώπινο ως Μακεδόνες αλλά και ως Βλατσιώτες, να αισθανόμαστε σεμνή υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη  για  τον Μεγάλο συμπατριώτη μας που επένδυσε τους καρπούς των κόπων του στην ελπίδα και την πίστη. Ελπίδα για μια αναβάθμιση της ζωής του αναγεννώμενου έθνους και πίστη ότι η βελτίωση αυτή μπορεί να προέλθει μέσα από την ωραιότερη προσπάθεια του ανθρώπου, τη μόρφωση, την απόκτηση ψυχικών αρετών και πνευματικών γνώσεων.
Το έργο του Κ. Βέλλιου, (η ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας, η δωρεά στην Εθνική βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, το κληροδότημα  , ο οικισμός των Μακεδόνων στη Αταλάντη), παρόν στη νεοελληνική ιστορία, φωτίζει όλες τις πτυχές του ευεργετισμού. Παρακαταθήκη και στήριγμα σε μια εποχή που χτυπιέται η μνήμη των λαών και των ανθρώπων.
Ο βαρόνος Κων/νος Βέλλιος, ευεργέτης υψηλής πνοής, είναι ο σημαντικότερος των εκ της Μακεδονίας ευεργετών.
Το σημερινό ευλαβικό μνημόσυνο  ας το δεχθεί ο καθένας μέσα του και ας χαράξει με ανεξίτηλα στοιχεία στην καρδιά του την μεγάλη του  προσφορά και αγάπη για την πατρίδα, για να καθοδηγεί τα βήματά μας σε έργα ευγενή και ωραία, σε υψηλότερα ιδανικά και σπουδαίους οραματισμούς».
Η συγκίνηση περίσσεψε όταν στο βήμα ανέβηκε ο απόγονος της οικογένεια Βέλλιου κ. Βασίλειος Μπέλλιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βιέννης.
Στη συνέχεια  στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και π. Δήμαρχο Αθηναίων κ. Παναγιώτη Μπέη, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή, τη Δήμαρχο Εορδαίας κα Παρασκευή Βρυζίδου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Βλατσιωτών κ. Κώστα Βασβατέκη.
Ποίημα «στο βαρόνο Κων/νο Βέλλιο» της Νέλλη Βασβατέκη, απήγγειλε η Παρασκευή Τζαφέτα. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων. Το συντονισμό είχε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου  Βλατσιωτών Ν. Λάρισας κ. Γίτσα Τζαφέτα και η Γεν. Γραμματέας Τάνια Παλαιού.
Ακολούθησε πρόγραμμα χορών Βλάστης και Μακεδονίας  από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας που ενθουσίασε τους παρισταμένους και τους παρέσυρε στο χορό υπό τους ήχους της ορχήστρας  χάλκινων πνευστών  Κοζάνης. Την επιμέλεια των χορών και το συντονισμό της ομάδας είχαν ο Γιάννης Βασβατέκης και ο Νίκος Κολοβέτσιος.
Ιδιαίτερη έμφαση στις τιμητικές εκδηλώσεις έδωσε η παρουσία της πρέσβη  της Αυστρίας στην Αθήνα κα Melitta Schubert, καθότι ο Κων.Βέλλιος υπήρξε ευεργέτης και της θετής του πατρίδας της Βιέννης, καθώς επίσης και η παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρέων(Αταλάντης) , του Αντιδημάρχου και Δημοτικών  Συμβούλων του ιδίου Δήμου,  Μακεδόνων στην καταγωγή . Μετά την καταστροφή της Νάουσας και της Κασσάνδρας το 1822 οι επιζήσαντες μακεδόνες κατέφυγαν στα όρια της ελεύθερης Ελλάδας στην Αταλάντη. Ο Κ.Βέλλιος του συνέδραμε οικονομικά και ηθικά στο να εξασφαλίσουν κατοικία, γη για να καλλιεργούν, σχολείο και εκκλησία.
Παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθήνας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής , οι πρόεδροι των Συλλόγων Κοζανιτών , Πτολεμαϊδιωτών, Λαρισαίων της Αθήνας.
Η μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις και η συγκίνηση επιβεβαίωσαν ότι ο Κων.Βέλλιος κατοικοεδρεύει στο χώρο της Μακεδονικής μνήμης φορτωμένος με το πλούσιο  ευεργετικό του έργο που έχει κατατεθεί στο κατώφλι της Ιστορίας. Παραμένει θρονιασμένος στις καρδιές και στις ψυχές των Βλατσιωτών.