ΦΛΩΡΙΝΑ Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας«Computing in particle physics: TheDAQ and Controls systems of the NOvA Neutrino Oscillations Experiment» - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας«Computing in particle physics: TheDAQ and Controls systems of the NOvA Neutrino Oscillations Experiment»

.

.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας«Computing in particle physics: TheDAQ and Controls systems of the NOvA Neutrino Oscillations Experiment»


Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 17:00 το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολο-γιστών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς σε αίθουσα του Πα-ραρτήματος Καστοριάς, διοργανώνουν διάλεξη με θέμα «Computing in particle physics: TheDAQ and Controls systems of the NOvA Neutrino Oscillations Experiment». Η διάλεξη θα γίνει από τον επιστήμονα Δρ. Χατζηκουτέλη Αθανάσιο  που συμμετέχει στην πειραματική ομάδα NOvA, του Εθνικού Ερευνητικού κέντρου των ΗΠΑ FermiLab. Το project NOvA αφορά την ανίχνευση νετρίνων.
Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του αποτελούν μια ολόκληρη πολιτεία και ο συντονισμός τους αποτελεί ιδιαίτερα πολύπλοκο πρόβλημα. Η ομάδα που συντονίζει ο Δρ. Χατζηκουτέλης ασχολείται με την κατασκευή του υλικού και του λογισμικού που ελέγχουν τον τεράστιο αριθμό ανιχνευτών του πειράματος.
Η διάλεξη αποσκοπεί στην ενημέρωση των φοιτητών, των συναδέλφων, των φυσικών και κάθε ενδια-φερόμενου, για τα μεγάλα τεχνολογικά-προγραμματιστικά θέματα που αφορούν στα σύγχρονα πειράματα πυρηνικής φυσικής, στοιχειωδών σωματίων και αστροφυσικής.
Το ερευνητικό κέντρο FermiLab είναι το μεγαλύτερο των ΗΠΑ και ο ανταγωνιστής του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού CERN. Το υπολογιστικό κέντρο του FermiLab με το επιστημονικό του προσωπικό, αποτε-λούν σημαντικό παγκόσμιο παράγοντα  προώθησης της τεχνολογίας σε ερευνητικούς επιστημονικούς το-μείς.
Στα πλαίσια της διάλεξης θα υποβληθούν ερωτήματα και θα απαντηθούν ερωτήσεις από τα πρόσφατα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Φυσικής.
Σχετικό υλικό της διάλεξης και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα  kastoria.teikoz.gr/~sinatkas/Hatzikoutelis. Σας περιμένουμε.