Υπό την προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλου συνεδρίασε τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι:
«Σχέδιο “Αθηνά” περί καταργήσεων και συγχωνεύσεων Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε τοπικό επίπεδο» με εισηγητή τον κο Ιωάννη Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας κος Γιάννης Βοσκόπουλος στην τοποθέτησή του είπε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να καλωσορίσω στη σημερινή συνεδρίαση το Βουλευτή Ν.Δ., κο Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κο Γιάννη Αντωνιάδη, τους εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τους εκπροσώπους των ΤΕΙ, τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται εδώ και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, το οποίο θα συζητήσουμε, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φλώρινας, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους δημότες Φλώρινας.
Η σημερινή συνάντηση γίνεται με αφορμή το σχέδιο “Αθηνά” για το οποίο μας διαβεβαίωναν μέχρι σήμερα και ο Πρόεδρος της Διοικούσας και οι διάφοροι Πανεπιστημιακοί και το Υπουργείο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα και να καταργηθούν τμήματα στη Φλώρινα. Αυτοί όλοι, σήμερα, διαψεύδονται με τις ίδιες τους τις ενέργειες. Με αφορμή μάλιστα τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Διοικούσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Χατζηπαντελής σχετικά με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της διαβούλευσης για το Πανεπιστήμιο, μάθαμε ότι δημιουργήθηκε μεγάλο ζήτημα ειδικά για τη Σχολή Βαλκανικών Σπουδών και συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στο να εξεταστεί η αλλαγή της δομής του τμήματος βαλκανικών σπουδών με πρόταξη του ανθρωπιστικού στοιχείου, δηλαδή της γλώσσας της ιστορίας και του πολιτισμού των βαλκανικών κρατών με ταυτόχρονη, δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων.
Με την εισήγηση που προτείνει ο κ. Χατζηπαντελής, στην ουσία ζητά το βαλκανικών σπουδών να σπάσει σε δύο τμήματα και το οικονομικό τμήμα, που θα προκύψει, να μεταφερθεί στην Κοζάνη με παράλληλη μεταφορά και των καθηγητών. Δηλαδή στη Φλώρινα θα μείνουν ελάχιστοι καθηγητές και ταυτόχρονα γίνεται πρόταση να μειωθούν και οι εισακτέοι στη Φλώρινα.
Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συνέντευξη συνεδρίασε η επιστημονική επιτροπή διεκδίκησης και στήριξης των Πανεπιστημιακών Σχολών Φλώρινας και καταλήξαμε πως δε δεχόμαστε την εισήγηση του κ. Χατζηπαντελή, δε δεχόμαστε τις θέσεις του, δε δεχόμαστε καμία μείωση από τις σχολές που ήδη υπάρχουν στη Φλώρινα, αλλά αντ’ αυτού διεκδικούμε νέες σχολές.
Η τοπική κοινωνία εξάλλου, και όχι εγώ προσωπικά, έχει συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Το Πανεπιστήμιο, η Διοικούσα και ο Πρόεδρός της δεν έχουν φροντίσει πρωτίστως να αξιοποιήσουν αυτά που έχει δώσει η Φλώρινα. Και εννοώ πως το Πανεπιστήμιο έχει στη διάθεσή του το κτίριο της Αγίας Όλγας και μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλλει ούτε μία μελέτη, δεν έχει κάνει ούτε μία πρόταση, για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ώστε να επισκευαστεί αυτό το κτίριο και να χρησιμοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που δόθηκαν οι κατασκηνώσεις της Κλαδοράχης στο Πανεπιστήμιο, και όμως δεν έχει γίνει τίποτα για την αξιοποίησή τους. Θυμάμαι παλαιότερα πως από τους ίδιους τους φοιτητές υπήρξε μεγάλη διεκδίκηση και απαίτηση να δοθεί ένας μεγάλος χώρος, και συγκεκριμένα ο χώρος του πυροβολικού, για να δημιουργηθούν εκεί σχολές. Το Πανεπιστήμιο έχει μια έκταση 170 στρεμμάτων, που δεν την έχει αξιοποιήσει ακόμα. Μα το Πανεπιστήμιο δεν έχει αξιοποιήσει τα κτίρια που του δόθηκαν.
Και δε σας κρύβω πως σε προηγούμενη συνάντηση πρότεινα να δοθεί στο Πανεπιστήμιο το κτίριο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φλώρινας που βρίσκεται στη Μελίτη με την προϋπόθεση πως η Περιφέρεια θα μας εξασφαλίσει κάποιους χώρους για τη στέγαση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Έχουμε λοιπόν την πρόθεση να διαθέσουμε το κτίριο στο Πανεπιστήμιο, ο οποίος χώρος είναι μάλιστα έτοιμος να λειτουργήσει για πολλά τμήματα. Αλλά, επιτέλους ας σταθούμε και ας αναλογιστούμε. Αντί να ζητάμε , ας αξιοποιήσουμε πρώτα αυτά που έχουμε. Είμαστε δίπλα σας, αγωνιούμε για τις σχολές, θέλουμε τους φοιτητές.
Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν κινητοποιήσεις και θα επισκεφτούμε και τον αρμόδιο Υπουργό, για να συζητήσουμε, γιατί παρατηρούμε πως υπάρχει μια διάθεση από τη Διοικούσα οι σχολές να μεταφέρονται στην Κοζάνη. Και επειδή ο κ. Χατζηπαντελής μιλάει για υποδομές, ας μας ενημερώσει για τις υποδομές που έχει η Κοζάνη. Έχει κάποια ιδιόκτητη αίθουσα ή κάποιο ιδιόκτητο κτίριο; Δεν έχει τίποτα. Δεν μπορούμε, λοιπόν να λέμε να επιβιώσει το Πανεπιστήμιο της Κοζάνης. Είναι λάθος. Εμείς στη Φλώρινα είχαμε κάνει και με το Αριστοτέλειο και δεν είχαμε προβλήματα. Από τότε που ενεπλάκη η Κοζάνη έχουμε πολλά προβλήματα. Από την αρχή, συνέχεια μας παίρνανε σχολές και μας υποβαθμίζανε. Άρα η Κοζάνη δε μας ενδιαφέρει. Εγώ είμαι τοπικιστής και με ενδιαφέρει ο τόπος μου, η Φλώρινα.
Όπως βλέπετε έχουμε και την πρόθεση και τη διάθεση να προσφέρουμε στο Πανεπιστήμιο, γιατί το αγαπάμε. Είμαστε δίπλα σε όλες τις διεκδικήσεις και ζητάμε καμία διάσπαση, καμία κατάργηση και γιατί όχι και να μη διεκδικήσουμε Βαλκανικό Πανεπιστήμιο Φλώρινας;»
Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής από τους αρχηγούς των παρατάξεων, για να συντάξουν ψήφισμα, το οποίο θα το παραδώσουν στον αρμόδιο Υπουργό κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Φλώρινα, 18-12-2012
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας