Με εισαγωγές λιγνίτη από Τουρκία, Βουλγαρία και Αλβανία συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες της η ΔΕΗ λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης, το οποίο περιήλθε στο Δημόσιο το 2003, συγχρόνως με την έναρξη λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Μελίτης 1, της πλέον σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο διάστημα από τότε μέχρι σήμερα έγιναν από πλευράς Δημοσίου τρεις διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου και συγκεκριμένα το 2006, το 2009 και το 2010.
Ενώ η επιτροπή διενέργειας του τελευταίου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου Βεύης έχει ολοκληρώσει το έργο της από τα μέσα του 2012, το ΥΠΕΚΑ καθυστερεί αδικαιολόγητα την κύρωση του αποτελέσματος με αποτέλεσμα ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρύνεται το κόστος του εισαγώμενου καυσίμου, να παρατηρείται απαράδεκτη εκροή συναλλάγματος και να καρκινοβατεί η δημιουργία 500 θέσεων εργασίας στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας. Σημειώνεται πως η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτη θέση παγκοσμίως.
Ενδιαφέροντα στοιχεία από τον ιστότοπο της ΔΕΗ:
Με βάση τα συνολικά αποθέματα και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα οι υπάρχουσες ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για τα επόμενα 45 χρόνια.
Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί συνολικά 1,3 δισ. τόνοι λιγνίτη ενώ τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ανέρχονται σε 3,2 δισ. τόνους που ισοδυναμούν ενεργειακά με 450 εκατ. τόνους πετρελαίου.
Σήμερα, οι 8 λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ αποτελούν το 42% της εγκατεστημένης ισχύος της και παράγουν το 56% περίπου της καθαρής ηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Η χρήση του λιγνίτη, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποφέρει στην Ελλάδα τεράστια εξοικονόμηση συναλλάγματος (περίπου $1 δισ. ετησίως). Ο λιγνίτης είναι καύσιμο στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ, γιατί έχει χαμηλό κόστος εξόρυξης, σταθερή και άμεσα ελέγξιμη τιμή και παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια στον ανεφοδιασμό καυσίμου.
ΠΗΓΗ