καναδικός λύγκας |
Ενδιαφέρει όλους κι όχι μόνο τους επιχειρηματίες και τους φίλαθλους...
Συστηματική ταξινόμηση
Ο λύγκας (στα αρχαία: λυγξ), επίσης ρήσος ή ρίτσος ή αρίτσος ή τσαγκανόλυκος, είναι γένος της οικογένειας των αιλουρίδων. Διακρίνονται τέσσερα είδη λυγκών, τα οποία διαβιούν όλα στο βόρειο ημισφαίριο. Ο ευρασιατικός λύγκας, ο οποίος έχει μάλλον εξαφανισθεί από την ελληνική επικράτεια , είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοβόρο της Ευρώπης μετά την αρκούδα και τον λύκο.
Στην Ελλάδα απαντάται ακόμα στην περιοχή Φλώρινας.
Χαρακτηριστικά
Είναι μεσαίου μεγέθους αιλουροειδή με ψηλά πόδια. Ανάλογα με το είδος το μήκος τους φτάνει από 70 εκατοστά μέχρι στα 1,20 μέτρα, και το ύψος τα 35 μέχρι τα 70 εκατοστά με το βάρος να κυμαίνεται από 7 εώς 35 κιλά. Τα μπροστινά πόδια είναι κοντύτερα από τα πίσω. Έχουν πολύ κοντή ουρά συγκριτικά με τις άλλες γάτες, που καταλήγει σε μαύρη κορυφή. Το κεφάλι είναι στρόγγυλο με παχιά γενειάδα στα μάγουλα και μαύρες τούφες που ξεπροβάλλουν από τα αφτιά μέχρι πέντε εκατοστά. Η γούνα του λύγκα είναι πολύ πυκνή, έχει συνήθως στίγματα και το χρώμα της διαφέρει ανά εποχή και είδος, από μπεζ και γκρι μέχρι κοκκινωπή και καφέ, ενώ στο πηγούνι το στήθος και την κοιλιά είναι σχεδόν λευκή.
Συμπεριφορά
Όπως οι περισσότερες γάτες έτσι και οι λύγκες είναι μοναχικά ζώα με μεγάλη περιοχή επίβλεψης. Ζευγαρώνουν τέλη του χειμώνα και γεννούν 2-4 μικρά μία φορά το χρόνο. Ο χρόνος κύησης είναι περίπου 70-80 ημέρες. Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους για έναν ακόμη χειμώνα μέχρι να ωριμάσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Σκαρφαλώνουν με ευκολία στα δέντρα, έχουν καλές αλτικές ικανότητες και αντέχουν στις μεγάλες πορείες. Κυνηγούν τα θηράματά τους μετά το σούρουπο ή τη νύχτα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μικρά οπληφόρα όπως ελάφια, ζαρκάδια, αγριοκάτσικα και πρόβατα, αλλά κυρίως μικρότερα ζώα όπως λαγοί, ψάρια, σκίουροι, ποντίκια, γαλοπούλες, πέρδικες και άλλα πτηνά.
Είδη
Υπάρχουν τέσσερα είδη λύγκα,με αρκετά υποείδη:
• ευρασιατικός ή κοινός λύγκας (Λυγξ ο λυγξ - Lynx lynx), το μεγαλύτερο απ' όλα τα είδη
• ιβηρικός ή παρδαλωτός λύγκας (Λυγξ ο παρδαλωτός - Lynx pardinus), το πιο απειλούμενο αιλουροειδές στον κόσμο
• καναδικός λύγκας (Λυγξ ο καναδικός - Lynx canadensis)
• ερυθρός λύγκας (Λυγξ ο ερυθρός - Lynx rufus) το μικρότερο είδος
Στην παλαιότερη βιβλιογραφία αναφέρεται το αφρικανικό αιλουροειδές καρακάλ και ως λύγκας της ερήμου λόγω φαινοτυπικής ομοιότητας.
Το ζώο αυτό ανήκει όμως σε άλλο γένος και έχει άμεση συγγένεια με την αφρικανική χρυσότριχη αγριόγατα.
Δεν έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα αν ο λύγκας εξελίχθηκε στη Βόρειο Αμερική ή στην Ευρασία και την Αφρική.
Απολιθώματα του γένους εμφανίζονται στο Πλειόκαινο.
Ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Λύγκα προς όφελος της Φλώρινας
H Φλώρινα έχει ονοματολογική παράδοση ως Λυγκηστίδα από τα αρχαιότατα χρόνια, ακριβώς διότι εδώ ζούσαν λύγκες. Μάλιστα δε και λεγεώνες στρατών λυγκηστών είχαν τον λύγκα, ως έμβλημα τους.
Στη σημερινή εποχή ελάχιστα άτομα του είδους απαντώνται στα βουνά μας. Κανείς δεν τους αξιολόγησε ούτε καν ονοματολογικά, πόσο μάλλον ως άγρια τοπική πανίδα, κι ακόμα δεν σκέφτηκε την ποικίλλη εκμετάλλευσή τους :
Ο (πρώην) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ NA ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΤΕΙ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Όμως δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στην επισκεψιμότητα που μπορεί να φέρει στο Νομό μας η τουριστική και εμπορική αξιοποίηση της τοπικής μας χλωρίδας και πανίδας αλλά και στην πρόσθετη αξία που μπορεί αυτή να φέρει :
Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΛΥΓΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ.
Αρχικά τουλάχιστον εξειδικευμένη, διότι θα έχουμε λύγκες Φλώρινας, όπως λέμε πιπεριές Φλωρίνης.
Οι Καστοριανοί αλλά μέχρι και οι Κινέζοι αγοράζουν γούνα λύγκα από τον Καναδά και την Αλάσκα, κι όχι μόνο και από νόμιμους ινδιάνους collectors αλλά και από νόμιμους εκτροφείς. Η Φλώρινα δεν τους είναι πιο κοντά και πιο φτηνά;
Ας δούμε πιο κάτω μερικές πανέμορφες εφαρμογές της δυνάμενης μέλλουσας φλωρινιώτικης γούνας:
ζεστή κουβέρτα στα καταλύματα και τα σπίτια , κι όχι μόνο του Βορρά αλλά παγκοσμίως, με το όνομα προέλευσης: Φλωρίνης
πανέμορφη γούνα από λύγκα , επίσης με ονομασία προέλευσης : Φλωρίνης
Παράλληλα μπορεί να υπάρχει η κάθε επισκεψιμότητα σε προβλέψιμες εκτάσεις και εγκαταστάσεις , όπου θα εκτρέφονται λύγκες κάθε είδους, από όλο τον κόσμο!
Ετσι κι αλλιώς, πολύ πιο προσοδοφόρα εκτροφή γουνοφόρων ζώων είναι από τα μίγκς και έχουμε και το γεωγραφικό πλεονέκτημα για χαμηλότερο κόστος, χωρίς μεταφορικά…
Ο τριγενής βιγλάτωρ
YΓ: α) Αν αποκτήσουμε ή μας έρθουν επιχειρηματίες, εξ αιτίας του Λύγκα, γιατί δεν θα ανεβάσουμε και τον ΠΑΣ Φλώρινα(σήμα Λύγκας) , μέχρι και την Α΄ Εθνική;
β) η πολιτική δύναμη(political power) είναι πράγματι ο 5ος συντελεστής παραγωγής (μετά τη φύση, εργασία, κεφάλαιο, επιχειρηματικότητα-τεχνογνωσία).
Ισχύει όμως μόνο σε νέο φόντο παραγωγής και δημιουργίας , κι όχι σε παλαιοπολισμούς ή στέρφους,τώρα πια, κρατικοδίαιτους διορισμένους διαχειρισμούς ….