ΦΛΩΡΙΝΑ <div style="background:#F73434; padding:5px 8px 5px 8px;"> Περιοδεία της Μαρίας Σπυράκη στη Φλώρινα </div> - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Περιοδεία της Μαρίας Σπυράκη στη Φλώρινα

.

.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Περιοδεία της Μαρίας Σπυράκη στη Φλώρινα

Την Ακριτική Φλώρινα επισκέφθηκε χθες η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη ξεκινώντας την πενθήμερη περιοδεία της στη Βόρεια Ελλάδα.

Την κ. Σπυράκη υποδέχθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. και υποψήφιος δήμαρχος Φλώρινας κ. Στάθης Κωνσταντινίδης με τον οποίο περιόδευσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης .



Η κ. Σπυράκη είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου «Αριστοτέλης» όπου είχε την ευκαιρία να θαυμάσει εκθέματα σπουδαίας λαογραφικής αξίας. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 30 Ιουλίου 1941 στην οικία του Τραϊανού Νοβάτση από ομάδα κατοίκων της Φλώρινας με σκοπό την ανάδειξη της μουσικής αλλά και της άθλησης. Πρόκειται για έναν σύλλογο με σπουδαία ιστορία αφού όπως εξήγησαν τα μέλη του στην κ. Σπυράκη κατά την ξενάγησή της στο μουσείο του Συλλόγου , την 9η Αυγούστου 1943 τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής απαγχόνισαν στην περιοχή της Κλαδοράχης 15 πατριώτες όλοι τους μέλη του «Αριστοτέλη». Η αγχόνη που χρησιμοποίησαν οι ΝΑΖΙ για να σκοτώσουν τους 15 Έλληνες σήμερα φιλοξενείται στο Μουσείο Εγκλημάτων Πολέμου της Νυρεμβέργης.
Στη συνέχεια η κ. Σπυράκη ξεναγήθηκε στον χώρο όπου εκτίθεται το άγαλμα του Αριστοτέλη- που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικόλας Δογούλης και αποτελεί δωρεά της οικογένειας Ρόζα- αλλά και στο μνημείο τιμής σε επτά νέους έως 20 ετών οι οποίοι στις 17 Ιανουαρίου του 1944 συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν από Βούλγαρους.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Φλώρινα, «μια πόλη με τεράστιο ιστορικό βάρος» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη, συναντήθηκε και με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Σωτήρη Βόσδου , ο οποίος δίνει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιου Δακή, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα διατηρήσει τη θέση του και για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Με τον κ. Βόσδου η κ. Σπυράκη συζήτησε όλες τις δράσεις που απαιτούνται για την ανεύρεση πόρων με έμφαση στην περιφέρεια και τον πολιτισμό.
Η περιοδεία της υποψήφιας ευρωβουλευτού έκλεισε με επίσκεψη στο πανηγύρι στα Άλωνα, ένα χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και αποτελεί την πατρίδα δεκάδων μακεδονομάχων. Εκεί είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την παραδοσιακή φορεσιά των Αλώνων, η οποία αποτέλεσε την έμπνευση για τη στολή των Μακεδονομάχων και σήμερα είναι η επίσημη στολή της Προεδρικής φρουράς και των σκοπών στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ekloges-2014/story/440038/periodeia-tis-marias-spyraki-sti-florina#ixzz30XCv6SFW