ΦΛΩΡΙΝΑ Ανοιχτή επιστολή του Σωματείου εργαζομένων στους χώρους αρχαιολογικών ανασκαφών και στους αρχαιολογικούς χώρους της Π.Ε. Φλώρινας προς τον Υπ.Πολιτισμού & Αθλητισμού . - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ανοιχτή επιστολή του Σωματείου εργαζομένων στους χώρους αρχαιολογικών ανασκαφών και στους αρχαιολογικούς χώρους της Π.Ε. Φλώρινας προς τον Υπ.Πολιτισμού & Αθλητισμού .

.

.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ανοιχτή επιστολή του Σωματείου εργαζομένων στους χώρους αρχαιολογικών ανασκαφών και στους αρχαιολογικούς χώρους της Π.Ε. Φλώρινας προς τον Υπ.Πολιτισμού & Αθλητισμού .

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΦΛΩΡΙΝΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. iS
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Κ. ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓ1ΩΤ0Π0ΥΛΟ
ΑΘΗΝΑ
Κύριε Υπουργέ
Πλησιάζει η λήξη των 4μηνων και 2μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο ορυχείο Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας και η ευθύνη διαχείρισης του έργου υπόκειται στο Υπουργείο Πολιτισμού με διαχειρίστρια τη ΚΘΈ.Π.Κ.Α.



Θέλουμε να σας δηλώσουμε τη βαθύτατη θλίψη μας, που δεν έχουμε λάβει απάντηση από τους αρμοδίους στο ψήφισμα στις 2.5.2014 του σωματείου εργαζομένων στους χώρους αρχαιολογικών ανασκαφών, στο οποίο δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της συνέχισης της αυτεπιστασίας, εργάτες και αρχαιολόγοι με απόφαση που λάβαμε σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο χώρο.
Οι κυριότεροι λόγοι οι οποίοι μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή παραθέτονται παρακάτω:
1. Η διαφάνεια των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και όχι προσλήψεις ημετέρων, την ισότητα των δυο φύλων.
2. Καλύτερες συνθήκες εργασίες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ανθρώπινες (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διορισμού τεχνικού ασφαλείας, προμήθεια βοηθητικού υλικού για την ασφάλεια του προσωπικού κλπ)
3. Υψηλότερες οικονομικές απολαβές για όλους τους εργαζόμενους σε σχέση με τους μισθούς των εργολάβων, καθώς οι αμοιβές μας καθορίζονται με το Ν.4024/2011 που έχει σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου τομέα
Θεωρούμε δεδομένη τη στήριξη σας και ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία για την όσο δυνατόν ταχύτερη επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος στο οποίο απασχολούνται πέραν των 1100 εργαζομένων οι οποίοι αναμένουν την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για το καθεστώς της αυτεπιστασίας ή των εργολαβιών, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή συνέχιση των εργασιών στο συγκεκριμένο χώρο και τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες όπως γνωρίζετε πολύ καλά το τελευταίο διάστημα έχουν διαταραχθεί και δεν τηρούνται από τους εργολάβους σε όλα τα μεγάλα έργα.
Εμείς οι εργαζόμενοι επιθυμούμε τη συνέχιση της αυτεπιστασίας και τονίζουμε οι οποίες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα ας αναζητηθούν εκτός της αποδοτικότητας των εργαζομένων.
Θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας συνυπεύθυνους ως προς την αποτελεσματικότητα και την ορθή εκτέλεση του έργου.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι οι φορείς του νομού μαζί με τους εκπροσώπους θεσμικών και δημοκρατικών οργάνων της πολιτείας, διεκδικούμε τη συνέχιση της αυτεπιστασίας, τον τερματισμό των εργολαβιών από ιδιώτες εργολάβους στις αρχαιολογικές ανασκαφές, ειδικότερα όταν γίνονται σε τέτοια κλίμακα που έχει σχέση με την ανθρώπινη υπόσταση, τις συνθήκες εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων.