Ονομάστηκε έτσι από το όνομα της πριγκίπησσας Άννας Παβλόβνα, κόρης του τσάρου Παύλου Α΄ Πέτροβιτς (γιός της Μεγάλης Αικατερίνης και του τσάρου Πέτρου Γ’ , από τη γνωστή δυναστεία των Ρομανώφ)
Για τον ίδιο λόγο το δέντρο είναι γνωστό ακόμη και ως “princess tree”. Στην Κίνα ονομάζουν την Παυλόβνια “δέντρο του δράκου”.
Αλλοι το λένε πετρελαιοπηγή, λίγη δουλειά και πολλά λεφτά.
Πραγματικά παραμυθένιο, αυτοκρατορικό δένδρο:
Αλλοι το λένε πετρελαιοπηγή, λίγη δουλειά και πολλά λεφτά.
Πραγματικά παραμυθένιο, αυτοκρατορικό δένδρο:
Όλα τα είδη της Παυλόβνιας είναι ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα. Λόγω αυτής της ιδιότητάς τους , χρησιμοποιούνται για υλοτομία στην βιομηχανία, για βιομάζα, αιθανόλη, ζωοτροφή, χαρτί κλπ.
Η χρήση της Παυλόβνιας στην Ιαπωνία χρονολογείται πριν από τα 200 μ.Χ. Η παράδοση απαιτούσε ότι, όταν γεννηθεί κόρη στην οικογένεια, έπρεπε να φυτευτεί δέντρο Παυλόβνια. ( Το ίδιο κάνανε κι εδώ με τις λεύκες και τις κόβανε στο γάμο, για προίκα , για την επίπλωση σπιτιού και την κατασκευή στέγης)
Όταν αυτή παντρευόταν, το δέντρο κοβόταν και από εκείνο έφτιαχναν το δικό της μπαούλο γάμου.
Σε ιστορικό πλάνο, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός της Παυλόβνιας.
Η ξυλεία της Παυλόβνιας χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, για οικοδομικές κατασκευές, παιχνίδια, κοντραπλακέ, μουσικά όργανα και πακετάρισμα.
Το 19ο αι. η Παυλόβνια εισχωρεί και στην επικράτεια της ΗΠΑ. Οι σπόροι της Παυλόβνιας χρησιμοποιούνταν ως υλικό τυλίγματος στην μεταφορά περίτεχνων πιάτων πορσελάνης μέσα από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά από το ξετύλιγμα, οι παρασυρμένοι από τον αέρα μικροί σπόροι, προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον των ανατολικών πολιτειών.
Από την δεκαετία του εβδομήντα του 20ου αι., η Ιαπωνία δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή Παυλόβνια, για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Στην Ιαπωνία η εξωτερική εμφάνιση της ξυλείας εκτιμάται πολύ και γι’αυτό στις περισσότερες οικογένειες υπάρχει τουλάχιστον ένα αντικείμενο ή έπιπλο, κατασκευασμένο από Παυλόβνια.
Η Ιαπωνία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ώριμων δέντρων Παυλόβνιας.
Τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη της Παυλόβνιας είναι κλωνοποιημένα για την παραγωγή ελαφρής, γερής ξυλείας, η οποία μπορεί να παράγεται μέσα σε 8-15 έτη. Μόνο στην Κίνα καλλιεργούνται 1,2 δισεκατομμύρια δέντρα Παυλόβνιας.
Στην δεκαετία του ενενήντα του περασμένου αιώνα δημιουργούνται φυτείες για την παραγωγή Παυλόβνιας κυρίως στις μέσο-ατλαντικές και νοτιοανατολικές πολιτείες. Τώρα οι φυτείες αυτές είναι έτοιμες για την παραγωγή ελαφριάς ξυλείας υψηλής ποιότητας.
Η Παυλόβνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτική του δυτικού κόκκινου κέδρου, της μπάλσας, των μαραντών και της αμερικάνικης τιλιάς.
Σήμερα φυτείες από Παυλόβνια υπάρχουν σχεδόν σ’όλη την Ευρώπη.
Εκτός από βιομηχανική καλλιέργεια με σκοπό την παραγωγή ξυλείας η Παυλόβνια καλλιεργείται και ως μελιτοφόρο φυτό.
Η Παυλόβνια ανθεί άφθονα, τα άνθη της είναι πλούσια σε νέκταρ, ενώ το μέλι απ’αυτά είναι εξαιρετικά ποιοτικό, βασιλικό.
Η άφθονη άνθηση, το γρήγορο φύτρωμα, τα μεγάλα (γύρω στα 70 εκ. σε διάμετρο) φύλλα, η όμορφη όψη και η μη απαιτητικότητα της Παυλόβνιας, την κάνουν εξαιρετικά κατάλληλη για φυτό πάρκου. Τα τεράστια φύλλα της Παυλόβνιας λειτουργούν ως συλλέκτης σκόνης, ενώ ο γρήγορος μεταβολισμός που συνοδεύει το γρήγορο φύτρωμα του δέντρου, το μετατρέπει σε εργοστάσιο οξυγόνου.
Και πάλι, εξαιτίας αυτού, ότι οι Παυλόβνια είναι ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο, τα είδη αυτού του γένους είναι κατάλληλος βοηθός για την κατασκευή ανεμο-προστατευτικών ζωνών, για την αποκατάσταση καμένων δασών, επίσης λειτουργούν και ως αντιδιαβρωτικές καλλιέργειες.
Η καλλιέργεια της Παυλόβνιας είναι εξαιρετικά κερδοφόρα!
Γι’αυτό δεν το ονομάζουν άδικα “δέντρο-θαύμα” ή “δέντρο-πετρελαιοπηγή”, αφού η τιμή που πουλιέται φτάνει τα 350 δολλάρια το κυβικό...
Ανεξάρτητα από το αν φυτεύτηκαν το φθινόπωρο ή την άνοιξη, τα φιντάνια Παυλόβνιας αρχίζουν τη βλαστική τους περίοδο από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου. Σημαντικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία. Είναι πιθανό σε πιο πρώιμη άνοδος της θερμοκρασίας, τα δέντρα πρόωρα να βγάλουν βλαστάρια. Όταν πιάσει κρύο ή υπάρχει πάχνη, είναι πιθανό να παγώσουν. Η Παυλόβνια ξεπερνάει το πάγωμα, βγάζοντας νέα βλαστάρια. Η διαδικασία αυτή απλά καθυστερεί την ανάπτυξη με περίπου 15 ημέρες, αλλά δε τα σκοτώνει.
Αφού έχουν περάσει την επικίνδυνη περίοδο του παγώματος, από τα τελευταία ή τα πιο κάτω μπουμπούκια κάθε στελέχους βγαίνουν συνήθως από δύο βλαστοί. Αφήστε τους να μεγαλώσουν έως 10 εκ. και κόψτε τον πιο αδύνατο. Έτσι εσείς διαμορφώνετε το μελλοντικό βλαστάρι του δέντρου. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν καλλιεργείτε Παυλόβνια για ξυλεία. Αν αφήσετε τα παρακλάδια, η Παυλόβνια μετατρέπεται σε θάμνο.
Ακολουθεί την πιο ευαίσθητη και δύσκολη περίοδο του δέντρου. Αυτό είναι ακόμη μικρό, αλλά το γρασίδι φουντώνει και αν δεν αφαιρεθεί υπάρχει κίνδυνος να εμποδίσει την ανάπτυξη της Παυλόβνιας ή και να την καταπνίξει. Να σκαλίζετε τα νέα δεντράκια σε ακτίνα γύρω στα 30-40 εκ.
Κατά την περίοδο αυτή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από επίθεση εντόμων, όπως κάμπιες ή μελίγκρα. Σε κάθε γεωπονικό κατάστημα θα σας δώσουν συμβουλή πώς να αντιμετωπίσετε τα έντομα αυτά. Όταν τα δέντρα μεγαλώσουν πάνω από 1 μ., άρχιζουν να μεγαλώνουν 5-10 εκ. την ημέρα και τα έντομα δεν καταφέρνουν να τα βλάψουν.
Το κλάδεμα ή το κόψιμο βλασταριών είναι διαδικασία στην οποία κόβονται τα πλαϊνά κλαριά που έχουν φυτρώσει. Αυτό πραγματοποιείται με σκοπό την καλλιέργεια ενός όρθιου κορμού χωρίς διακλαδώσεις, τουλάχιστον μέχρι το όγδοο μέτρο. Η έλλειψη κλαδιών εγγυάται ποιοτική ξυλεία χωρίς ρόζους, τουλάχιστον μέχρι το σημείο στο οποίο αφαιρούνται.
Χρειάζεται προσοχή, να μην κόβονται τα φύλλα όσο είναι πράσινα, επειδή αφήνουν πληγές στο κορμό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί περίπου 5 φορές, ανάλογα με το είδος της Παυλόβνιας που καλλιεργείται. Αν κοπούν όλα τα πλαϊνά κλαδιά το δέντρο φεύγει γρήγορα ψηλά, αν όχι αργεί και μεγαλώνει σαν θάμνος.
Χρειάζεται προσοχή, να μην κόβονται τα φύλλα όσο είναι πράσινα, επειδή αφήνουν πληγές στο κορμό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί περίπου 5 φορές, ανάλογα με το είδος της Παυλόβνιας που καλλιεργείται. Αν κοπούν όλα τα πλαϊνά κλαδιά το δέντρο φεύγει γρήγορα ψηλά, αν όχι αργεί και μεγαλώνει σαν θάμνος.
Η σωστή τήρηση αυτών των σημαντικών βημάτων οδηγεί στην καλλιέργεια ψηλών, όρθιων δέντρων, που πραγματικά προσδίδουν υπερηφάνια στον ιδιοκτήτη.
Οσες περισσότερες προσπάθειες καταβάλλετε το πρώτο έτος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα πετύχετε στα επόμενα χρόνια. Ισχύει, πρωτίστως στα δένδρα…
Ο εμπειρικός ερευνητής
ΥΓ: Η σωστή προφορά ονομασίας είναι στα ρωσικά παυλόβνια , κι όχι λατινικά παουλόβνια, όπως υπάρχει στη δυτική βιβλιογραφία.