ΦΛΩΡΙΝΑ Μια ανάσα πριν από την ανακάλυψη του μυστικού της Αμφίπολης - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Μια ανάσα πριν από την ανακάλυψη του μυστικού της Αμφίπολης

.

.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Μια ανάσα πριν από την ανακάλυψη του μυστικού της Αμφίπολης

Ενα βήμα πριν από την ανακάλυψη του μεγάλου μυστικού που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι ξεκίνησαν ξανά τις ανασκαφές και κυρίως την απομάκρυνση των μαρμάρινων πλακών που βρίσκονται μπροστά από τις Σφίγγες. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού, διαψεύδοντας σχετικές φήμες, οι Σφίγγες δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από το χώρο, ενώ θα γίνεται καθημερινή ενημέρωση για την πορεία των εργασιών.



Η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο, όχι μόνο στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έφτασε στην περιοχή συνεργείο του BBC που θα κάνει αφιερώματα και θα παρακολουθεί την πορεία των εργασιών.
Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις οι αρχαιολόγοι θα μπορέσουν να μπουν στο εσωτερικό του τάφου σε 15-20 ημέρες, προκειμένου να διαπιστώσουν σε ποιον ανήκει και κυρίως αν έχει συληθεί. Ωστόσο είναι σχεδόν σίγουροι ότι «κάτι μεγάλο έχει βρεθεί», χωρίς να μπορούν με βεβαιότητα να πουν τι είναι.
Ομως, ο τεράστιος περίβολος των 500 μέτρων, ο Λέοντας της Αμφίπολης και ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της, προδιαθέτουν για σημαντικά ευρήματα.
Οπως προκύπτει από τη γεωφυσική διασκόπηση που έγινε πριν από ένα χρόνο, στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι. Ειτε πρόκειται για τρεις διαφορετικούς τάφους, είτε πρόκειται για διαφορετικά δώματα στον έναν και μοναδικό τάφο, στο πλαίσιο μια ταφικής σύνθεσης.
Οι φήμες οργιάζουν σχετικά με τον «ένοικο» του αρχαίου τάφου, με τις πληροφορίες που βγαίνουν να μιλούν για τάφο που ανήκει στη βασιλική οικογένεια.
Την ίδια ώρα, τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας -και όχι μόνο- συνεχίζουν να συρρέουν στη Μεσολακιά και προσπαθούν να φτάσουν στον λόφο Καστά και από εκεί να δουν ένα πολύ μικρό τμήμα του τεράστιου περιβόλου του ταφικού μνημείου.
Και γερανός
Χθες ξεκίνησαν και πάλι οι ανασκαφές με τη χρήση ειδικού γερανού, προκειμένου να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες.
«Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο ερευνητής Αστέριος Τσίντσιφος αναφέρεται στις Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης λέγοντας ότι είναι αποτυπωμένες σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε δυόβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, 1,20 γραμμαρίων. Οπως τονίζει «το αρχαίο αυτό νόμισμα πρωτοέκανε την εμφάνισή του στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.».
Αναφερόμενος στην Αμφίπολη ο κ. Τσίντσιφος λέει ότι γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης.
«Οι Εννέα Οδοί υπήρξαν στην κυριολεξία πολυεθνική πόλη. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα, υπήρχαν εκεί Χαλκιδαίοι άποικοι. Η πολυπληθέστερη αποικία ήταν οι Μιλήσιοι, που μύησαν τους ντόπιους στη νομισματοκοπία. Το μιλησιακό σύστημα βαρών που ακολουθήθηκε, μας το φανερώνει. Υπήρχαν ακόμα μικρότερες αποικίες των Φωκαέων, Σαμίων και Ερυθραίων από την Ιωνία. Από το 520 π.Χ. και μετά, το βισαλτικό στοιχείο μαζί με το μακεδονικό, που ήδη υπήρχε στη Βισαλτία, έγινε πολύ έντονο στην πόλη. Τέλος, παρουσία εκεί είχαν Άνδριοι και Ακάνθιοι άποικοι. Μετά τις περσικές εκστρατείες και την οριστική αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ., άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, που οδήγησε τελικά τις Εννέα Οδούς στα χέρια των Αθηναίων και στη μετονομασία της σε Αμφίπολη».
Πηγή:imerisia.gr