ΦΛΩΡΙΝΑ Δύο αρκούδες νεκρές από σφαίρα στις Πρέσπες - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Δύο αρκούδες νεκρές από σφαίρα στις Πρέσπες

.

.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Δύο αρκούδες νεκρές από σφαίρα στις Πρέσπες

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα δύο περιστατικά νεκρών αρκούδων από σφαίρα, μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών, στις Πρέσπες.
Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις 16 Μαΐου, στην αγροτική περιοχή Καρυών, ενώ περίπου δυο μήνες μετά, στις 20 Ιουλίου, βρέθηκε και δεύτερη νεκρή αρκούδα, σε περιοχή κοντά στο χωριό Βροντερό.







Για το πρώτο περιστατικό η νεκροψία έδειξε πως ο θάνατος προήλθε από σφαίρες πυροβόλου όπλου και στη συνέχεια η αστυνομία θα προχωρήσει σε βαλλιστική εξέταση στα υπολείμματα βλημάτων που βρέθηκαν στο σώμα του άτυχου ζώου.


Η δευτερη νεκρή αρκούδα, στο Βροντερό έφερε πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο στην πλάτη, στα πλευρά και στο μηρό, ήταν αρσενική και ζύγιζε 200-250 κιλά. Την υπόθεση αυτή διερευνά αυτές τις μέρες η αστυνομία και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας.


"Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρ' όλα αυτά, μέχρι σήμερα ποτέ κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί για φόνο αρκούδας. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης από ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αρκούδα στην αγροτική παραγωγή παράλληλα με μέτρα που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης" υπογραμμίζουν οι αρμόδιες οργανώσεις -Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, Εταιρία Πρεσπών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ- σε κοινή τους ανακοίνωση