ΦΛΩΡΙΝΑ Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φλώρινας στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 01.10.2014 επί των θεμάτων που δεν υπερψηφίσαμε. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φλώρινας στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 01.10.2014 επί των θεμάτων που δεν υπερψηφίσαμε.

.

.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φλώρινας στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 01.10.2014 επί των θεμάτων που δεν υπερψηφίσαμε.

Στην πρώτη ειδική συνεδρίαση, με θέμα την έγκριση απολογισμού και ισολογισμού οικονομικού έτους 2013 Δήμου Φλώρινας
Πρόκειται για απολογισμό σε εκτέλεση ενός προϋπολογισμού και ενός τεχνικού προγράμματος τα οποία έχουμε καταψηφίσει, επειδή ήταν μακριά από τις ανάγκες του λαού της Φλώρινας. Διαφωνήσαμε με το είδος των έργων, των προμηθειών, γενικά των προτεραιοτήτων που δίνονται, αλλά και των διαδικασιών που ακολουθούνται (απευθείας αναθέσεις κλπ).


Η διαδικασία εκτέλεσης του προϋπολογισμού βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι οι δήμοι είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης υλοποιώντας από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική, προωθώντας τη συρρίκνωση των υπηρεσιών, τις ιδιωτικοποιήσεις. Γι’ αυτό εμείς δε μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά για τοπική διοίκηση, για τοπικό κράτος.
Πρόκειται στην ουσία για απολογισμό όμοιο με αυτόν μιας ιδιωτικής επιχείρησης, που λειτουργεί με γνώμονα την ανταποδοτικότητα. Η τάση που υπάρχει είναι να απαλλαγεί το κράτος από τις επιχορηγήσεις στους δήμους.
Ο δήμος που θέλουμε εμείς, πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με τις δικές του υπηρεσίες, με μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, και να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
Για τους λόγους αυτούς καταψηφίσαμε τον απολογισμό – ισολογισμό έτους 2013 του Δήμου Φλώρινας

Όσον αφορά στη δεύτερη συνεδρίαση στο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα :«Έκδοση ψηφίσματος για το ορυχείο της Βεύης:
Η θέση μας είναι ότι ο ορυκτός πλούτος πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, να πραγματοποιείται η εκμετάλλευσή του με γνώμονα την όσο δυνατόν πληρέστερη αξιοποίησή του για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού, ο οποίος θα ιεραρχεί τις ανάγκες του λαού. Αυτή η ανάπτυξη, επειδή ακριβώς θα γίνεται πάνω στη βάση σχεδίου και όχι άναρχα, εκεί που υπάρχει κέρδος, θα είναι ισόρροπη και θα αποτελεί εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν είναι πολύς καιρός που όλοι  είχαν «επαναστατήσει» για την πώληση της ΔΕΗ.  Μια συνεπής στάση θα ήταν να καταδικαστεί και η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει την εκμετάλλευση των ορυχείων σε ιδιώτες, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να είναι διαφορετικό το σκεπτικό. Όπως δηλαδή η ενέργεια θα πρέπει να ανήκει στο λαό έτσι και ο ορυκτός πλούτος.
Επίσης, με τους ιδιώτες δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, γιατί πρωτεύει το κυνήγι του κέρδους. Έχουμε εμπειρία τι συμβαίνει όταν η εκμετάλλευση του υπεδάφους γίνεται με σκοπό το κέρδος και στην Αχλάδα και αλλού. Επιπλέον, οι Δημόσιες υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων έχουν αποδυναμωθεί (συνεπεία της πολιτικής της κυβέρνησης), ενώ οι νόμοι που καθορίζουν τα περιβαλλοντικά στάνταρντ και οι περιβαλλοντικές μελέτες βγαίνουν κατά παραγγελία των μεγαλοεπιχειρηματιών.
 Διαφωνήσαμε επίσης και με το πλαίσιο που έβαλε ο Δήμαρχος για την έκδοση απόφασης – ψηφίσματος, όσον αφορά την παραχώρηση από την κυβέρνηση σε ιδιώτη των λιγνιτωρυχείων της Βεύης: α) Να διεκδικηθούν οι οφειλές της Βιολιγνιτ προς το Δήμο β) να διεκδικηθεί μέρος του «λιγνιτόσημου» για το Δήμο γ) Να μπει ο όρος στον ιδιώτη να προσληφθούν εργαζόμενοι κάτοικοι του Δήμου Φλώρινας δ) Να μπει ο όρος να προμηθεύεται ο ιδιώτης υλικά από την τοπική αγορά του Δήμου Φλώρινας. Ανέφερε ακόμη ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να γίνει η εκμετάλλευση των ορυχείων από το Δήμο σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες.
Οι οφειλές της Βιολιγνίτ βεβαίως και λέμε ότι πρέπει να πληρωθούν, όμως θεωρούμε σχεδόν αδύνατο να πάρει ο Δήμος οτιδήποτε, καθώς η εταιρεία έχει πτωχεύσει και, επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι και από την εκμετάλλευση από τη νέα εταιρεία δε θα προκύψουν οφειλές που δε θα εισπραχθούν τελικά. Όσον αφορά το «λιγνιτόσημο» θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, που προκύπτει όταν η εκμετάλλευση του υπεδάφους γίνεται με σκοπό την κερδοφορία των επιχειρηματιών, δεν μπορούμε να βάλουμε στη ζυγαριά την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας. Όσον αφορά το προσωπικό φυσικά δεν υπήρχε καμία αναφορά στους μισθούς που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι εκεί, οι οποίοι μετά τους πρόσφατους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση έχουν πέσει στα τάρταρα (πληρώνονται οι εργαζόμενοι 400 ευρώ και αναγκάζονται να δουλεύουν 12ωρα) καμία αναφορά για τις συνθήκες εργασίας, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τη στιγμή που οι επιθεωρήσεις εργασίας σε όλη τη χώρα αλλά και στην περιοχή μας με την ασκούμενη πολιτική έχουν αποδυναμωθεί και δεν είναι σε θέση να κάνουν ελέγχους.
Τονίσαμε επίσης και το ρόλο της ΕΕ σε όλες αυτές τις εξελίξεις και τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων που αποδέχονται το δρόμο της ΕΕ.
Το συγκεκριμένο θέμα υπερψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις, «δεξιές», «υπερκομματικές» και δήθεν «αριστερές», αποδεχόμενες στην ουσία την εκχώρηση του υπεδάφους και του ορυκτού πλούτου σε ιδιώτες,

Με το ίδιο σκεπτικό καταψηφίσαμε και τα θέματα για την εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία την εκμετάλλευση κοιτάσματος χαλαζία στη Μελίτη καθώς και το θέμα για  την τροποποίηση υπάρχουσας λατομικής περιοχής στη Βεύη. Οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης περιορίστηκαν να ζητήσουν μια διαδικαστική αναβολή στο θέμα της εκμετάλλευσης του χαλαζία μη αμφισβητώντας την ουσία του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Στο θέμα για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ του Δήμου, καταψηφίσαμε την τροποποίηση με το ίδιο σκεπτικό που είχαμε καταψηφίσει  τον προϋπολογισμό του 2014 (και το νομικό πρόσωπο λειτουργεί ως εργαλείο στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής), αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι ενεγράφη πίστωση για υπηρεσία (κατόψεις κτηρίων κλπ) που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

 Στο θέμα της τροποποίησης του Τεχνικού προγράμματος για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων στο χώρο του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας,:  Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για τον κόσμο, πάρκα, παιδικές χαρές κλπ.. Τα σχετικά όμως με αυτά έργα του δήμου πρέπει να γίνονται από τις υπηρεσίες του Δήμου, με δικό του μόνιμο προσωπικό και όχι να δίνονται σε ιδιώτες. Καταψηφίσαμε, όπως καταψηφίσαμε και το υπόλοιπο τεχνικό πρόγραμμα.

Στο θέμα για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου: Καταψηφίσαμε, όπως είχαμε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Διαφωνούμε στις προτεραιότητες που δίνονται, στις διαδικασίες που ακολουθούνται. Γενικά, θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, αλλά λειτουργεί τελείως προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στα θέματα για τον ορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων του ΝΠΔΔ και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου: Διαφωνούμε με την κοινή υπόδειξη υποψηφίων από τη μειοψηφία, όπως έχουμε πει η μειοψηφία δεν είναι ενιαίο πράγμα, αποτελείται από διαφορετικές παρατάξεις, με αντίθετες θέσεις και αντιλήψεις, οι οποίες θα έπρεπε να εκπροσωπούνται αναλογικά στα Διοικητικά Συμβούλια. Διαφωνήσαμε και στο παρελθόν στον τρόπο λειτουργίας του Νομικού Προσώπου, ήταν ένας ακόμη χώρος όπου υλοποιείται αντιλαϊκή πολιτική. Έχουν θεσμοθετήσει έναν απαράδεκτο κανονισμό λειτουργίας που καταψηφίσαμε. Να θυμίσουμε ακόμα και τις εισηγήσεις που υπήρξαν για τα τροφεία. Θεωρούμε και το νέο ΔΣ θα κινηθεί στην ίδια ρότα, γι΄αυτό και καταψηφίσαμε τα δυο αυτά θέματα.

Στο θέμα για την υλοποίηση δράσης δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και κάλυψη εξόδων φιλοξενίας ιατρών και συνοδών του κέντρου UNESCO:
Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από τακτικές εξετάσεις, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, προσανατολισμένου στην πρόληψη.
Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε να υποβαθμίζονται και να εμπορευματοποιούνται οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, βλέπουμε την κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο μας, στο ΠΕΔΥ. Την υποβάθμιση αυτή έρχονται να καλύψουν διάφορες ΜΚΟ, αύριο θα είναι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας με σκοπό το κέρδος.
Σε αυτήν την περίπτωση θα εξεταστούν κάποια μόνο παιδιά. Με τα υπόλοιπα τι θα γίνει; Ή τι θα  γίνει σε περίπτωση που χρειαστούν κάποια θεραπεία;
Το δικαίωμα στην υγεία δεν είναι κάτι ευκαιριακό ούτε είναι πρέπει να ικανοποιείται αποσπασματικά υποβιβαζόμενο σε αντικείμενο «φιλανθρωπίας». Για το λόγο αυτό ψηφίσαμε «παρών».

Στο θέμα για  την υλοποίηση πιλοτικού έργου αειφορικής ενέργειας στην πόλη της Φλώρινας:. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό. Όλα τα σχετικά θέματα πρέπει να τα διαχειρίζεται ένας ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας, που θα διαχειρίζεται όλα τα θέματα της ενέργειας (ηλεκτρισμό, πετρέλαιο, ΑΠΕ), που δε θα υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά τις λαϊκές ανάγκες. Δράσεις σαν τις προτεινόμενες στο έργο διασπούν τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα με τον οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα της ενέργειας και ανοίγουν ακόμα περισσότερο την πόρτα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Φλώρινα, 3-10-2014
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας
http://l-sysp-florinas.blogspot.gr/