ΦΛΩΡΙΝΑ Ορυχείο Βεύης: Αναδιάρθρωση ή ακύρωση της σύμβασης εκχώρησης; (του Μιχάλη Αγραφιώτη) - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ορυχείο Βεύης: Αναδιάρθρωση ή ακύρωση της σύμβασης εκχώρησης; (του Μιχάλη Αγραφιώτη)

.

.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ορυχείο Βεύης: Αναδιάρθρωση ή ακύρωση της σύμβασης εκχώρησης; (του Μιχάλη Αγραφιώτη)

Όπως και στην περίπτωση της «Μικρής ΔΕΗ» έτσι και στην περίπτωση της Βεύης η κυβέρνηση προχώρησε σε λήψη αποφάσεων χωρίς να έχει συζητήσει διεξοδικώς το ζήτημα και χωρίς να έχει πάρει την ουσιαστική συγκατάθεση από την τοπική κοινωνία για τους όρους εκχώρησης των ορυχείων, αφού κανείς δεν είναι  αρνητικός στην εκμετάλλευση, στην αξιοποίηση και στις επενδύσεις, αρκεί να υπογραφούν οι ιδανικοί όροι με τον ιδιώτη που θα τα εκμεταλλευτεί.





Μεγάλο λάθος και στις δύο περιπτώσεις η έλλειψη διαλόγου και ενημέρωσης προς τους κατοίκους με τους αρμόδιους Υπουργούς να μην έχουν καν επισκεφτεί την περιοχή, έστω για να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, εκτός από την αστραπιαία επίσκεψη του Μάκη Παπαγεωργίου πριν ένα χρόνο στη Φλώρινα, που λίγο πολύ παρουσίασε μια ωραιοποιημένη εικόνα και από εκεί και στο εξής το χάος.

Η υπόθεση είναι καθαρά πολιτική, αφού είναι δύσκολο πλέον νομικά να ανατραπούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις σε δικαστήριο, γιατί και θα χρονοτριβήσει αλλά και σε ανάλογες περιπτώσεις η δικαιοσύνη δεν αποφασίζει πάντα υπέρ της τοπικής κοινωνίας, αφού η σύμβαση πέρασε – όπως πέρασε – από τη Βουλή.

Με τις παρούσες συνθήκες η ακύρωση δεν θα μπορούσε να είναι επιτεύξιμη, μόνο σε περίπτωση αλλαγής πολιτικού σκηνικού, αν και πάλι θα υπήρχαν σοβαρές επιπλοκές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν πιο επιτεύξιμη η λύση της μερικής αλλαγής των όρων της σύμβασης σε ότι αφορά το ανταποδοτικό σκέλος προς την τοπική κοινωνία, τους εργαζομένους και τους όρους αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος, και όχι βέβαια υπό όρους της μεγάλης ΔΕΗ.

Γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και από τις δύο πλευρές. Και η τοπική κοινωνία να εξασφαλίσει μια καλύτερη διαβίωση και οικονομικά πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση αλλά και ο ιδιώτης κέρδος, ώστε να προχωρήσει τις εργασίες και να συνεχίσει το έργο του. Όσο για την εταιρεία που εκχωρήθηκε η σύμβαση δεν είναι θεμιτό να καταδικάζουμε τον επιχειρηματία, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Μπόμπολα, αλλά πρέπει η πολιτεία να είναι συνεπής ως προς το δημόσιο συμφέρον δεσμεύοντας οποιονδήποτε επιχειρηματία στο να τηρεί τους όρους που θα του επιβληθούν, αρκεί να του επιβληθούν. Γιατί η πολιτεία καθορίζει τους όρους, αν δεν τεθούν οι όροι δεν μας φταίει ο επιχειρηματίας, αλλά η πολιτεία που προχωράει στη σύμβαση.
Άρα, καλό θα ήταν να υπάρξει μια συνολική εφικτή πρόταση από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας που θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο και στον ανάδοχο, που θα είναι εξισορροπημένη και όχι ακραία, να συζητηθεί και αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις καλώς, αν δεν γίνουν αποδεκτές και οι υπόλοιπες πλευρές δείξουν αλαζονεία, τότε είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέχρι και κινητοποιήσεις και προσβολή της απόφασης στα δικαστήρια, πηγαίνοντας βέβαια με άλλους όρους σε μια δικαστική μάχη.

Ούτε το Υπουργείο, ούτε την εταιρεία τη συμφέρει μια σύγκρουση με την τοπική κοινωνία, τους μεν πρώτους λόγω πολιτικού κόστους, τους δεύτερους για λόγους ειρηνικής συμβίωσης. Σε παρόμοιες περιπτώσεις το κέρδος ήταν κοινό γιατί τα ανταποδοτικά οφέλη και για τους δύο έρχονται στη μελλοντική εξέλιξη.
Όσο για τη ΔΕΗ, το χθεσινό συμβάν και γενικότερα οι εξελίξεις αποδεικνύουν αυτό που γράφω εδώ και καιρό ότι οι κυβερνήσεις υποβάθμισαν τη ΔΕΗ και τα προβλήματα καλά κρατούν. Η επιχείρηση πρέπει να εκσυγχρονιστεί άμεσα και να συγκροτηθεί σχέδιο για την αναβάθμιση της αλλιώς θα έρθουν χειρότερες μέρες.
Πηγή-http://www.kozan.gr/