ΦΛΩΡΙΝΑ ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΜΠΑΜΠΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΙΤΑΡΙΑΣ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΜΠΑΜΠΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΙΤΑΡΙΑΣ

.

.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΜΠΑΜΠΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΙΤΑΡΙΑΣ

Κάθε πρωτοχρονιά όλοι  έχουν  την ευκαιρία να διασκεδάσουν με το παλαιό έθιμο από τις  διονυσιακές λατρείες που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των κατοίκων. Πρόκειται για τα Μπαμπάρια.
Τα Μπαμπάρια υμνούν το ξύπνημα της γης και την καρποφορία της. Κεντρικός ήρωας του δρώμενου είναι η γυναίκα-νύφη, σύμβολο γονιμότητας, και η αρπαγή της από τους «κακούς»



Συμμετέχουν άνδρες μεταμφιεσμένοι με στολές και προσωπίδες που είναι από προβιές αρνιού. Για να είναι τρομαχτικοί προσθέτουν διάφορα στις στολές τους όπως κουδούνια. Η ομάδα αποτελείται από αρκετούς νέους που φορούν την προβιά, ζώνονται στη μέση τους μεγάλα κουδούνια και κρατούν χοντρά ξύλα. Κάθε μέλος έχει ένα καθήκον... Εμπροσθοφυλακή, οπισθοφυλακή, πλαϊνή φύλαξη της νύφης γιατί οι «κακοί» καραδοκούν  μαζί με τον  Καμπούρη!. Πρέπει να παραδώσουν την νύφη σώα και ανέγγιχτη στο γαμπρό. Στο έθιμο παρουσιάζονται επίσης ο παππούς, η γιαγιά, ο παπάς , ο γιατρός με τα εργαλεία του. Ο Καμπούρης συνέχεια πειράζει τη νύφη!! . Η νύφη είναι κι αυτή άνδρας μεταμφιεσμένος με τοπική νυφιάτικη ενδυμασία. Η ομάδα μπαίνει στα σπίτια και οι νοικοκυραίοι οφείλουν να δώσουν το μέρος  της σοδειάς τους σε τσίπουρο, χοιρινό κρέας, λουκάνικα, κρεμμύδι, ψωμί και κρασί. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΠΑΜΠΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ


http://radioflorina.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html