ΦΛΩΡΙΝΑ Συνεδρίασε εκτάκτως εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ) - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Συνεδρίασε εκτάκτως εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ)

.

.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Συνεδρίασε εκτάκτως εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ)

Σήμερα στις 11/05/2015 συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ) με μοναδικό θέμα: τις αυθαίρετες ενέργειες των 2 βουλευτών του Σύριζα Ν. Φλώρινας και Ν. Πέλλας , Κωνσταντίνο Σέλτσα και Γιάννη Σηφάκη και την παράλογη απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Τσιρώνη Γιάννη να κλείσει η θύρα στην σήραγγα της Άρνισσας.        





                       Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣΕΠΑ αλλά και οι πρόεδροι των Ομάδων Παραγωγών:  Για την ΟΠ Οπωροκηπευτικών, Κρητικού Διαμαντούλα
Για την ΟΠ Αμπέλου & Οίνου, Νίκου Αντώνιος
Για την ΟΠ Δημητριακών Αραβόσιτου και Χονδροειδών Ζωοοτροφών, Σκήπας Βασίλειος
ομόφωνα αποφάσισαν το παρακάτω αίτημα προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ώστε να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει το πλημμυρικό  φαινόμενο στα αγροκτήματα των παραγωγών του Δήμου Αμυνταίου.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  ΑΣΕΠΑ  
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ                                                                                                                                  
Αμύνταιο 11/05 /2015
                                                                                                  Αρ. Πρωτ.:  834
Προς
Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Περιβάλλοντος και ενέργειας,
κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη
Ταχ. Δ/νση : Μεσογείων 119, 11523 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210-6969870

Θέμα: Πλημμύρες αγροκτημάτων του Δήμου Αμυνταίου εξαιτίας της ανοδικής στάθμης των 4 λιμνών που συνδέονται μεταξύ τους με τελική δεξαμενή τη λίμνη Βεγορίτιδας.
Κύριε Υπουργέ ,
Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι λεκάνη απορροής, όχι μόνο των τεσσάρων λιμνών που υπάρχουν στον Δήμο Αμυνταίου αλλά και όλων των νερών της Δυτικής Μακεδονίας, κυρίως όμως η στάθμη της επιβαρύνεται από τα νερά που αντλούνται από τα ορυχεία Δυτικής Μακεδονίας και διοχετεύονται στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας μέσω των φυσικών και τεχνητών καναλιών που υπάρχουν.
Εδώ και 20 ημέρες οι 4 λίμνες έχουν φτάσει στα ανώτερα όρια τους με τελική δεξαμενή τη λίμνη Βεγορίτιδας που βρίσκεται στο 515,5 υψόμετρο, στο οποίο βρίσκεται η σήραγγα της Άρνισσας που διοχετεύει το επιπλέον νερό στη λίμνη Βρυτών του νομού Πέλλας, όπου περνώντας από τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Άγρα, γεμίζει με νερό μεγάλο μέρος των καναλιών του αγροκτήματος κεντρικής Μακεδονίας ενώ το επιπλέον νερό, μέσω του Λουδία, φτάνει στη θάλασσα.
Το γεγονός ότι η σήραγγα της Άρνισσας εδώ και 20 ημέρες ήταν ανοιχτή, δεν σταμάτησε την επιθετική άνοδο της λίμνης διότι έχουμε 2 επιπλέον φαινόμενα :
Είχαμε το πιο βροχερό εξάμηνο όλων των εποχών, αλλά και γιατί τα ορυχεία της ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας διοχετεύουν όλο το νερό που αντλούν κατά την εξόρυξη του λιγνίτη στη λίμνη Βεγορίτιδα.
Με έκπληξη διαβάσαμε στα site της περιοχής μας την ανακοίνωση των 2 βουλευτών του Σύριζα Ν. Φλώρινας και Ν. Πέλλας ότι μετά τη συνάντηση τους στις 8 Μαΐου 2015 με τον ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ. ΤΣΙΡΩΝΗ ΓΙΑΝΝΗ, αποφασίστηκε να κλείσει η σήραγγα. Το Σάββατο στις 9 Μαΐου 2015 η σήραγγα έκλεισε αυθαίρετα και χωρίς καμία πρόβλεψη για τα ήδη κατεστραμμένα αγροκτήματα πάνω από το όριο των 515,5. Το σύνολο των πλημμυρισμένων αγροκτημάτων ξεπερνάει τα 1000 στρέμματα. Η άνοδος  της λίμνης συνεχιζόταν με τη σήραγγα ανοιχτή. Ο επιθετικός ρυθμός ανόδου της πιστεύουμε ότι θα καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και υποδομών των αγροτών αλλά και της πολιτείας, γιατί από το σημείο 515,5 και μετά , η αναλογία στρεμμάτων που θα καταλαμβάνει, με κυβικά νερού που θα έρχονται, είναι πολύ μεγαλύτερη διότι το αγρόκτημα του πρώην Δήμου Φιλώτα από το σημείο 515,5 και μετά είναι επίπεδο.
Εάν δεν σταματήσουν άμεσα οι αυθαίρετες παρεμβάσεις σε ένα σχεδιασμό για την περιοχή που χρονολογείται από το 1956, όταν κατασκευάστηκαν οι 3 τεχνητές υπόγειες σήραγγες, με τελικό αποδέκτη νερών, τη θάλασσα, τότε σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά.
Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
                                                           
 ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ
     ΑΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
     ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ