ΦΛΩΡΙΝΑ Το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ ενέκρινε την υπογραφή σύμβασης του ΣΔΙΤ- Την Τετάρτη στην Αθήνα οι υπογραφές - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ ενέκρινε την υπογραφή σύμβασης του ΣΔΙΤ- Την Τετάρτη στην Αθήνα οι υπογραφές

.

.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ ενέκρινε την υπογραφή σύμβασης του ΣΔΙΤ- Την Τετάρτη στην Αθήνα οι υπογραφές

Με ψήφους 6-1, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ εξουσιοδότησε, την Δευτέρα το μεσημέρι,  τον Προέδρο της επιχείρησης Δήμαρχο Βοίου Δημ. Λαμπρόπουλο να υπογράψει την Τετάρτη στην Αθήνα, τη σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης αποβλήτων με την ανάδοχο Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ- ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.







Οι 6 ψήφοι προήλθαν από τους Δημάρχους Βοίου Δημ.Λαμπρόπουλο, Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη, Γρεβενών Γ. Δασταμάνη, Φλώρινας Γ. Βοσκόπουλο, Καστοριάς Α. Αγγελή και την Αντιδήμαρχο Κοζάνης Ελ. Τασοπούλου. Αρνητική ήταν η ψήφος του Αντιδημάρχου Εορδαίας Κ. Πολυχρονίδη.

Τι περιλαμβάνει η σύμβαση
Το αντικείμενο της σύμβασης, περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας  120.000 τόνων ετησίως και ένα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ΧΥΤΥ από πλευράς αναδόχου και την υποχρέωση της ΔΙΑΔΥΜΑ να του δίνει για 27 χρόνια εγγυημένη ποσότητα 90.000 τόνων απορριμμάτων, έναντι περίπου 132 ευρώ ο τόνος (εκ των οποίων τα μισά θα πληρώνουν οι δήμοι και τα μισά το κράτος).
Να θυμίσουμε εδώ πως οι Δήμοι σήμερα πληρώνουν στη ΔΙΑΔΥΜΑ 34 ευρώ τον τόνο απορριμμάτων αλλά από 1/1/2016 θα εφαρμοστεί το τέλος ενταφιασμού, το οποίο θα ανεβάσει το κόστος κατά 35 ευρώ.

Eρχονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη
Σε κάθε περίπτωση, όταν το εργοστάσιο ξεκινήσει τη λειτουργία του (έπειτα από 2-3 χρόνια) θα υπάρξει αύξηση στα δημοτικά τέλη, που σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 10%.

Βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής
Σημαντική επιτυχία θεωρείται από τα μέλη του ΔΣ της  ΔΙΑΔΥΜΑ ότι πέτυχε, την τελευταία στιγμή, η ανάδοχος Κοινοπραξία να επιτρέπει στην εγγυημένη ποσότητα να συμπεριλαμβάνονται και απορρίμματα από τις γειτονικές περιοχές π.χ. Βέροια και συνεπώς οι Δήμοι, θα μπορούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ανακύκλωση στην πηγή, χωρίς τον «βραχνά» της εγγυημένης ποσότητας. Παράλληλα ο ανάδοχος αποδέχτηκε η μονάδα να δέχεται απορρίμματα, στα οποία έγινε προδιαλογή από τους Δήμους σε χαμηλότερη τιμή.
Η σύμβαση θα υπογραφεί την Τετάρτη στην Αθήνα και αναμένεται να την υπογράψει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών (ενδέχεται και ο ίδιος ο  Υπουργός Γιώργος Σταθάκης).

Τα τελευταία αγκάθια
Η συνέχεια πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκκρεμούν τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Εορδαίας για το ιδιοκτησιακό των εδαφών αλλά και η στάση του Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, αναφορικά με την υπογραφή της άδειας εγκατάστασης.

Δηλώσεις
Ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημ. Λαμπρόπουλος τόνισε πως «εξουσιοδοτήθηκα ώστε να προχωρήσω την Τετάρτη στην υπογραφή. Αντιμετωπίσαμε  διάφορα θέματα, όπως το ιδιοκτησιακό των εδαφών για παράδειγμα, αλλά γενικά όλη η υπόθεση κυοφορούσε για αρκετό καιρό. Δεν ήταν μια σημερινή απόφαση αλλά αποτέλεσμα μηνών και χρόνων».Για τη σημασία του έργου ο κ.Λαμπρόπουλος σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό πως θα υπάρχει ένα μοναδικό εργοστάσιο σε όλη την Ελλάδα, ισάξιο με αυτά της Ευρώπης. «Eτσι και η χώρα δεν θα καταδικαστεί για τις χωματερές καθώς θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα εργοστάσιο, που λειτουργεί».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης από την πλευρά του τόνισε πως «ήταν μια απόφαση, που ουσιαστικά έχει ληφθεί εδώ και καιρό και σήμερα επιβεβαιώθηκε. Οι επιλογές του έργου, έχουν γίνει πρν από πολλά χρόνια και κοιτώντας κανείς τα δεδομένα σήμερα, δεν υπήρχε δυνατότητα, να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, χωρίς καμία δόση λαικισμού, που εύχομαι να μην περισσέψει από κανέναν, αποφασίσαμε να το ψηφίσουμε. Oλο το περασμένο διάστημα είμασταν σε μια διαπραγμάτευση για να βελτιώσουμε τους όρους της συμφωνίας και καταφέραμε να αλλάξουμε πράγματα προς το θετικό, μετά από δική μας παρέμβαση σε θέματα, που θέταμε από το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Οι αλλαγές δεν έγιναν ούτε εύκολα, ούτε ήταν δεδομένες. ¸γινε επί της ουσίας διαπραγμάτευση, όπου εμείς είμασταν πρωταγωνιστές με θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη αξίζει να σημειώσουμε πως αν δεν γινόταν το έργο θα υπήρχαν τρομακτικές συνέπειες για τη ΔΙΑΔΥΜΑ αλλά και για την περιοχή".
Τέλος σχετικά με το κόστος, που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε πως "πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τα σκουπίδια υπάρχουν και δεν μπορούν να εξαφανιστούν ως δια μαγείας και πρέπει να τα διαχειριστούμε. Ολες οι επιλογές έχουν κόστος. Oντως τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν, δεν μπορώ να πω ψέματα. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το χαμηλότερο δυνατό κόστος αλλά δεν υπάρχουν φθηνές λύσεις. Oποιος έχει μαγικές λύσεις, μπορεί να τις παρουσιάσει".

Ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Κώστας Πολυχρονίδης καταψήφισε την απόφαση, διαμαρτυρόμενος για μια ακόμη φορά για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ ΔΕΗ και ΔΙΑΔΥΜΑ αλλά και για τα  επικίνδυνα απόβλητα, που θα δεχτεί εντός του Δήμου. «Δεν ελήφθη υπόψη η επιθυμία του Δήμου Εορδαίας να γίνει μια συζήτηση με τη ΔΕΗ ώστε να λάβει η ΔΙΑΔΥΜΑ τα 830 στρ. για το εργοστάσιο χωρίς αντάλλαγμα ενώ για τα υπόλοιπα 260στρ., στα οποία θα γίνει η διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, είναι εντός των ορίων του Δήμου μας, σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».

Τέλος ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημ. Μαυρίδης έκανε λόγο «για την σπουδαιότερη απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ για την πορεία της επιχείρησης και όλης της Δυτ. Μακεδονίας αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο, το εργοστάσιο θα απασχολήσει περίπου 60-70 άτομα για 25 χρόνια και άλλες 150 θέσεις απασχόλησης και άλλες κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Από σήμερα η ΔΙΑΔΥΜΑ εισέρχεται σε μια νέα φάση, πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Θα είναι το πρώτο εργοστάσιο ΣΔΙΤ και δίνουμε μια άλλη διάσταση στην υπόθεση ανάπτυξης και σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ουσιαστικά ο ιδιώτης θα κατασκευάσει με δικά του χρήματα , μιας και η κρίση έχει φέρει σε δεινή θέση τα έσοδα του κράτους και δεν υπήρχε δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης και έτσι από τη μία το δημόσιο ελέγχει την κατασκευή και τη λειτουργία και ο ιδιώτης θα το λειτουργήσει για 25 χρόνια και μετά θα το παραδώσει στη ΔΙΑΔΥΜΑ».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
http://www.xronos-kozanis.gr/index.php?subaction=showfull&id=1433771724&archive&start_from&ucat=1