ΦΛΩΡΙΝΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

.

.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
Ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ήταν έξω από κάθε εκτίμηση και πρόβλεψη. Και μάλιστα με πολύ βαρύ φορτίο στην πλάτη. Με ένα τρίτο και σκληρότερο από τα άλλα μνημόνιο, ένα δημοψήφισμα που το μεγάλο ΟΧΙ στα μέτρα του 61% του Ελληνικού λαού έγινε μέσα σε λίγες ώρες ένα μεγάλο ΝΑΙ, το κλείσιμο των τραπεζών και φυσικά την μεγάλη διάσπαση της αριστερής πλατφόρμας, που αποτελούσε ίσως το πιο μαχητικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.






Παρόλα αυτά, έπεισε τον ψηφοφόρο, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν τα άλλα κόμματα και πήρε ένα ισχυρότατο ποσοστό.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί αντιδράσεις τόσο στα συγγενικά πολιτικά κόμματα  το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τη ΔΗΜΑΡ, όσο και στη ΝΔ.
 Το ΠΑΣΟΚ με την συμπαράταξη έπεισε πολύ λιγότερους απ’ όσο υπολόγιζε και αύξησε ελάχιστα το ποσοστό του. Κι αυτό σημαίνει ότι το άθροισμα των στελεχών δεν αποτελεί και άθροισμα στο λαό, ο οποίος χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση κι ένα διαφορετικό πολιτικό πρόσωπο, με θέσεις και προτάσεις που θα τον εκφράζουν. Και βέβαια τον απεγκλωβισμό του από το παρελθόν. Κάτι που δεν έκανε στις τελευταίες εκλογές. Τα «αμαρτωλά» κατά το λαό στελέχη του, αυτούς που θεωρεί δυνάστες του και υπαίτιους της φτώχειας του, η κα Γεννηματά τους έβαλε στην πρώτη γραμμή. Ως και τον Κώστα  Λαλιώτη έβγαλε από το χρονοντούλαπο. Για το λαό προέχει η εντιμότητα και το ήθος των εκπροσώπων του. Κι αυτό φαίνεται πως στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι προτεραιότητα. Το αντίθετο είδαμε να συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ  (περίπτωση Μητρόπουλου) και τους ΑΝΕΛ (περίπτωση Χαϊκάλη).
Ο εναγκαλισμός του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στην συγκυβέρνηση, δημιούργησε την αίσθηση ότι δεν είναι σαφή τα όρια διαχωρισμού του από τη ΝΔ, με αποτέλεσμα πολλοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να το θεωρούν «αγκωνάρι» της και δεν ανταποικρίθηκαν στο κάλεσμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
-Το ΠΟΤΑΜΙ  πελαγοδρομούσε χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό και πρόγραμμα με αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανοδική του πορεία και να χάσει δυνάμεις.
-Η ΝΔ έχασε κατά κράτος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε ότι είναι μακριά από τα
«θέλω» του πολίτη και δεν μπόρεσε να αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. Δημιούργησε φοβικό σύνδρομο, ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με φόρους και απολύσεις. Το νέο πρόσωπο στην ηγεσία της του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αυτό το φρεσκάρισμα, ίσως να συγκράτησε μια ακόμα μεγαλύτερη κατρακύλα της ΝΔ. Όμως φάνηκε καθαρά από το αποτέλεσμα ότι το στυλ του ηγέτη «μαχαλόμαγκα» που προσπάθησε να πλασάρει δεν πέρασε.
-Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλαγμένος από τις αριστερές ιδεοληψίες και τους δραχμολάγνους της αριστερής πλατφόρμας που δημιουργούσαν τρόμο  στο λαό,  μπόρεσε με το καθαρό πρόσωπο του Τσίπρα και την ξεκάθαρη γλώσσα που χρησιμοποίησε, να πείσει. Οι πολίτες πίστεψαν ότι το εξάμηνο είναι μικρός χρόνος για να αποδείξει αυτό το διαφορετικό που υποσχέθηκε και του έδωσε άλλη μια ευκαιρία να εφαρμόσει το παράλληλο με το τρίτο μνημόνιο πρόγραμμα του.
Οι προσλήψεις των καθαριστριών αλλά και των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ήταν ένα δείγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την μεγάλη πληγή των απολύσεων, που εκτιμώ ότι ήταν και η λυδία λίθος των εκλογών. Οι πολίτες έδωσαν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία.
Σε λίγο διάστημα θα δούμε τον πολιτικό καλπασμό και τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργούν  ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τα κόμματα και τις κινήσεις που βρίσκονται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ  τα οποία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Το είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν της πολιτικής μας ιστορίας.  Μοιραία θα απορροφηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού με την σημερινή του μορφή κατέλαβε και εκπροσωπεί τον χώρο που είχε το ΠΑΣΟΚ επί Α. Παπανδρέου. Οι πολίτες βλέπουν ότι ο ζωτικός τους χώρος  εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα τώρα που η Αριστερή Ενότητα αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τριγμοί δημιουργούνται και στη ΝΔ, που προσπαθούν ακόμα και τώρα να διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση και να μη ματώσει «μύτη». Συμβιβασμοί, ισορροπίες, υστερόβουλες σκέψεις, είναι αυτά που κυριαρχούν τώρα στο παιχνίδι της ηγεσίας.
Αυτό που χρειάζεται η ΝΔ δεν είναι απλά ένα νέο πρόσωπο αλλά ένα νέο κόμμα με συγκεκριμένο προσανατολισμό. Θα είναι ο κοινωνικός νεοφιλελευθερισμός η αποκαλούμενη κεντροδεξιά ή θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά ενός φιλελεύθερου κόμματος μετακινούμενη δεξιότερα; Εάν δεν πάει αριστερότερα ο χώρος θα καταληφθεί από τον επελαύνοντα πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ. Αν μετακινηθεί όμως αριστερότερα υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί στα δεξιά του ένα νέο κόμμα. Αλλά και αν δεν δημιουργηθεί μπορεί στελέχη του να μην μετακινηθούν προς την Χρυσή Αυγή, θεωρείται όμως δεδομένο ότι ψηφοφόροι της θα μετακινηθούν. Και σ’ αυτόν τον προβληματισμό πρέπει να δώσει λύση ο νέος ηγέτης του κόμματος.
ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας  εμφανίζονται 89967 εγγεγραμμένοι 100 επί πλέον απ’ ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και ψήφισαν 32234 δηλαδή 2997 λιγότεροι και ποσοστό 8,5%. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένο αφού σε κανέναν δεν περισσεύουν για μετακινήσεις και διόδια στις τρεις απανωτές εκλογές μέσα σε 6 μήνες.
Η αποχή ανήλθε στις  57.733 και ποσοστό 64%, το οποίο βέβαια είναι πλασματικό αφού εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους με τους μετανάστες που λείπουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν πρόκειται να επανακάμψουν.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 11.810 ψήφους, λιγότερες κατά 677 από τον Γενάρη και ποσοστό 5,42% αλλά αύξησε τη διαφορά του από τη ΝΔ κατά 1924. Τον Σεπτέμβρη η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι 2361 ψήφοι και τον Γενάρη 437.  Να επισημάνουμε εδώ και τις 841 ψήφους της Λαϊκής Ενότητας που αν προστεθούν στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν τις 12.651, περισσότερες κατά 164 ψήφους.
-Η ΝΔ έλαβε 9.449 ψήφους και ποσοστό 30,25%, δηλαδή 2601 ψήφους λιγότερες από τον Γενάρη και ποσοστό 21,6%.
-Η Χρυσή Αυγή έλαβε 2.102 ψήφους και ποσοστό 6,74%. Αύξησε τη δύναμη της σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου κατά 379  ψήφους και ποσοστό 22%.
-Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ-ΠΑΣΟΚ πήρε 1905 ψήφους και ποσοστό 6,1%. Αν τώρα συνυπολογίσουμε τιε ψήφους του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ έλαβε 580 λιγότερες και ποσοστό 23,4%.
- Το παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και δεν ωφελήθηκε καθόλου από την λαϊκή Ενότητα. Έλαβε 1.345 ψήφους και ποσοστό 3.5%. Περισσότερες κατά 51 ψήφους από τον Γενάρη και ποσοστό 4%.
- Οι ΑΝ.ΕΛ. έχασαν δυνάμεις στη Φλώρινα. Έλαβαν 1.091 ψήφους και ποσοστό 3,5%, λιγότερες κατά 265 και ποσοστό 19,5%.
- Αντίθετα η Ένωση κεντρώων αύξησε τη δύναμη της. Έλαβε 864 ψήφους και ποσοστό 2,77%. Περισσότερες κατά 389 ψήφους και ποσοστό 82%.
- Η Λαϊκή Ενότητα έλαβε 841 ψήφους και ποσοστό 2,69%.
-Μειώθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού στην ΠΕ Φλώρινας. Έλαβε 797 ψήφους και ποσοστό 2,55%, λιγότερες κατά 428 ψήφους και ποσοστό 45,28%.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης