ΦΛΩΡΙΝΑ H ΠΑΛΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΤΕΛΙΕ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η’ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΙ ΛΙΜΝΑΙΑΣ-ΟΡΕΙΝΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ; - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : H ΠΑΛΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΤΕΛΙΕ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η’ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΙ ΛΙΜΝΑΙΑΣ-ΟΡΕΙΝΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ;

.

.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

H ΠΑΛΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΤΕΛΙΕ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η’ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΙ ΛΙΜΝΑΙΑΣ-ΟΡΕΙΝΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ;

Αναμφίβολα, το εργοστάσιο κονσερβοποιείας στην περιοχή των Πρεσπών , όπου  γινόταν μεταποίηση σε κονσέρβες  των τοπικών προϊόντων της περιοχής , όπως λιμναία ψάρια, φασόλια, πιπεριές φλωρίνης,  προσέδιδε  μείζονα εμπορικότητα  και οικονομική εξωστρέφεια και ανάπτυξη στην περιοχή, που σήμερα πλήττεται  κι αυτή από την οικονομική κρίση, παρά την ίδρυση  διαλλογητηρίου και εμπορίας φασολιών «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»  και την δημιουργία πολύ όμορφων τουριστικών μονάδων!









  Από όλο το φάσμα των σημερινών εικόνων  του χρόνια εγκαταλελειμένου εργοστασίου,  προκύπτει απογοήτευση και προβληματισμός, ένα σφίξιμο  στην  καρδιά οποιουδήποτε συμπατριώτη μας στην Ελλάδα,κι ανάλογα  αισθήματα στο ελληνικό και φιλελληνικό εύρος,όπου γης!


Κάτι ξύπνησε κάποια στιγμή, όταν ο γνωστός τοπικός blogger  Λάζος ο Βουνίσιος ανέβηκε  με το μηχανάκι του εκεί και τράβηξε  αυτές τις φωτο, που επαναδημοσιεύονται σήμερα στο παρόν, με  πρόταση μάλιστα η Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας να πάει  και να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ώστε  να  μετριάζονται αφενός οι εντυπώσεις, κι αφετέρου να δημιουργείται, αν δεν ξυπνάει  όραμα και σχέδιο ξανά για την υπερεθαίσθητη τρίκρατα διασυνοριακή ακριτική ορεινή λιμναία περιοχή!



Πράγματι, τα φιλότιμα παιδιά της Σχολής  Καλών Τεχνών (μερικές εικόνες και  από την ιστοσελίδα Φλώροι Εικαστικοί )  στην πράξη έκαναν προσπάθεια τουριστικού και καλλιτεχνικού καλλωπισμού  του εργοστασίου, κι έγινε πράγματι , αν όχι θελκτική, τουλάχιστον ανεκτική η εικόνα του εργοστασίου, που, ωστόσο, δεν ανέστειλε, αντίθετα επέτεινε τους προβληματσιμούς όλων!




Από την άλλη  έδωσε  μια  ξεχωριστή  προοπτική, κι ένα νέο όραμα  για την περιοχή, μέσω της μαγευτικής  φύσης και των προϊόντων της ορεινής λιμναίας γης, αφενός  για την εγκατάσταση  τμήματος  εργασιών της Σχολής Καλών Τεχνών στις Πρέσπες, αφετέρου  για τη δημιουργία  άλλων λειτουργικών τμημάτων ή σύνδεση υπαρχόντων τμημάτων των  ΤΕΙ στην περιοχή  μας, με παράλληλη νέα επενδυτική δραστηριότητα.

     Πράγματι, η  λειτουργία  στην περιοχή  εγκαταστάσεων των Τμημάτων  Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής Φλώρινας του ΤΕΙ Κοζάνης, για την  παραγωγή και εμπορία  γόνων ιχθυοκαλλιέργειας, ζωϊκής και φυτικής καλλιέργειας, μπορεί να προσδώσει έσοδα αφενός σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο στην ουσία ΤΕΙ, αφετέρου  την εξαρχής  τυποποίηση και εμπορία  των τοπικών προϊόντων, μαζί με την αύξηση  των αιτιών και ευκαιριών επισκεψιμότητας, σε συνδυασμό  αφενός με το ζωολογικό κήπο Φλώρινας και το Λιμναίο Δήμο Αμυνταίου!

Μεγάλες ιδιωτικές,  όχι μόνο δημόσιες , δυνατότητες διανοίγονται, ακόμα κι αν τα όποια  τοπικά κεφάλαια  δεν υπάρχουν, κι όλος μαζί ο τοπικός-κεντρικός-περιφερειακός  γραφειοκρατικός   διαχειρισμός  δεν «στροφάρει»  δεόντως!

 Οι λίμνες είναι κατάλληλες για καλλιέργεια κι εμπορία σπιρουλίνας , κι αφετέρου υπάρχουν τεράστια φύκια βυθού  μέχρι 12 και 15 μέτρα στη Μεγάλη Πρέσπα, που κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ!


 Στα γραμμένα ορεινά βουνά της Πρέσπας εκατομμύρια τόννοι χόρτου  βοσκοτόπων σαπίζουν κάθε χρόνο από το 1950 περίπου, όταν οι συνθήκες  αφενός του εμφυλίου  αφετέρου η αντικατάσταση του μαλλιού από βαμβακερά και συνθετικά κράτησε  πολλές χιλιάδες  σαρακατσάνικων προβάτων στα χειμαδιά της Θεσσαλίας  και της πεδινής Μακεδονίας !

 Κι ήρθε  η μετανάστευση, κι εκεί που η περιοχή  ζούσε  10.000 κατοίκους  σήμερα   δεν έχουν μείνει  παρά  1.600 περίπου κάτοικοι, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Αυτό  όμως προσδίδει  εξαιρετικές παραγωγικές επενδυτικές ευκαιρίες  από μόνο του στην περιοχή, ακριβώς  αυτός είναι ο λόγος του παρόντος αφυπνιστικού κειμένου.

Στην πραγματικότητα  και η Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας και τα ΤΕΙ  Φλώρινας  μπορούν να αποτελέσουν  πυξίδα και αζυμούθιο  για την εγκατάσταση και λειτουργία πολύ  μεγαλύτερων οικονομικών μονάδων στην περιοχή, πάντοτε λαμβανομένων υπόψη των όρων  προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος  του Εθνικού Δρυμού  Πρεσπών και των λοιπών διεθνών οικολογικών συμφωνιών!


                       

                      Ο  τριγενής βιγλάτωρ