ΦΛΩΡΙΝΑ ΟΤΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ … ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΟΤΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ … ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ!

.

.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΟΤΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ … ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ!

Είναι αλήθεια ότι  τα ΚΠΣ και οι χρηματοδοτήσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο εκταμιεύσεων παρουσιάζουν μια λογική κάμψη, το ίδιο και η πορεία όλου του φάσματος των έργων!
  Είναι επίσης μεγάλη αλήθεια ότι  άπαντες  τριγυρίζουν στα διάφορα περιβάλλοντα, προκειμένου να καταφέρουν να αντλήσουν κάθε  εύνοια, ώστε μεταξύ … καρεκλοκένταυρων , να  αντλήσουν λίγο γάλα από τις στέρφες  πια και…ισχνές   κρατικές  ή ευρωπαϊκές αγελάδες!






  Έτσι, συνεχώς οι ροές προς την περιφέρεια  αφενός λιγοστεύουν, αφετέρου ακόμα κι οι υπάρχουσες δεν χρησιμοποιούνται  αναλογικά και δεοντολογικά των νέων καταστάσεων και των δεδομένων!

  Το ίδιο και τα μοντέλα διαχείρισης, που  παραμένουν τα ίδια , χύμα όπως πάντα, ενώ  ετοιμάζονται και  πιο… τσουβαλάτα ακόμα, απούσης  της πιέσεως  ορθολογισμών!

  Διότι στη χώρα μας αν δεν πιεστεί μια κατάσταση  δεν προβαίνει σε.. καταναγκαστικές δημιουργικές παραγωγικές ενέργειες ή ενέργειες πώλησης !

  Αλλά και τότε, αυτό που τελικά προκύπτει είναι απλώς μια… καρικατούρα, με δεδομένη την ασχετίλα των καταστάσεων και των δομών!


 Για να μην χαθούν  δομές εξουσίας και ντοβλέτια προτιμάται όχι μόνο η μη ανάπτυξη αλλά  ακόμα και …καρικατούρες, προκειμένου, αν γίνεται , να μην γίνεται τίποτε!
  Ως  γνωστόν  άριστον για τις  διάφορες εξουσιαστικές δομές και τα μοντέλα είναι  από την ξεπερασμένη   ιδιοτέλεια  μέχρι την αγράμματη μαγκιά!
  Οχι μόνο δεν αγαπούν τη Φλώρινα όσοι της γίνονται φόρτωμα αλλά την χρησιμοποιούν για τη τσέπη τους ή τη μαγκιά τους ή και για τα 2 μαζί
 Απίστευτοι άνθρωποι , χωρίς  ούτε  ένσημα ή  Ε3 χώνονται στα δημαρχιακά , βουλευτικά γραφεία και στα γραφεία των κομμάτων και των αρχηγών, αναζητώντας, τη στήριξη,  τα χρίσματα και τα βύσματα, για να ότι να ναι ασχετο-παπαρο-κυβερνήσουν, διανέμοντας έτοιμα και δανεικά, από τη γιαγιά μας την… τσατάλω, μέχρι τη θειά μας τη …μπούτενα!
 Μαγκιά τους, λέγαμε κάποτε , έλα όμως που χρόνια τώρα από την πολλή… εξάτμιση , φουγάρο δεν έμεινε στο δύσμοιρο τον τόπο!


 Μπορεί όμως  η επαρχία να ξυπνήσει, κοιμωμένης  της μνημονιακής Αθήνας;
 Εξαρτάται  από το τον ορίζοντα, τις γνώσεις  και το χρονόγραμμα!

 Αν ο ορίζοντας  είναι  «ακολουθώντας τους δεινόσαυρους»  η όποια προσπάθεια  θα  ακολουθήσει την…ιουράσια περίοδο, τη σκόνη και τη στάχτη της, αρκεί να γίνει, ωχ μάνα, Αρχοντας!
   Αρχοντας … από  τη  κλασομπράτσκινα , να μην κάνει τίποτα, οι άλλοι τι κάνανε δηλαδή;



Μα  τι τέλος πάντων είναι αυτό που μπορεί  να βγάλει  τον τόπο από την απομόνωση, χωρίς μάλιστα την Αθήνα;

 Είναι  η  ίδια η …τετραπέρατη και παντοδύναμη  Φλώρινα αν την κοιτάξεις από ψηλά, στα 4 σημεία του ορίζοντα!  Είναι η Φλώρινα …Αυτοάρχων, με την στόφα, το στέμμα και τη χλαμύδα της!



   Η , όπου γης, γεωπολιτική , δημογραφική , οικονομικοκοινωνική  εικόνα της περιοχής μας  είναι τόσο μαγευτικά δυναμική  ,ώστε  τα τοπικά  μικρά και τα ασήμαντα, στη στιγμή θα τα ξεχάσεις!
  Στην κάτω φωτο το γνωστό μπαλκόνι του Βαρνούντα που βλέπει  το οροπέδιο των Πρεσπών, με τις 2 λίμνες του!

    Αναμβίβολα   η περιοχή  θέλει …μεγάλα, ακόμα και διεθνή …καρούλια (είθε , μακάρι)   και …ράουλα για να προχωρήσει, όχι στηριζόμενη  πια  στα …καρούλια της κοιμωμένης Αθήνας, της ανικανότητας των χρισμάτων και των βυσμάτων, που χρόνια μας στέλνει, καθώς και των διάφορων τοπικών … ατελεσφορημάτων !


  Πάντα τα περιβάλλοντα  του Κέντρου  θέλουν την αίσθηση  ότι κυβερνούν, θέλουν και το… κατιτίς τους αλλά τώρα πια ,κι ευτυχώς, ούτε να σχεδιάσουν μπορούν ούτε να χρηματοδοτήσουν!
  Ούτε πια μπορούν  να μας στέλνουν  τα διάφορα …ζαβά τους, να μας κυβερνήσουν  τοπικά!
  Αθόρυβα και σιωπηλά, τα… στέλνουμε πίσω κι εμείς!
   Με τον ίδιο τρόπο  απομονώνουμε, αθόρυβα και σιωπηλά και την  τοπική μας …στρευλότητα , γύρω από  τοπικές καταστάσεις, που μας έφεραν εδώ και συνεχίζουν να μας παρενοχλούν, όχι για πολύ ακόμα!  Δε διαπληκτιζόμαστε με κανένα, απλά στην κάλπη δεν τους ψηφίζουμε!
   Το μέλλον της περιοχής προέχει  και των παιδιών μας!

   Όταν κοιμάται η Αθήνα, λοιπόν,  τότε  εμείς  πρέπει να  είμαστε  ξύπνιοι και να δουλεύουμε, με σχέδιο και όραμα για τ μέλλον μας!

   Οι αποφάσεις, ειδικά   όταν είναι μείζονες επενδυτικές ιδιωτικές ,πρέπει να λαμβάνονται  από την Φλώρινα, με …τεχνογνωστικά δεδομένα πτήσης  που θα ξεπερνούν κατά πολύ τα γνωστικά δεδομένα  ακόμα και κολοσσών και κυβερνήσεων, ώστε αφενός να πείθουν, αφετέρου  να υπάρχει τοπική καθοδήγηση , ακόμα και των …θεών του Ολύμπου, στα δικά μας όμως τα βουνά!
  Και με τα δικά μας τα κριτήρια, το δικό μας το πλάνο!
   Τα  κέντρα αποφάσεων  μπορούν να… πείθονται  πάντα μετά, αφενός με κάθε …αίσθηση ότι έχουν την πρωτοβουλία, κι αφετέρου , ακόμα περισσότερο, με την ενεργή στήριξή τους!

  Να ζέψουμε ακόμα και το… Δία (για…τοπική  ούτσκα), να θέλει   και να του αρέσει!!!
  Όχι όμως με  παλιού τύπου  καταστάσεις και πρότυπα, είναι πλέον ανεπίδεκτα!
  Ακόμα  και να θέλανε  και φροντιστήρια να τους κάνανε (και πολύχρονα) απλά δεν θα μπορούσαν να πετάξουν τη Φλώρινα, εκεί …που πετούν οι αετοί!
   Εκεί που πρέπει, κι εκεί που είναι πραγματικά η θέση της!






                                      Το δικαίωμα στο όνειρο ενός τόπου!