ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ: ΑΡΚΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΣ ; - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ: ΑΡΚΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΣ ;

.

.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ: ΑΡΚΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΣ ;

 Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται μεμονωμένες ή  οργανωμένες από τοπικούς φορείς  εκθέσεις τοπικών προϊόντων , φυσικά με στόχο και σκοπό την προώθηση και πώλησή τους, χωρίς  τις περισσότερες φορές να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα!
  Ετσι, συνηγορούντων και των στοιχείων της κρίσης , το επιμεριστικά  συνεχώς αυξούμενο κόστος παραγωγής και οι μη πωλήσεις οδηγούν  στη συρρίκνωση των τοπικών επιχειρήσεων και της τοπικής παραγωγής ,επιτείνοντας την αρνητική τοπική οικονομική  κατάσταση και τα επακόλουθα αυτής,όπως η ανεργία !







  Μερικοί φορείς κατέφυγαν στις συνεργασίες περιοχών-φορέων, πλην φευ, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από  ικανή ή αναμενόμενη  επιχειρηματική συνεργασία ή ανάλογο επενδυτικό –εμπορικό αποτέλεσμα, πράγματι σε μια χώρα που ,χρονικά σήμερα, όντως βάλλεται πανταχόθεν από την πολυποίκιλλη κρίση!

    Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι λείπουν τα  τοπικά κεφάλαια, οι  αγορές και τα μεταφορικά μέσα , μη αποτιμώντας  δεόντως ίσως  την δυνατότητες  των τοπικών μας  προϊόντων και υπηρεσιών!
   Και πρώτα από όλα την ίδια την περιοχή μας, ως τουριστικό προϊόν!
   Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει μεγάλη μοιρολατρία, ακριβώς γιατί διαπιστώνεται αδυναμία δραστικής αντιμετώπισης!
  Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς έπειτα, πρωτίστως για την χρόνια νοοτροπία μας, που την πληρώνουμε, ειδικά  τώρα στην κρίση,  βαπορίσια!

  Oι  αρνητικές νοοτροπίες δεν είναι θέμα μεταφυσικής αλλά χρόνια  λανθασμένων πρακτικών!
   Μερικές δε φορές  υπάρχει και επιπρόσθετος αρνητισμός σκεπτικών και πρακτικών , πέραν  της οικονομίας καθεαυτής, που επιδρά όμως άμεσα και πρωτίστως στην τοπική μας οικονομία!

   Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα της περιοχής και της εποχής:  άγνοια, κορεσμός  σκέψης και οροφή δυνατοτήτων, μαζί με κλειστοφοβικές , αγοραφοβικές νοοτροπίες, που ακόμα αναμένουν κονδύλια από την ήδη μακαρίτισσα οικονομικά, την Αθήνα!

   Η εξωστρέφεια της περιοχής είναι άγνωστη έννοια, δεν καλλιεργήθηκε ποτέ, αντίθετα επικρατούσε πάντα  μια ...επιτόπια  νοοτροπία  κλειστοφοβίας, έως και  ξενηλασίας , ακόμα και τα όργανά μας συνεδριάζουν  σε ώρες μεσημεριανές, ώστε να είναι όλα ελεγχόμενα  μεταξύ μας, πλην όλο και φτωχότερα !

  Ακόμα και γάμοι που γίνονται και καλούνται  από όλη την Ελλάδα  υπάρχουν περιπτώσεις που παίζουν μόνο ένα είδος τοπικής  μουσικής...επιτόπια , κι ένα μόνο ρεπερτόριο, αποτελούν δε αποθέωση της απομονωτικής  και της ξενηλατικής μας νοοτροπίας, εξαιρετικά επιζήμια στην τουριστική μας ανάπτυξη!

    Και δεν είναι μόνο που μας παίρνουν υπηρεσίες και φορείς , μερικές φορές τους διώχνουμε εμείς, χωρίς να συζητάμε καν  εναλλακτικές δυνατότητες!

   Ζωντανό παράδειγμα ότι διώξαμε το πεδίο βολής Λόφων, χωρίς να ζητήσουμε κάτι άλλο στη θέση του , όπως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, Καταδρομέων κλπ  και τώρα θέλουν να μας πάρουν όλο το στρατό!
   Το ίδιο έγινε και με την αστυνομία, μας πήραν τη συνοριοφυλακή και συνεχίζουν…
  Δώσαμε σαν περιοχή την εντύπωση ότι δεν "γουστάρουμε"  τους ένστολους , όλα τα είχε η μαριορή, ο φερετζές της έλλειπε!

   Από την άλλη δε στεγάζουμε και δεν αγκαλιάζουμε σωστά ούτε τις σχολές μας, ούτε  και κάποιες αξιόλογες προσπάθειες  φοιτητών ή άλλων, στη  σωστή κατεύθυνση, όπως τα αεροπλάνα κατασκευής μας, ω των  αντιθέσεών  μας!  
   Ένα βραβείο δε δώσαμε σε κανέναν που θα έπρεπε, επιχειρηματία, καλλιτέχνη, δημιουργό πατέντας κλπ!
   Εναν δε στηρίξαμε, να δει Θεού πρόσωπο, να παρακινηθούν κι άλλοι! 

   Το σκηνικό συμπληρώνουν τα σύρματα που κλείνουν τα σύνορά μας οι γείτονες , καταρρίπτοντας  κάθε εκατέρωθεν  ψυχολογία εξωστρέφειας  της περιοχής!

   Στου κουφού την πόρτα πάρε την πόρτα και φύγε!  Η΄ αμπάρωσε  την, δεν θα το πάρει χαμπάρι!

    Κι όλοι λένε ότι το θέμα της τοπικής ανάπτυξης, τουλάχιστον με τη μορφή προώθησης τοπικών προϊόντων ή υπηρεσιών  δεν είναι θέμα αρμοδιότητάς τους, για τους δικούς του  λόγους ο καθένας!

  Νοοτροπία που πηγάζει από  την χρόνια διαχειριστική νοοτροπία ετοίμων και δανεικών από Κράτος και Ευρωπαϊκή Ενωση, που τώρα τείνει να στερέψει εντελώς, ως άλλοθι και δικαιολογία  απραξίας !

  Στην πραγματικότητα απαιτείται νέα  συνολική παραγωγική, δημιουργική  τοπική στρατηγική και κυρίως νέα στρατηγική πωλήσεων, υποστηρικτικά προς τις τοπικές επιχειρήσεις, που δεν θα αναμένει τίποτα από την στείρα  πλέον,Κεντρική Διοίκηση της χώρας, παρά μόνο τις αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών, έτσι κι αλλιώς εργασιών !

  Σίγουρα το πρόβλημα δεν λύνεται  με τις τοπικές επιχειρήσεις, όχι μόνο γιατί όντως δεν έχουν πια κεφάλαια αλλά γιατί τις μάθαμε  εδώ και χρόνια  στην κρατικοδίαιτη αρπαχτή!
  Αμα τις καλέσει  ένας φορέας, ειδικά εκτελεστικής εξουσίας , δημιουργούν συνειρμούς ότι θα πάρουν έργα, μοιρασιά ξανά  ετοίμων και δανεικών, που δεν υπάρχουν τώρα!

 Κι όμως η οικονομική δραστηριότητα  δεν σταματάει στην περιοχή μας, δεν σταματάει ούτε στην χώρα μας και με δέκα τρισεκατομμύρια κρίσεις, ειδικά τότε είναι που υπάρχουν οι ευκαιρίες !
  Δεν σταματούν  ούτε  τα εγχώρια αλλά προπαντός ούτε τα διεθνή  χρηματοδοτικά εργαλεία για μεγάλες, για μας , επενδυτικές προσπάθειες , οι οποίες, για τα μεγέθη  αρκετών επιχειρήσεων εγχώριων και ειδικά ξένων δεν αποτελεί παρά ένα μικρό κλάσμα των δραστηριοτήτων τους!

     Η Φλώρινα από ην άλλη  είναι και παντοδύναμη και τετραπέρατη, με  δική της διασπορά και εν δυνάμει αγορά 8πλάσια  από  την εγχώρια τοπική , αφού  για τους 50 χιλιάδες επιχώριους κατοικούντες  αναλογεί  αγορά διασποράς  400 περίπου χιλιάδων,καταγομένων από την περιοχή μας!
  Αρα, αγορά έχουμε, κι όχι μόνο αυτή!

 Ολος ο κόσμος δεν είναι  ο μικρόκοσμος της δικής μας κρίσης, τρέχει με έτη φωτός σε σχέση με εμάς!
 Αρα επενδυτές υπάρχουν, με ικανά κεφάλαια, οπότε και λεφτά υπάρχουν, τι λείπει;

      Χρειάζονται  εξειδικευμένες επενδυτικές γνώσεις, που να ξεπερνούν κατά πολύ τις γνώσεις των οικονομικών επιτελείων και των οργανογραμμάτων  των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα επενδύσουν στην περιοχή  μας , ώστε να τις καθοδηγήσουν  με τις σωστές επενδυτικές συμβουλές, εξασφαλίζοντάς τους και τον τρόπο ( εγχώριο ή διεθνή) και τις αγορές, διαδικασίες  που θα επιτευχθεί τέτοια επενδυτική δραστηριότητα  και  ποσά-τρόποι  πωλήσεων, που θα δημιουργήσουν  τζίρους και μεγάλο αριθμό τοπικών υπεργολαβικών και εμπορικών επιχειρήσεων, που με τη σειρά τους θα εκτινάξουν στα ύψη την επενδυτική, παραγωγική και  τη δραστηριότητα πώλησης και κερδών, για την περιοχή, εξαφανίζοντας  αφενός την ανεργία  και εξασφαλίζοντας αφετέρου, με ιδιωτικό τρόπο, το τοπικό μέλλον, με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς  το δημόσιο να βάλει  μία!
   Και το σπουδαιότερο, με λοιπές παράπλευρες και παράλληλες αναπτυξιακές δραστηριότητες και παράλληλα έργα!

  Αρα, υπάρχει  έδαφος και φύση, υπάρχει εργασία και κεφάλαια, ομοίως τεχνογνωσία και ελληνική ή  διεθνής επιχειρηματικότητα, τι λείπει;

 Λείπει ο συνδυασμός και η καθοδήγησή τους, με την απαραίτητη γνώση και τεχνογνωσία, που θα παρέχει σταθερούς τοπικούς κανόνες και μεθόδους, με παράλληλη  οικονομική καθοδήγηση, από την πρόσκληση, την οργάνωση, μέχρι  την τελική πώληση  και τη διανομή  των κερδών στην τοπική κοινωνία :  Είναι  η κατάλληλη πολιτική δύναμη, the political power, που σήμερα είναι παντελώς κι επιεικώς  ακατάλληλη για τέτοιες οικονομικές αναπτυξιακές  δραστηριότητες!

  Χρειάζεται  αλλαγή  προτύπων, συνηθειών, τεχνογνωσίας και νοοτροπιών, κι αν αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς αλλαγές προσώπων, τότε ναι, χρειάζεται  αλλαγή και προσώπων!


                    Η κραυγή αγωνίας των παιδιών μας!