ΦΛΩΡΙΝΑ Ριζική ανακαίνιση του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ριζική ανακαίνιση του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας

.

.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ριζική ανακαίνιση του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας

Την αίγλη του παρελθόντος φιλοδοξεί να αποκτήσει και πάλι ο ζωολογικός κήπος της Φλώρινας που ήταν για σειρά ετών το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η ριζική του ανακαίνιση βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Χρήστο Μπαρδάκα "η δημοτική αρχή ευελπιστεί ο κήπος να ξαναλειτουργήσει σύντομα πιλοτικά".






Οι παρεμβάσεις που γίνονται σε επίπεδο εγκαταστάσεων περιλαμβάνουν εργασίες στα κτίρια, τον περιβάλλοντα χώρο, τις διαδρομές και τις περιφράξεις, αλλά και την κατασκευή βοτανικού κήπου, παιδικής χαράς και τοίχου αναρρίχησης.
"Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Zoo Innovative" που υλοποιείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-ΠΓΔΜ 2007-2013, προσπαθούμε να επαναφέρουμε τις υποδομές του ζωολογικού κήπου σε λειτουργική κατάσταση. Πράγματι, ο ζωολογικός κήπος της Φλώρινας ήταν το σήμα κατατεθέν της πόλης όμως για αρκετά χρόνια έμεινε κλειστός" τονίζει ο κ. Μπαρδάκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ζητήματα που αφορούν τη διαβίωση των ζώων είναι ακόμη πολύ πρώιμα καθώς μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα υπάρξει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και επιστήμονες ώστε να αποφασιστεί ο πιο πρόσφορος τρόπος λειτουργίας του ζωολογικού κήπου.
Στο μεταξύ, ο δήμος Φλώρινας ανταλλάσσει τεχνογνωσία με τον ζωολογικό κήπο που λειτουργεί στη γειτονική ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του "Zoo Innovative". Και αν στο παρελθόν η υποδομή της Φλώρινας είχε φιλοξενήσει από λιοντάρια και αρκούδες, μέχρι πελεκάνους και άγρια πτηνά, ο σχεδιασμός που ακολουθείται τώρα προβλέπει τη φιλοξενία οικόσιτων πτηνών και ζώων.
Διασυνοριακή συνεργασία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υλοποιείται και στο επίπεδο της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς οι δήμοι Φλώρινας, Ηράκλειας και Βισαλτίας Σερρών από ελληνικής πλευράς και Βέλες και Πρίλεπ από τη γειτονική χώρα σχεδιάζουν παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Energynet. Αναλυτικότερα, ο δήμος Φλώρινας αποφάσισε να αντικαταστήσει τον δημοτικό φωτισμό στο κέντρο της πόλης, ενώ ο δήμος Ηράκλειας Σερρών προτίθεται να παρέμβει σε δημοτικό κτίριο για την ενεργειακή του αναβάθμιση ώστε να έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Από την πλευρά του, ο δήμος Βισαλτίας Σερρών, επέλεξε να υλοποιήσει μια παρέμβαση στο γεωτεχνικό πεδίο ώστε να υποστηρίξει τους αγρότες, παρέχοντάς τους γεωθερμική ενέργεια για τα θερμοκήπιά τους. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ενός παιδικού σταθμού και ενός σχολείου θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχα οι δήμοι Βέλες και Πρίλεπ από την ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ