ΦΛΩΡΙΝΑ Αθ. Καλαϊτζόγλου: Γιατί θα γίνει ο «γάμος» ΔΕΗ - Edison - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Αθ. Καλαϊτζόγλου: Γιατί θα γίνει ο «γάμος» ΔΕΗ - Edison

.

.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Αθ. Καλαϊτζόγλου: Γιατί θα γίνει ο «γάμος» ΔΕΗ - Edison

Μπορεί σε αυτήν τη φάση οι συζητήσεις ΔΕΗ - Edison για τη σύμπραξη τους σε κοινοπρακτικό σχήμα να εμφανίζονται στάσιμες, ωστόσο μια σειρά από λόγους, αλλά και γεγονότα, που θα «απλωθούν» στο επόμενο διάστημα, συνηγορούν βάσιμα στο ότι ο «γάμος» αυτός οδεύει προς επισημοποίηση:
Λόγος 1ος: Η ΔΕΗ αναμένει να χάσει το μονοπώλιο στους λιγνίτες.
Λόγος 2ος: Πολιτική βούληση αποφυγής βίαιων λύσεων τύπου «μικρής ΔΕΗ»
Λόγος 3ος: Απόσυρση ενδιαφέροντος από τους Γερμανούς της RWE και από τους Ρώσους





Πρώτα - πρώτα, πολύ σύντομα, και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου, εκδικάζεται στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υπόθεση του δικαιώματος της ΔΕΗ να έχει αποκλειστική πρόσβαση στους λιγνίτες. Το Δικαστήριο θα εξετάσει τους λόγους που επικαλείται η ΔΕΗ για τη διατήρηση του δικαιώματος της, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συναινούν στο ότι θα απορριφθούν. Αυτό το γνωρίζει πλέον και η ίδια η ΔΕΗ. Η οριστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ως το καλοκαίρι και προβλέπεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, με τη ΔΕΗ να πιέζεται αφόρητα πλέον από την κατάργηση του ιστορικού μονοπωλίου της.

Λόγος 2ος: Πολιτική βούληση αποφυγής βίαιων λύσεων τύπου «μικρής ΔΕΗ»

Έπειτα, για τη σύμπραξη αυτή υφίσταται πολιτική βούληση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ενθαρρύνει την κίνηση για δύο λόγους. Γιατί έτσι θα χρησιμοποιηθεί ως απάντηση στην Κομισιόν, όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Δικαστηρίου για τους λιγνίτες, για να αποσοβηθεί η πίεση για πιο βίαιες λύσεις, που δεν θα επιθυμούσε η σημερινή κυβέρνηση, όπως, για παράδειγμα, η αναβίωση του σεναρίου της «μικρής ΔΕΗ». Και γιατί, επιδιώκεται να υπάρξει άμεσα ένα success story στην ενεργειακή αγορά, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν αναμένεται φως γρήγορα από την υπόθεση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Μια επενδυτική κίνηση, συνεπώς, από μια ξένη εταιρεία στην παρούσα συγκυρία, αλλά και ελληνικές, εκτιμάται ότι θα προσδώσει πόντους στην κυβερνητική πολιτική, που βρίσκεται στον τοίχο για άλλους λόγους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το θέμα της σύμπραξης ΔΕΗ - Edison συζήτησε ο κ. Σκουρλέτης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, κατά την επίσκεψη του, την προηγούμενη εβδομάδα, στη χώρα μας.

Λόγος 3ος: Απόσυρση ενδιαφέροντος από τους Γερμανούς της RWE και από τους Ρώσους

Επιπλέον, από το κάδρο της δυνητικής συνεργασίας που επιδιώκει η ΔΕΗ έχουν φύγει οριστικά η γερμανική RWE και οι Ρώσοι επενδυτές. Η μεν πρώτη, όπως έχει ήδη μεταδώσει το liberal.gr, αποσύρθηκε από τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, ύστερα από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δώσει έμφαση στις ΑΠΕ. Η δε ρωσική πλευρά, με τις σημερινές τιμές του brent, αποκλείει κατηγορηματικά την επένδυση σε λιγνίτες.

Προϋπόθεση για να... δέσει η «παντρειά» η προσθήκη υδροηλεκτρικών μονάδων

Ωστόσο, ένα παραμένει το κορυφαίο πρόβλημα που φρενάρει προς το παρόν το συγκεκριμένο «γάμο». Η Edison και ο κύριος μέτοχος της, η γαλλική EDF, αρνούνται να βάλουν κεφάλαια σε επενδύσεις που δεν έχουν μικρό αποτύπωμα άνθρακα. Άρα, το να ξοδέψουν περί τα 800 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μιας νέας λιγνιτικής μονάδας, όπως αυτή του ΑΗΣ Μελίτη ΙΙ, δεν συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες τους. Γι' αυτό και επιμένουν στην ανάγκη να προστεθούν στο κοινοπρακτικό σχήμα και υδροηλεκτρικές μονάδες, ώστε να αντανακλά το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ.

Άρα, τι μπορεί να γίνει; Συγκλίνουσες πληροφορίες κατατείνουν στη βάσιμη εκτίμηση ότι τελικά η ΔΕΗ θα αναγκασθεί να υποχωρήσει, δεδομένης και της πολιτικής βούλησης, και θα συναινέσει στη συμμετοχή στο κοινοπρακτικό σχήμα και υδροηλεκτρικών μονάδων. Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας πριν από δέκα ημέρες σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Κοζάνη, αναφέρθηκε στην επιδίωξη της επιχείρησης να συμπράξει με ιδιώτες για τη Μελίτη ΙΙ, αποφεύγοντας να θίξει το θέμα των νερών. Αντίθετα, υπογράμμισε ότι «το περιβάλλον και οι συνθήκες αλλάζουν. Εμείς δεν επιτρέπεται να παραμένουμε προσκολλημένοι στα παλιά. Καμιά ιδεοληψία ή δογματισμός δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο. Ένας είναι ο κανόνας και ο στόχος: η ισχυρή ΔΕΗ».

Η Ελλάκτωρ και η ΕΛ.ΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, μέσα στην Άνοιξη αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο όλο θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί ήδη και το πώς θα διαμορφωθεί το σχήμα. Θα συμμετέχουν, η ΔΕΗ, η Edison, η Ελλάκτωρ (για τα ορυχεία της Φλώρινας) και η ΕΛ.ΠΕ. Οι ιδιώτες επενδυτές θα βάλουν τα κεφάλαια για την ανέγερση του ΑΗΣ Μελίτη ΙΙ και σε αντάλλαγμα θα γίνουν συνέταιροι με τη ΔΕΗ στην εκμετάλλευση όλων των ΑΗΣ και των ορυχείων της Φλώρινας.

(Liberal.gr)