ΦΛΩΡΙΝΑ Συζητήσεις με τη Gazprom για επένδυση 800 εκατ. ευρώ σε λιγνιτωρυχεία στη Φλώρινα - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Συζητήσεις με τη Gazprom για επένδυση 800 εκατ. ευρώ σε λιγνιτωρυχεία στη Φλώρινα

.

.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Συζητήσεις με τη Gazprom για επένδυση 800 εκατ. ευρώ σε λιγνιτωρυχεία στη Φλώρινα

Πρόταση για επενδύσεις ύψους έως και 800 εκατ. ευρώ απηύθυνε η ελληνική πλευρά στη Gazprom.
Σύμφωνα με πηγές της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, το σχέδια αφορά επένδυση στο ορυχείο της Βεύης και την επέκταση της λιγνιτικής μονάδας στη  Φλώρινα, ισχύος 330 MW.
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται να συμπληρώσουν τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, περί το ρωσικού ενδιαφέροντος για «μια κοινή επένδυση που αφορά στην εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων».



Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτό το επενδυτικό σχέδιο προτάθηκε ώστε να επιλυθεί μια διαμάχη με τη Gazprom  που έχει τις ρίζες της στα 1987 και εξαιτίας της οποίας η ρωσική εταιρεία εγείρει απαιτήσεις για αποζημίωση ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, παρά τη συμφωνία με την τότε ΕΣΣΔ για κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου που θα υποδέχονταν αέριο ρωσικής προέλευσης  μέχρι το 1992, τα σχετικά έργα αυτά δεν προχώρησαν.

Τότε, Αθήνα και Μόσχα συμφώνησαν για την κατασκευή, από ρωσικές εταιρείες, μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα, η οποία θα λειτουργούσε με καύσιμο τον λιγνίτη, καθώς και δυο υδροηλεκτρικών σταθμών.

Όμως, η κατασκευή των τελευταίων δεν προχώρησε λόγω νομικών κωλυμάτων που προέκυψαν σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα.

Από τη μη υλοποίηση αυτών των σχεδίων προέρχεται η απαίτηση της Gazprom για αποζημίωση.

Θυμίζουμε ότι η Gazprom έχει το 50% της ελληνορωσικής κοινοπραξίας «Προμηθέας Gas».


ΠΗΓΗ