ΦΛΩΡΙΝΑ Κι όμως, οι Τοπικές Κοινότητες μπορούν «να φτιάξουν άλλον Γαλαξία»! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Κι όμως, οι Τοπικές Κοινότητες μπορούν «να φτιάξουν άλλον Γαλαξία»!

.

.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Κι όμως, οι Τοπικές Κοινότητες μπορούν «να φτιάξουν άλλον Γαλαξία»!

 Οι  ξεχωριστοί οικισμοί, από τα πρώην χωριουδάκια μας, μέχρι τα κεφαλοχώρια, τις κωμοπόλεις και τις πρωτεύουσες των Νομών της  επαρχίας είναι η κοινωνική βάση του έθνους μας, η παλιά μας κοινωνία των σπιτικών αυλών!
 Από εκεί ξεκίνησαν, κι εκεί καταλήγουν τα πάντα, είτε τις είπαν δημοτικές κοινότητες, τοπικές κοινότητες, δημοτικά διαμερίσματα, τοπικά διαμερίσματα!
  Ευτυχώς, η ξενοφερμένη λογική  των μεγάλων  Δήμων, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα τουλάχιστον να αλλοιώσει τα τοπικά χαρακτηριστικά , ούτε  όμως και να αξιοποιήσει όλες τις τοπικές δυναμικές, περιορίζοντας  όλους τους πόρους και τις τοπικές αρμοδιότητες…



  Και  υποβαθμίστηκαν  τα Τοπικά Συμβούλια, ακόμα και της πρωτεύουσας των Νομών, κι ό Δήμαρχος της Πόλης έγινε κάτι σαν  κομπάρσος , οι δε  τοπικοί Πάρεδροι, γεγόνασιν  σχεδόν πάρεργοι!
  Και αυξήθηκαν ημίν , πλείστοι οι Αντιδήμαρχοι, περιοχής τάδε και δείνα, οίτινες  και την απλή αποστολή βοήθειας ομογενούς για το σχολείο του χωριού που μεγάλωσε , την τοποθετούσιν συνολικά δια τας ανάγκας του Δήμου , μακριά από τον σκοπό που απεστάλλησαν, βεβαίως ως εκ των  οδηγιών του νομικού πλαισίου του Καλλικράτη!
   Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις σχολικές υποθέσεις και στην τελευταία λάμπα του χωριού!
    Το κακό επιδεινώνεται με τις  συνεχείς  μειώσεις και περικοπές από το Κράτος των πρώην έτοιμων και δανεικών!
   Και τα προβλήματα, ειδικά στα ορεινά χωριά που έχουν ερημώσει, αυξάνονται, από όλα τα τοπικά δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης ( όταν αυτά υπάρχουν), μέχρι την ανυπαρξία ούτε καν υποδομής άρδευσης-βιομηχανίας,που δεν θέλει καν διυλιστήριο, πόσο μάλλον υποδομές παραγωγής, γεωργικές , κτηνοτροφικές, μεταποιητικές!
   Και βεβαίως  πρέπει να τηρείται η  προβλεπόμενη  ιεραρχική δομή  του Καλλικράτη, μπορεί όμως αυτή, σε ειδικές περιπτώσεις, να πρέπει να υπόκειται σε διαφορετικές τοπικές αποφάσεις, με τις ανάλογες τοπικές ευθύνες!
  Απαραίτητος  ο συντονισμός  σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου συμφωνιών μείζονος  συνολικού τοπικού ενδιαφέροντος , με ιδιώτες επενδυτές, ακόμα πιο απαραίτητη όμως η μηχανοργάνωση και μηχανογράφηση  των δημοτολογίων και των μητρώων ξεχωριστά για κάθε τοπική κοινότητα, μέχρι νιοστής γενεάς, πίσω και μπρος  χρονικά, ώστε να προσδιορίζεται η διοικητική αναφορά!
  Πάρεδρος ή Κοινοτάρχης( ή όπως αλλιώς πείτε τον) για παράδειγμα  της ορεινής κοινότητας Πρώτης Φλώρινας δεν πρέπει να νοείται  των 100 νυν κατοίκων αλλά των  10.000 και πλέον κατοίκων των Πρωταίων, όπου γης, μια ενιαία αγορά(market) , κοινωνία και «εκκλησία του Δήμου» κατά τις έννοιες του Περικλή και του Κλεισθένη και του σημερινού Marketing!
 Ο επικεφαλής οικισμού πρέπει να είναι, εθιμικά, πάνω από τον Αντιδήμαρχο και  ο επικεφαλής του οικισμού της Πρωτεύουσας πρέπει να είναι, εθιμικά, ίσος με το Δήμαρχο, σαν άτυπος Αντιδήμαρχος Φλώρινας ή έστω πληρεξούσιος Δήμαρχος Φλώρινας , για θέματα πόλης !
  Μάλιστα δε πρέπει να έχει η Τοπική Κοινότητα ανάλογες πρωτοκαθεδρίες και αρμοδιότητες, όπως χωροταξικές,πολιτιστικές,περιαστικού άλσους,Σχολεία ,Σχολές ,πισινομπουάτ ,ζωολογικο,ΤΕΙ, κλπ!
   Στις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο ο  τοπικός Αρχων ή έστω μείζονα και αυξημένο λόγο!
  Αυτός που πρέπει, γενικά, νά έχει την ηθική (έστω άτυπη) πολιτική πρωτοκαθεδρία πρέπει να είναι ο «αυτόλυκος» τοπικός αιρετός Πρόεδρος  μιας Τοπικής Κοινότητας, που εκλέγεται από αυτήν, κι όχι  ο μετακλητός «ετεροκύων» Αντιδήμαρχος  που κατάγεται από την Τοπική Κοινότητα, ειδικά αν δεν έχει προσφορά σε αυτήν!
  Γενικά και Πρόεδρος Δημοκρατίας να είσαι ,αν θέλεις να πας για Αρχων Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχεις προσφέρει στον οικισμό που γεννήθηκες, όπου κι αν είναι αυτός!
  Αλλως, πώς  θα πείσεις  ότι αγαπάς επιγενέστερους… Δημότες , όταν ούτε το χωριό σου πρόσεξες, όταν ήσουν Πρόεδρος Δημοκρατίας ;

  Με αυτό τον τρόπο  ένας Νομός, όπως της Φλώρινας της τάξης των 50 χιλ κατοίκων, θα έχει τοπική αγορά( market)  και “εκκλησία του Δήμου”  της τάξης των 400 χιλ όπου γης, δηλαδή 8πλάσια!

  Θα έχει όμως αναβαθμισμένους  τοπικούς Προέδρους, δυνατά Τοπικά Συμβούλια, άριστη οργάνωση  και Αντιδημάρχους που να εναλλάσσονται κάθε χρόνο, ώστε να υπάρχει πολύ αναβαθμισμένο το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να επιτυγχάνεται το σύγχρονο Μanagement της ολικής ποιότητας, κυλιόμενης ηγεσίας, ομαδικής συνέργειας και συνέχειας της Αρχής!
  Κι αν έχει το σύστημα τις ανασφάλειές του, ε, θα υπάρχουν επικυρώσεις αποφάσεων των Τοπικών Συμβουλίων από το Δημοτικό Συμβούλιο!
  Ανοιχτές και σε απογευματινή ώρα, για να μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι δημότες τα τεκταινόμενα στο τοπικό τους Κοινοβούλιο!
  Μοντέλο που προσιδιάζει ακόμα περισσότερο, αν και εφόσον υπάρξει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για Υποψήφιους Δημάρχους, σε ξεχωριστή κάλπη ,είτε βεβαίως δεν υπάρξει!

 Θα μπορούσαν να γραφούν πολύ περισσότερα στο πνεύμα του παρόντος, ακόμα και με τον κίνδυνο  αντιγραφής σκέψεων αλλά δεν θα είχε νόημα, γιατί αποτελούν ένα μέρος από ολόκληρο διαφορετικό σκεπτικό-πλάνο, με  πλήρη συνέχεια κάθετα και οριζόντια, θεσμική και οικονομική!

   Εκείνο που έχει όμως τη μεγαλύτερη  σημασία, πολύ πέραν της  θεσμικής και της οργανωτικής , είναι η οικονομική άντληση πόρων, για όλες τις τοπικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται!
 Βεβαίως,  όχι απαραίτητα μέσα από την διαχείρηση της αυτοδιοικητικής δομής αλλά με συμπράξεις ιδιωτών( ΣΔΙΤ) , Εταιρίες  Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Ομολογιακά Δάνεια, αυτογενείς εγχώριες και ξένες επενδύσεις και επιχορηγήσεις !

   Δεν μπορεί πλέον να  εξαντλείται στην Κρατική και Κοινοτική χρηματοδότηση, διότι όλο και δεν θα επαρκεί!
  Ούτε βεβαίως και στην τοπική επιχειρηματικότητα, που συνεχώς φθίνει, μαζί με την επισκεψιμότητα και τη λοιπή οικονομική δραστηριότητα, σε πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή τοπικό τομέα!

  Υπάρχει πλέον τόση μεγάλη ανεργία , ειδικά επιστημόνων, με απίστευτες ειδικότητες, με απίστευτες γνώσεις πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης , δομημένων αποφάσεων, συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων , τεχνητής νοημοσύνης κλπ
   Από την άλλη δεν πρέπει απλώς να είναι γνωστό ποιοι είναι οι κατάλληλοι επιστήμονες και οι συνταξιούχοι που θα χρειαστούν για μια μεγάλη προσπάθεια τοπικής αναγέννησης!
   Πρέπει να υπάρχει και η τεχνική , κυρίως η γνωστική δυνατότητα να καθοδηγηθούν στο επιθυμητό στόχο, με κύρια και αναγκαία προϋπόθεση να πληρούνται οι κατάλληλες προυποθέσεις ατον επικεφαλή και διοργανωτή της προσπάθειας παραγωγής, δημιουργίας και πώλησης προιόντων και υπηρεσιών και πρωτίστως της ίδιας της Φλώρινας, ως τουριστικό και λοιπό προιόν!

   Η  λοιπή τοπική επιχειρηματικότητα και η σχετική παραγωγική βάση δεν μπορεί πια να βοηθηθεί μέσα  από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς, τουλάχιστον σε άμεσο οικονομικό επίπεδο, μπορεί όμως να ενταχθεί σε τοπικό υπεργολαβικό επίπεδο μεγάλων επενδύσεων, 10πλάσιου και πλέον τζίρου  σε σχέση με όλη την τοπική οικονομική δραστηριότητα!

  Η Αθήνα (κι η Κοζάνη ακόμα)  είναι καλές για να εγκρίνουν τις τοπικές προσπάθειες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούμε και κάθε περιθώριο συνεργασίας!
  Ακόμα όμως  κι αν πηγαίναμε να διεκδικούσαμε στο Αθηναϊκό Κέντρο, παρά του μη έχοντος Κράτους θα λαμβάναμε, αφού τώρα πια το Κράτος από όλους εμάς ζητάει!
  Παρά ταύτα, εμείς πρέπει να συνεχίζουμε να ζητάμε, και «να μην βρέξει ότι στάξει»!

     Το χειρότερο από όλα στη σημερινή κρίση  είναι η νέα, ξανά μετανάστευση, η πατρίδα άρχισε πάλι να φυλορροεί!
   Ο  έλληνας  που έχει πάρει των οματιών του  δεν ξαναγυρίζει εύκολα στους ίδιους που τον έδιωξαν!

  Δεν αρκούν πια χθεσινές απαντήσεις, σε αυριανά ερωτήματα,
  Δεν αρκούν ούτε αντιγραφές από την κόλλα του άλλου!
  Δεν αρκούν ασπιρίνες σε καλπάζουσες οικονομικές ασθένειες!

    Ο συμπολίτης και ο συμπατριώτης  πρέπει να πιστέψει  ότι πολλά άλλαξαν για να ξαναγυρίσει ή να στηρίξει , να δει ότι αξίζει τον κόπο!
  Από την άλλη  ο ξένος οίκος  θέλει να δει την ευκαιρία, θέλει την στήριξη και κυρίως την οικονομική τεχνογνωσία και καθοδήγηση, πρώτα στο χώρο επένδυσης!

  Και βεβαίως  των ελλήνων οι κοινότητες «φτιάχνουν άλλον Γαλαξία» !
  Θέλει όμως  και τα κατάλληλα… γνωστικά οργανωτικά, σκεπτικά, νέα διαπλανητικά οχήματα!
  Kαλή και δημιουργική χρονιά το 2017!
 

                                     
                     Κων/νος  Χ. Μπομπότας