ΦΛΩΡΙΝΑ Φλώρινα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Φλώρινα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021!

.

.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Φλώρινα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021!

 H πόλη της Φλώρινας, όπως σχεδόν κάθε ελληνική πόλη , εκφράζεται με μια αρχαία θεότητα, μια βασίλισσα  και μια ιστορία! 
      H αρχαία Χλωρίδα ήταν η νύμφη και μούσα της άνοιξης για την Αρχαία Ελλάδα ( στη φωτο ο γνωστός πίκανας « Ανοιξη» του Σάντρο Μποντιτσέλι) , κι ήταν θεά των λουλουδιών και της άνoιξης, που αρπάχθηκε από τον άνεμο Ζέφυρο!
     Συνδέθηκε  με  τους μύθους του Αδωνι, του Υάκινθου, του Νάρκισσου, του Κυπάρισσου, του Κρόκου, κι άλλους μύθους αναγέννησης της φύσης!  
     
Στη συνέχεια , οι Ρωμαίοι την μετεξέλιξαν στην Flora ( Ανθούσσα, θεά τύχη) , όπως αποκάλεσε την  Πόλη ο Ιδρυτής της , ο Μέγας Κωνσταντίνος!
       Florina, είναι το λατινικό υποκοριστικό της, η μικρή ανθούσσα, να γιατί και η μικρή θεά τύχη, κι η …μικρή πόλη: 







 H ρωμαϊκή «FLORA» , άνοιξη , πίνακας  της  Εβελιν Ντε Μόργκαν
  (Το  Χ  το ελληνικό  εύκολα μετατράπηκε σε  F λατινικό)

  Η  Φλώρινα χτίστηκε, κατά τους πρωτοβυζαντινούς  χρόνους , στη χαράδρα του  υψώματος όπου  ήταν χτισμένη  η  Αρχαία  Ηράκλεια η  Λυγκηστίδα (στο σημερινό λόφο του Αγίου Παντελεήμονος) , κι ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Επαρχίας της Λυγκηστίδας, που περιλάμβανε από την κορυφογραμμή του Βόρρα και του  Βέρνου,  τα Κορέστεια, την περιοχή του Βαρνούντα  και την περιοχή  των 2 Βρυγηϊδων Λιμνών ( σημερινές Πρέσπες)  και την περιοχή της αρχαίας Λυχνίτιδας
( σημερινής Αχρίδας της ΠΓΔΜ) ! 
   Η Πελαγονία  ήταν βεβαίως η βορειότερη επαρχία, με πρωτεύουσα της την Ηράκλεια Πελαγονίας , δίπλα στο μεταγενέστερο  Μοναστήρι ( Βιτώλια)  της ΠΓΔΜ.
  Από τη Φλώρινα καταγόταν η Ευρυδίκη, η γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου! 



  Ο  ευρωπαϊκός λύγκας, σήμα αλεξανδρινών και των ρωμαικών λεγεώνων, κι όλων των ορεινών  βιγλατόρων!

  Σαφώς και η περιοχή χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά βαρύ χειμώνα, οπότε
  η  εκδοχή  της λευκής ξανθο-ρούσσας  γαλανομάρας γυναίκας «φλώρας», σαφώς και δένει
  με την  χειμερινή εκδοχή  της  ίδιας  θεότητας του μύθου, της ίδιας της φύσης , τον χειμώνα!  
   Εκεί βεβαίως και δεν είναι θεά, είναι όμως βασίλισσα: 
      
  Η  «βασίλισσα του χιονιού» , από το ομώνυμο γνωστό παραμύθι, που μας χρωστάει πολλές όμορφες λευκές μέρες, όταν πάρει στο στέμμα της!   
  
  
     Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα από την απίστευτα μεγάλη γκάμα από  πολιτιστική δημιουργία και ιστορία ,μιας πόλης  που σήμερα χαρακτηρίζεται  από εξαιρετική πολιτιστική δημιουργία, κι όχι μόνο για την ύπαρξη Σχολής Καλών Τεχνών, που είναι( ειρήσθω εν παρόδω) άστεγη σήμερα! 

 Αφροδίτη, γλυπτό πάγου, από τον φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας  Αλέξη Νικολαιδη!
  Το χιόνι  έρχεται  απρόοπτα, μα δίνει την ίδια χαρά, όπως ο έρωτας ! 


 Ο  ίδιος Ερωτας , που έκανε τον Δία να μεταμορφωθεί σε ταύρο, αρπάζοντας  την όμορφη Ευρώπη, σύμφωνα με τον όμορφο μύθο των Ελλήνων!



  Η  Φλώρινα είναι γνωστή ως «πόλη των καλλιτεχνών» και της φυσιολατρείας ,υπάρχει απίστευτα μακρύς κατάλογος , που  δικαιολογεί απόλυτα  τους χαρακτηρισμούς αυτούς!
    Εργων και καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δημιουργιών: 
    Δογούλης, Καλαμάρας, Στερίκας Κούλης, Ταμουτσέλης, Μπάρας , Χατζηλάμπος, Φλωέλ , Μπέσσας και πλήθος άλλων  αυτοδίδακτων ή  σπουδαγμένων φλωρινιωτών καλλιτεχνών και πνευματικών δημιουργών, ων ουκ έστιν αριθμός , ειδικά τώρα με τη Σχολή Καλών Τεχνών! 
   Από την πνευματική, μέχρι την καλλιτεχνική δημιουργία, τα γράμματα και τις τέχνες, τον πολιτισμό και την καλλιτεχνία κάθε είδους!  


   Στο διάβα των αιώνων, η Φλώρινα δέχτηκε  την επιρροή πολλών  πολιτιστικών στοιχείων, από τους σιδηρουργούς  και τους Αργυροχρυσοχόους  της Πόλης, τους τεχνίτες και τους εμπόρους του Μοναστηρίου, τους τεχνίτες  ξύλου και πέτρας ,τους χτιστάδες  της Ηπείρου ( Πλικάτι μέχρι Κορυτσά), τον Ποντιακό και τον Μικρασιατικό ελληνισμό, την πολυποίκιλλη, ποιμενική, πρωτογενή και λοιπή  εμπορική επικοινωνία  με Θεσσαλία, με ικανό ιστορικό υπόβαθρο ( Ιωάννης Αρτης, Αγιος Αχίλλειος), σαν θέρετρο και χιονοδρομικό κέντρο για τους Θεσσαλονικείς και τόσα άλλα!




     Η παραπάνω φωτο είναι του Petko Georgief, σαρακατσάνου της Βουλγαρίας!

 Oσος  είναι ο πληθυσμός του σημερινού Νομού Φλώρινας, τόσος περίπου, γύρω στις 50 χιλιάδες,  υπολογίζεται ο πληθυσμός των σαρακατσαναίων και των βλάχων σκηνιτών νομάδων  ποιμένων, που έμειναν στα χειμαδιά της Θεσσαλίας κυρίως  αλλά και της πεδινής και θαλάσσιας  Μακεδονίας  και Χαλκινικής, στοιχείο  αδελφοποιητικό περιοχών και στοιχείο  Αυγερινού και Πούλιας ελληνισμού!

Η  παλιά  μπουάτ της Φλώρινας, με την πισίνα, όπου γινόταν  αγώνες πόλο, καλλιστεία και λοιπή πολιτιστική δραστηριότητα, με την παρουσία  φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης και άλλων αποδήμων φλωρινιωτών και λοιπών εκδρομέων!


 Το ιστορικό κέντρο –ξενοδοχείο  Ακρόπολις στη Φλώρινα, που φιλοξενούσε  τον τότε  καλό κόσμο της εποχής των βασιλέων και των αυλικών, εμπόρων και επιχειρηματιών, διπλωματών και καλλιτεχνών! Πόλη αρχόντισσα  του ελληνικού  βορρά! 


 Η ορειβασία και χιονοδρομία άνθισε  στον τόπο , όπου  πριν  50 χρόνια ανθούσε  η ελληνική ορεινή κτηνοτροφία, τα μάλλινα και οι ορεινές καταβολές του γένους μας!
 Πολύ όμορφη  φωτο  από την πίστα του Χιονοδρομικού Κέντρου Τόττης  στη Βίγλα Πισοδερίου, στα 1.650 μ. ! ( η φωτο από  εκδήλωση πώλησης προιόντων μελιού Φλώρινας από τον επιχειρηματία  Δημήτρη Χρόνη, φαίνονται  πίσω τα 2  χιονισμένα  ποιμενικά σαρακατσάνικα κονάκια! )


 Οι  δίδυμοι πύργοι, σήμα κατατεθέν του Δήμου Φλώρινας, λειτούργησαν ως περιστερώνας  της τοπικής γεωργικής σχολής , που μετέπεια εξελίχθηκε σε ΤΕΙ Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής! 



 Ο  ζωολογικός κήπος Φλώρινας, για χρόνια πόλος επικεπτών, σήμερα λειτουργεί σαν κέντρο αναψυχής και τοπικής  χλωρίδας και πανίδας! 

Ο  λόφος  του Αγίου Παντελεήμονα, σχηματίζει  βυζαντινό στέμμα με το σταυρό στην κορυφή , κατασκευής αειμνήστου Μητροπολίτη  Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας  Αυγουστίνου Καντιώτη, με  το κέντρο εστίασης  και αναψυχής  του  ΦΟΟΦ ( Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου Φλώρινας).


  Ο Αυγουστίνος Καντιώτης( τεράστιο εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο) , διατέλεσε στρατιωτικός ιερέας και κήριξ στο Αλβανικό Έπος και υπήρξε λάτρης του Πατροκοσμά, προς τούτο  κατασκεύασε  μεγάλους σταυρούς και περικαλλείς  Ναούς, σε Φλώρινα Πρέσπα και Εορδαία!  Στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις  Κλαδοράχης και Πρώτης Φλώρινας   διδάχθηκαν  και συνεχίζουν να διδάσκονται πολλές χιλιάδες ελληνόπουλων!
Ο  «Αριστοτέλης»  Φλώρινας, κορυφή των 50 κ πλέον  πολιτιστικών συλλόγων του Νομού, ένας ανά χίλιους κατοίκους ! Με αίθουσα θεάτρου και δυό δεκάδες τμήματα!
  Αν συνυπολογίσουμε τα κτίρια-αιθουσες θεάτρου  την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας «Θεόδωρος Αγγελόπουπος»  την Αίθουσα στο Νέο Δημοτικό Πάρκο, μαζί με τα κτίρια  της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας , Εξάρχου, Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και Παιδόπολης Αγία Ολγα , Αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου, μαζί με  τα  άλλα 10 περίπου  μεγάλα Κέντρα Διασκέδασης και κοινωνικών εκδηλώσεων, επίσης τις αίθουσες  των τοπικών ξενοδοχείων, γίνεται κατανοητός ο δυσανάλογος όγκος  σε σχέση  με τον τοπικό πληθυσμό, μιας περιοχής που έρχεται από μακριά και θέλει να πάει και μακριά, σε πείσμα των σημερινών συνθηκών! 
    

   Δεν είναι πόλη που χτίστηκε γύρω από ένα εργοστάσιο, δεν είναι μια άψυχη μεγαλούπολη! 
    Εχει απίστευτα όμορφη δική της ταυτότητα, που προσιδιάζει με τα στοιχεία, τουλάχιστον πληθυσμιακά, ακόμα και της αρχαίας Αθήνας!!!
    Μη ξενάμε  ότι  στην αρχαιότητα καμμιά πόλη δεν είχε πάνω από  20  χιλιάδες κατοίκους, κι η Φλώρινα, στην τελευταία της απογραφή 2011 έχει  17.686 κατοίκους,
   Σε ένα Νομό μόλις  51. 414 κατοίκων, που έχει όμως οκταπλάσια διασπορά  400 χιλ, στα 4 σημεία του ορίζοντα !  Περισσότερους( τότε)  πληθυσμιακά από τις αρχαίες αποικίες της Αθήνας!   


   Η ιστορία της από την άλλη , την δένει με πολλά άλλα μέρη της χώρας μας, κι η διασπορά της στα 4 σημεία του ορίζοντα  οκταπλασιάζει  τον πληθυσμό και της επιρροή της παγκόσμια! 
   Μια Φλώρινα, πολιτιστικά και κοινωνικά  παντοδύναμη και τετραπέρατη, έχει όλα  στοιχεία  για να θέσει υποψηφιότητα  για  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης , κι αν  έχει παρέλθει κάθε  προθεσμία γιαυτό, να θέσει την επόμενη φορά , κάνοντας τις συμμαχίες της και  τα ανοίγματά της! 

  Μέχρι  τότε να έχουν τεθεί οι βάσεις  για μια πρωτοφανή  τοπική αυτοδύναμη ανάπτυξη, που θα συμβάλλει  σε αυτό, για να ακριβολογούμε και σε αυτό! 

  Γιατί  μπορεί ποτέ να μην καταφέρουμε να πετύχουμε κι αυτή την… Ιθάκη, να γίνουμε οι πολιτιστικά καλύτεροι στην Ευρώπη!  Δεν εξαντλούνται όμως εκεί οι Ιθάκες μας! 
  
  Θα αποτελέσει όμως ένα ακόμα  κίνητρο για μας, αυτογενώς με γνώση, τεχνογνωσία, σχέδιο και όραμα, με  εγχώρια και διεθνή κεφάλαια(εκτός Φλώρινας), να πετύχουμε  το όνειρο, μια τεράστια αγορά και εκκλησία του Δήμου και μια τεράστια αγορά “market”  400 χιλ. σε όλο τον κόσμο, γύρω από την δική μας  πολιτιστική και οικονομική και κοινωνική μητροπολιτικότητα!
    
 Με  400 χιλ όπου γης, μπορούμε να αξιώσουμε το κάθε όνειρο, αφού το εμπνεύσουμε και το καθοδηγήσουμε , στον κάθε σωστά οργανωμένο σκοπό!


             Κων/νος  Χ. Μπομπότας