ΦΛΩΡΙΝΑ Mικρό καλάθι για τη 2η μονάδα ΑΗΣ Μελίτης και για όλη την ενέργεια στην περιοχή μας ; - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Mικρό καλάθι για τη 2η μονάδα ΑΗΣ Μελίτης και για όλη την ενέργεια στην περιοχή μας ;

.

.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Mικρό καλάθι για τη 2η μονάδα ΑΗΣ Μελίτης και για όλη την ενέργεια στην περιοχή μας ;

Πολλοί …Κινέζοι  τους τελευταίους μήνες για την κατασκευή της 2ης Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης, χωρίς παράλληλα να συζητάει  κανείς για όλο το φάσμα των εργοστασίων στη Δυτική Μακεδονία, που θα ήταν η αναλογία ενασχόλησης μιας ολόκληρης Κίνας, ενώ ούτε καν για την 1η μονάδα της ΔΕΗ της Μελίτης συζητάει κανείς ταυτόχρονα!
     Και θα πρέπει να πειστούμε ότι  από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία η Κίνα αποφάσισε να κερδίσει  αποκλειστικά με  1 μονάδα  στην Φλώρινα;  ακόμα κι αν είναι η λιγότερο ρυπογόνος και η πιό κερδοφόρα, σκέτο "φιλέτο"; Πάει καλά!
    Ποντάροντας όμως  ότι θα πουλήσει σε  ποιά αγορά  το ρεύμα που θα παράγει επιπλέον;
    Ποιος  ζητάει επιπλέον ρεύμα από κάρβουνο σήμερα και δεν το ξέρουμε;



     Βεβαίως, ακούγονται  και κάποιες  εξηγήσεις , ότι  θα παραχωρηθούν  μερίδια από ήδη νοικοκυριά της ΔΕΗ, κι ότι  θα δοθούν προς τούτο το 40%  του κάρβουνου της Βεύης και το κάρβουνο του Κλειδίου!  Κι ότι με αυτό τον τρόπο κλείνουν;  οφειλές προς τους Κινέζους;  Τι αληθεύει;
     Μήπως υπάρχουν και ποιές λοιπές επιχειρηματικές στοχεύσεις; 

    Δεν είδε όμως κανείς, τουλάχιστον δημόσια, κάποιο προϋπολογιστικό στοιχείο, προσδοκώμενων εσόδων και εξόδων για την επόμενη 5ετία, για να μάθουμε όλοι που θα πάει το θέμα κάρβουνου, κι η σχέση, μετά της αναλογίας του, προς τις άλλες μορφές ενέργειας!
    Ξεκάρφωτα πληροφορούμαστε για μια κινέζικη επένδυση, χωρίς να υπάρχουν κείμενα και οικονομοτεχνικά στοιχεία, μελέτες, χωρίς να καν να ρωτηθεί, επίσημα και  θεσμικά, η τοπική κοινωνία! Μόνο δημοσιεύματα!
     Είθε  να είναι όλα αληθινά, ω της ευτυχίας μας!


    Πολύ  εύλογα οι πολίτες της περιοχής  παρατηρούν ότι η περίοδος δεν είναι εκλογικά ανύποπτη, ούτε ήταν προ μηνών!
    Ούτε κανείς βάζει το χέρι στη φωτιά για το τι  εκλογικά ή μη , μπορεί να προκύψει μετά από λίγους μήνες!  Κι όχι μόνο με εκλογές, με  υλοποιήσεις, τροποποιήσεις,  μνημόνια, τρόϊκες!


  Αλήθεια σε τι άλλο μας πρόσεξαν μέχρι σήμερα, για να έχουμε κι αυτό;
  Τι άλλα δείγματα ολοκλήρωσης είχαμε, ώστε να βασιζόμαστε;
   Μήπως την υποβοήθηση περάτωσης της  τηλεθέρμανσης της Φλώρινας;


  Ηδη έχει ικανό χρονικό διάστημα που η διαχείρηση της Τηλεθέρμανσης της Φλώρινας γίνεται από την Αθήνα, κι όχι από την Φλώρινα που ξεκίνησε , με αποτέλεσμα επιπρόσθετη γραφειοκρατία τουλάχιστον, αν όχι και μείζονα καθυστέρηση!
   Αυτό δεν δείχνει πολιτικές προθέσεις; Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

   Και ας έλεγε κάποιος  ότι υπήρχαν, αν υπήρχαν διαφορετικά  σκεπτικά , όπως   το γεγονός ότι  την υλοποίηση Τηλεθέρμανσης της Φλώρινας έπρεπε να είχε αναλάβει  ξεχωριστή Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης( όπως γίνεται συνήθως)  αλλά την ανέλαβε η  Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Φλώρινας  , ενώ είναι επιχείρηση καύσης Λιγνίτη, κι όχι υδρευτική-αποχετευτική!
  Ούτε ότι , παρότι έχει περάσει ο χρόνος αρχικής πρόβλεψης περάτωσης του έργου (31-12-16) , δεν έγινε επαναξιολόγηση του κόστους, με βάση τυχόν νέο χρονόγραμμα υλοποίησης-περάτωσης του έργου, με  επαναπροσδιορισμό όλων των δαπανών, ακόμα και των αρχικά απροσδιόριστων, ύψους
1, 9 εκ. ευρώ!!
  Κι αν ακόμα υπήρχαν αυτά ή κι όποια ή όσα άλλα σκεπτικά , γιατί δεν ζητήθηκαν πρώτα από τη Φλώρινα οι τροποποιήσεις , ώστε κατευθείαν πήρε την υλοποίηση του έργου η Αθήνα;
  Και μετά πως θα πειστούμε ότι θα μας κάνουν κι άλλο εργοστάσιο, που απαιτεί ικανό χρόνο να υλοποιηθεί; Και μετά να τα ρίχνουμε στους άλλους, τους μετά από εμάς;
  Τη στιγμή που δεν είχαμε ψωμί, τυρί μας ήρθε;
   Μετά δεν θα σκέφτεται κανείς μήπως, κι αν, είναι και προεκλογική…φάκκα;

  Από την άλλη όμως:

  Σε αυτή την χαλεπή  οικονομικά περίοδο κρίσης, σαφώς και ελπίδα και προσδοκία όλων είναι και η ενέργεια στην περιοχή μας, όχι μόνη, προς τούτο  ακόμα και κάθε εξαγγελία να χειροκροτείται!

Από εκεί και πέρα όμως  πρέπει να εξετάζεται η κάθε οικονομική βασιμότητα, υπάρχει ιερή υποχρέωση των τοπικά πολιτικών ιθυνόντων προς τούτο!
  Και να υπάρχουν πάντα και τα ερωτηματικά!
  Και παρά ταύτα, να το παλεύουμε και βεβαίως!
  Και να είμαστε μέσα σε όλες τις εξελίξεις, πριν ακόμα γίνουν!

   Γιατί όμως  να βασιζόμαστε συνεχώς  σαν περιοχή στις αποφάσεις άλλων;
   Αυτή την παράμετρο δεν την είδαμε δεί  μέχρι σήμερα!


 Επ ουδενί , σαν τοπική κοινωνία, εδώ και χρόνια μάλιστα, δεν θα έπρεπε  να  βασιζόμαστε  μόνο στην μονοεκμετάλλευση  της… μεγαλοκοπέλας της ενέργειας στην περιοχής μας, όσες προτάσεις  γάμου κι αν έχει, με δεδομένους όλους τους χρονικούς, νομικούς και περιοριστικούς όρους του κάρβουνου, κι ότι αυτό συνεπάγεται!

 Μάλιστα  δε να βασίζουμε κι ολόκληρες  θητείες, πολιτικές, πολιτείες και Αρχές στην ποδιά της … καρβουνικής ...πενταγιώτισσας, ώστε μόνο από αυτό να προσδωκούμε ανάπτυξη της περιοχής μας, με 1 μάλιστα τοπικό πόρο, όταν κι όπως τον λαμβάνουμε κι αυτόν!
 Δεν σημαίνει ότι την απεμπολούμε, αφού μπορεί να την πάρουμε!
 Με την ενέργεια όμως μόνο ασχολείται τοπικά όποιος δεν μπορεί να περιμένει κάτι άλλο!

Ας αναλογιστούμε ότι μόνο οι 50  καλύτεροι γουναράδες της Καστοριάς κάνουν τζίρο 17 τοπικούς πόρους, χωρίς να λαμβάνουν  ούτε 1 από τη ΔΕΗ!
Εμείς δεν είμαστε ικανοί για κάτι άλλο, εκτός από την ενέργεια;
 Εστω σαν καβάντζα, βρε αδερφέ!

Κι αν συζητάμε  για ενέργεια να συζητάμε για όλο μαζί το φάσμα της, για όλη την περιοχή που αυτή διασχίζει, ξεχωρίζοντας μάλιστα αυτή την περιοχή από τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, τις αγροτικές, κτηνοτροφικές, δασικές, υδάτινες ζώνες και ζώνες εμπορίου , μεταποίησης, τουρισμού!

Και να συζητάμε εμείς, ως τοπική κοινωνία πρώτα, μετά η Αθήνα και η Κοζάνη, όχι να μας εξαγγέλλουν άλλοι  αυτό που θα γίνει για μας, χωρίς εμάς!
Να ξοδεύουν άλλοι το κάρβουνό σου και να μη σε ρωτάνε κι όλας!
 Και κάπου κάπου  να μας κουνάνε και το τάδε ή το δείνα δέλεαρ;
 
 Ο τόπος χρειάζεται  αυτογενή στρατηγική, που να τα λαμβάνει μεν υπόψη όλα, στις σωστές τους διαστάσεις κι αναλογίες  και να αντιστρέφει, αν δεν καθορίζει  εξαρχής πορείες!
 Και την ενέργεια ( και τα ζητομπράβο  στους άλλους )  με  δέκα όμως τοπικές οικονομικές πισινές!

 Το κυριότερο, να έχει έτοιμες και τετελεσμένες όχι μόνο ισοδύναμες αλλά πολλαπλάσιες λοιπές στρατηγικές ανάπτυξης, ώστε να έχει την ενέργεια στην κυριολεξία «καβάντζα», κι όχι να κρεμόμαστε όλοι από τα κάθε  πρόσκαιρα χείλη, αν δεν είναι τα δικά μας!

 Μόνο αν δεν έχουμε ανάγκη την ενέργεια μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα ΚΑΙ από αυτήν!

        Ο  γόνιμος προβληματισμός!