ΦΛΩΡΙΝΑ Τί μπλοκάρει στη Φλώρινα τις μεγάλες επενδύσεις και την ανάπτυξη! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Τί μπλοκάρει στη Φλώρινα τις μεγάλες επενδύσεις και την ανάπτυξη!

.

.

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Τί μπλοκάρει στη Φλώρινα τις μεγάλες επενδύσεις και την ανάπτυξη!

Γιατί  η ευλογία του Θεού σε έναν τόπο δεν μετουσιώνεται σε  τοπικό παράδεισο;
  Είναι μονίμως  το  κύριο και καθοριστικό ερώτημά μας ,εδώ και χρόνια!
   Ακολουθεί  ανάλυση που κόβει την ανάσα, σε όλες τις  τοπικές παραμέτρους!


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ



Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία συντελεστές παραγωγής  είναι:
 1) Η φύση( έδαφος, υπέδαφος, νερό, αέρας , ήλιος )
  2) Η εργασία ( η εξειδικευμένη κυρίως,  σε συνδυασμό με τεχνολογία)
 3 )  Το κεφάλαιο ( υλικό ή άϋλο , πάγιο, κυκλοφορούν ή διαθέσιμο)! Κυρίως όμως το επενδυτικό κεφάλαιο που δημιουργεί εγκαστάσεις και τεχνογωσία επένδυσης!
 4) Η τεχνογνωσία και η επιχειρηματικότητα ( ο συνδυασμός των άλλων 3 συντελεστών , πλέον της  τεχνολογίας)  και
  5) Η πολιτική δύναμη ( Political power), που συνδυάζει τους άλλους 4 συντελεστές παραγωγής!

   Με την έννοια «παραγωγή» εννοείται  :
  Α)  Αγαθών ήτοι:
 1) πρωτογενή αγαθά  ( ά ύλες, γεωργία, κτηνοτροφία, ορυκτός πλούτος, αλιεία, δασικός πλούτος, λιμναίος και θαλάσσιος πλούτος  κλπ)
 2) δευτερογενή αγαθά  ( μεταποίηση, χειροτεχνία, ηλεκτρικό ρεύμα  κλπ )
 3) τριτογενή αγαθά ( εμπόριο κι υπηρεσίες, σχετικές με την διάθεση των προιόντων )!

  Β) Επίσης  εννοείται η παραγωγή  αυτούσιων Υπηρεσιών ( τουρισμός, παιδεία, υγεία, άμυνα, τηλεπικοινωνίες  κλπ)

  - Στην Φλώρινα  ο  1ος συντελεστής παραγωγής, η φύση  ( έδαφος, υπέδαφος, νερό, αέρας , ήλιος, φυσική  καλλονή ) είναι εξόχως γενναιόδωρα παρεχόμενος από το Δημιουργό!
  Μάλιστα δε  υπάρχουν ικανά αποθέματα να θρέψουν και να κινήσουν  πολλαπλάσιο πληθυσμό από τον τοπικό, ενεργειακά δε κι όλη τη χώρα, για ικανό διάστημα!

   Ουσιαστικό οικονομικό και κοινωνικό  χαρακτηριστικό  της Φλώρινας είναι ότι διαθέτει  δική της οκταπλάσια αγορά, ως διασπορά  τουλάχιστον 400 χιλιάδων, όπου γης, σε επίπεδο Νομού Φλώρινας (των εδώ νυν  54 χιλιάδων, ως απογραφή 2011) και 260 χιλιάδες αγορά,ως διασπορά σε επίπεδο Δήμου Φλώρινας( των εδώ νυν 33 χιλιάδων, ως απογραφή 2011)!

Καλλικρατικός Δήμος Φλώρινας : Νάτη η αγορά, για να πουλήσουμε σε 293 χιλιάδες, όπου γης!


  Εχει επίσης  δυνατότητα εξεύρεσης άλλης τόσης αγοράς, σε άλλους ορίζοντες , όπου γης!

   - 2ος συντελεστής παραγωγής , η  εργασία( σε όλο της το εύρος) στη Φλώρινα : είναι  απίστευτα μεγάλο μέγεθος σε τοπικό ποσοστό η ανεργία, λόγω της σημερινής τοπικής υπανάπτυξης !
  Είναι όμως εντελώς ανύπαρκτη η ανεργία , σε σχέση με  τις τοπικές δυνατότητες της περιοχής,  που δεν έχει γνωρίσει την( αναλογική των αποθεμάτων και της αγοράς της) ανάπτυξη!
   Η περιοχή άνετα μπορεί να έχει άμεσα διπλάσιο και τριπλάσιο πληθυσμό και μηδέν ανεργία, με προσφορά πλεονάσματος εργασίας και σε άλλους , κατά προτίμηση παλλινοστούντες εκ της διασποράς της ,όπου γης!

   Ο 3ος  συντελεστής  παραγωγής , το κεφάλαιο , υπάρχει  μεν ως αποτίμηση των αποθεμάτων όλων των μορφών του 1ου συντελεστή παραγωγής( φύση) , δεν υπάρχει όμως  στον ικανό βαθμό ως επενδυτικό κεφάλαιο, που θα επιτρέψει  τις  διάφορες μορφές  τοπικής παραγωγής να γίνουν πώληση στις υπάρχουσες αγορές κι όσες  άλλες εξευρεθούν ή αναδειχθούν!
  Συνεπώς αυτό είναι ζητούμενο, το επενδυτικό κεφάλαιο, εγχώριο και ξένο, που θα συνδυάσει τους 2 πρώτους συντελεστές παραγωγής , με σκοπό την πώληση!
   Για να υπάρχει η  παραγωγική βάση κεφαλαιοκρατίας, πρέπει να υπάρχει  κεφάλαιο, διαφορετικά αυτό που φταίει, ως υπανάπτυξη και ανεργία , είναι η  τοπική ανυπαρξία  κεφαλαιοκρατίας , όχι η ύπαρξή της!

   Ο  4ος τοπικός συντελεστής παραγωγής , η  τεχνογνωσία –επιχειρηματικότητα είναι  στην ίδια και χειρότερη μοίρα  με  την έλλειψη  επενδυτικού κεφαλαίου , τουλάχιστον στην αντιστοιχία της δέουσας δυνατότητας  ανάπτυξης, οπότε πρέπει να προσελκυστεί , μαζί με το επενδυτικό κεφάλαιο!

   Ο  5ος  συντελεστής παραγωγής , η  πολιτική δύναμη, αποτελεί στην κυριολεξία τον κυριότερο παράγοντα  επενδυτικής μας  αδυναμίας, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να συνδυάσει τους άλλους 4 συντελεστές παραγωγής !
     Υπάρχει χαρακτηριστική ανεπάρκεια και στις προδιαγραφές και τη de facto δυνατότητα!

   Ολοι μέχρι σήμερα προπαγάνδιζαν  την «κολλητεία» επί  της Κεντρικής  Εξουσίας της Αθήνας
( ομού  μετά της Κοζάνης), ως  απόλυτα ικανό  στοιχείο, προκειμένου, με …χρίσματα και με βύσματα να πάρει η περιοχή τα έτοιμα και τα δανεικά, που θα τα μοιράσει εύκολα, ε, κι ας  σπαταλήσει και μερικά , κι ας μην απορροφήσει τα περισσότερα, λεφτά υπήρχαν!
     Η σχέση μας με   προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων ήταν παντελώς άγνωστη, με ανοιχτό το στόμα βλέπαμε τους μεγαλοεπενδυτές και οι ίδιοι, μη γνωρίζοντάς πώς να τους … παίξουμε , τους παραπέμπαμε  στα … τζάκια  της Αθήνας!
    Αρκούμασταν εις την σχέση μας μέχρι  τον τοπικό υποεργολάβο , ομού μετά της ηθικής πολιτικής στηρίξεως των εις τα πολιτικά μας  γραφεία, αφού τα χρίσματα και τα βύσματα του Κέντρου, αυτοί θα κανονίζανε  δια την τοπικήν μας ανάπτυξη, εξ απολύτως ολοκλήρου μάλιστα!
    Από εμάς  δεν χρειαζόταν η παραμικρή γνώση, ούτε καν άποψη!
   Αποτέλεσμα,… κι η γιαγιά μας  ζητούσε τα χρίσματα και τα βύσματα, αφού, σχεδόν απόλυτα ότι κι αν γινόταν στην περιοχή κανένας δεν τη ρωτούσε , κι όλοι τρέχανε στην Αθήνα!
    Αποτέλεσμα, ακόμα κι αν θα μας παίρνανε όλες τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, για ένα κομμάτι ψωμί,  δεν είχαμε πολλές φορές( τις περισσότερες) ούτε καν την τεχνογνωστική δυνατότητα να διαβάσουμε καν τις συμβάσεις που  αφορούσαν  την περιοχή μας , πόσο μάλλον τα οικονομικά της στοιχεία, πόσο μάλλον να τις επηρεάζαμε!
     Πόσο μάλλον για άλλες επενδύσεις, που το Κέντρο δεν τις είχε ανακαλύψει: δεν υπήρχαν!
     Σήμερα όμως, με την κρίση, που αυτονόητα δημιούργησαν αυτές οι νοοτροπίες της έλλειψης παραγωγής , δημιουργίας και πώλησης  δεν υπάρχουν τα έτοιμα και τα δανεικά του χθές!
    Πληρώναμε, συνεπώς , την  άγνοια επί μεγάλων επενδύσεων βαπορίσια, αφού εμείς μόνο τις τοπικές βάρκες ξέραμε, τις … πλάβες  των λιμνών μας, κι αυτές όχι όλοι!
     Ολα αυτά με τα νέα δεδομένα ριζικά πρέπει να αλλάξουν!

      Κανείς δεν είπε ποτέ ότι δεν χρειάζεται η άριστη  σχέση και η δυνατότητα επηρεασμού των Κέντρων Αποφάσεων, σε ότι αφορά την περιοχή μας! Με μια όμως προυπόθεση:
      Ως  επενδυτικά σχέδια ,  που  η Περιοχή  θα έχει σχεδιάσει και τα Κέντρα εξουσίας θα επικυρώνουν απλώς, ειδικά  εάν δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα της χρηματοδότησης!
      Ακριβώς το αντίθετο ξετύλιγμα του κουβαριού, που μέχρι σήμερα μας αυτοτύλιγε στο λίγο, το μέτριο, το μικρό , το μίζερο και το απογοητευτικό! Στο αντιπαραγωγικό , στο αποεπενδυτικό!

     Και βεβαίως  δεν είναι κύριο καθοριστικό ζήτημα «ληγμένες»  πλέον  πλουτοπαραγωγικές πηγές, που έχουν πάρει  τον δρόμο τους! Που και εκεί υπάρχουν οι παραπάνω ευθύνες μας!
     Αν και εκεί απαιτείται  η  ουσιαστική τεχνοκρατική γνώση ουσιαστικών συζητήσεων και παρεμβάσεων!

    Κυρίως προτεραιότητά μας  είναι οι νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές , που πρέπει  τοπικά να σχεδιαστούν εξαρχής, ώστε να είναι σε θέση το μέγεθός τους  να φέρει  την μεγάλη τοπική αντιστροφή και την ανατροπή, την τελική αυτογενή ανάπτυξη!
    Και εκεί είναι η κύρια αδυναμία, εκεί είναι το …μπλοκάρισμα των νέων μεγάλων επενδύσεων, όσο και η  ωφελιμότερη ακόμα διαχείριση σε ότι έχει απομείνει!

    Λέγεται  ελλιπής, αν όχι ανύπαρκτη,  τεχνοκρατική γνώση  αυτογενούς προσέγγισης μεγάλων επενδυτών, της τάξης του 10πλάσιου οικονομικού μεγέθους της περιοχής , ομού μετά προσχεδιασμένων πλάνων και οικονομομετρημένων επενδύσεων!
   Μαζί με τρόπους  σύγχρονων Χρηματοδοτήσων , από ΣΔΙΤ μέχρι  χρηματοδότηση, ακόμα κι  από ξένους οίκους , ανεξάρτητων από τα τοπικά δεδομένα της κρίσης!
    Αυτά είναι που πρέπει να αναδειχθούν, για να μπορέσει ο τόπος  να σηκώσει κεφάλι και να κοιτάξει μπροστά! Είναι η πρόταση , η πρόσκληση κι η πρόσκληση του μέλλοντος!

   Ένα άλλο μέγεθος  επίσης επηρεάζει αρνητικά  την τοπική  δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων και ανάπτυξης, η τοπική αγραμματοσύνη κι ειδικά των παλαιότερων αγροτών, σε μεγάλα ποσοστά της τάξης του 50%  σε πιο μεγάλες ηλικίες!
    Ως συμβολή σε εκλογικό αποτέλεσμα του 5ου συντελεστή παραγωγής, της πολιτικής δύναμης!
    Μεγάλο μέρος του κάθε καλού πατέρα και δίκαιου παππού του λαού μας, παλαιότερου παραγωγού, δημιουργού και πωλητή, τρέχει  στα πολιτικά και λοιπά  γραφεία  και τις κλαδικές( νυν και πρώην) , ακούγοντας με προσοχή  τις …ορμήνειες  της  της ανεπάρκειας πλέον, ειδικά με τα νέα δεδομένα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά συμφέροντα των  τοπικών de facto πολιτικών ελλείψεων, σε βάρος της τοπικής ανάπτυξης.

   Η  Τοπική κοινωνία πρέπει (με κάθε συμπάθιο) πλέον να ρίχνει στην κυριολεξία…πολιτικές  καρπαζιές στην κάθε  μορφή  υποψηφιότητας  παλιού τύπου  πχ:  Δημάρχου Φλώρινας, που υπολογίζει μόνο στην κρατική και ευρωπαική χρηματοδότηση, για να  κάνει…  φιγούρα στους συντοπίτες μας, προσφέροντας μόνο  αποκομιδή των σκουπιδιών και σχολικούς τροχονόμους !
    Ειδικά και με το… αζημίωτο, τουλάχιστον της αποζημίωσης!
    Γυρνώντας  στα χωριά μας  και προσπαθώντας να ξεγελάσει  την τοπική αγραμματοσύνη, απαγορεύεται η κάθε …ανεπάρκεια να επιχειρεί καμία  υποψηφιότητα, προκειμένου με πολιτικό δόλο να  επιφέρει ακόμα περισσότερη υπανάπτυξη, λόγω άγνοιας ,προκειμένου για ιδιοεκλογή , κι ακόμα χειρότερα τη ...λαγότητα, για να διαπραγματευτεί πολιτικά την ...αφέλεια που εισέπραξε από τους άλλους, ως φιλία, οικογενειακή σχέση, πολιτικό γραφείο  δημοτικό γραφείο κλπ!

    Αυτά πρέπει να τελειώσουν, για να μπορέσει ο τόπος  να σηκώσει κεφάλι και να κοιτάξει μπροστά!

                                 Κων/νος  Χ. Μπομπότας

   ΥΓ:  Είναι καθήκον  των αιρετών οικονομολόγων να  συμβάλλουν θεσμικά όχι μόνο στην θετική γνωμοδότηση αλλά και στην  ουσιαστική πληροφόρηση όλων των δεδομένων, που μας οδήγησαν σε κάθε επιμέρους τοπική κρίση, μαζί με  τον προσδιορισμό των τοπικών δυνατοτήτων μας!
     Και να γιατί:
 «Το παρόν είναι μια ακίδα που συνεχώς κινείται προς το μέλλον , κάνοντας το παρόν παρελθόν!
Συνεπώς,δεν είναι στόχος ένα κλεισμένο χρονικά μέλλον αλλά ένα μέλλον προετοιμασμένο για ακόμα πιο μεγάλο, κι αέναο ταξίδι! Εχουμε ευθύνη! Εμείς είμαστε οι αρχαίοι του μέλλοντος!
Μια ιστορία προσφοράς στην ανθρωπότητα η χώρα μας, που έρχεται από μακριά και πρέπει να πάει και μακριά, με διευρυμένες τις διαχρονικές της συντεταγμένες...!!!
Εμείς πρέπει να τις διευρύνουμε..»!