ΦΛΩΡΙΝΑ Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας, ο επιβαλλόμενος νέος θεσμός! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας, ο επιβαλλόμενος νέος θεσμός!

.

.

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας, ο επιβαλλόμενος νέος θεσμός!

Είναι γεγονός  ότι  πολλές  οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες  μιας ευρύτερης περιοχής,   είναι αλληλοκαλυπτόμενες  γεωγραφικά, κοινωνικά ή οικονομικά,ώστε δεν είναι δεκτικές πολύ δε περισσότερο  αποτελεσματικές όποιες(  χωροταξικής  ή κοινωνικής ή οικονομικής φύσης)  κατατμήσεις, είτε  ενιαιοτήτων ή και ενιαίων  λειτουργικοτήτων, όπως πχ. ένας δρόμος!






ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

  Στην  ΠΕ  Φλώρινας  για παράδειγμα, μεταξύ των  3 Δήμων  Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, υπάρχουν  θέματα που διαπερνούν τα όρια των Δήμων, όπως  Ενέργεια,Υδάτινος παράγοντας
( Λίμνες , Ποτάμια, Φράγματα),Υποδομές, Ορεινοί όγκοι ( χιονοδρομία, ορειβασία) ,Τουρισμός,
 Πρωτογενής Παραγωγή, Διασυνοριακή συνεργασία  και άλλα.

   Υπάρχουν επίσης  ιδιαιτερότητες  πληθυσμιακές, για παράδειγμα  οι περισσότεροι κάτοικοι του Δήμου Πρεσπών κατοικούν μόνιμα στη Φλώρινα, με ακραίο παράδειγμα  στο Πισοδέρι, όπου  σύμφωνα με απογραφή του 2011 απογράφηκαν εκεί  7 άτομα, ως στοιχεία  διαδικτύου!
   Επίσης, η περιοχή  Δήμου  Φλώρινας και Δήμου  Αμυνταίου  έχει  περίπου 20% και πλέον   συγγενική ή και επαγγελματική αλληλοκάλυψη!

   Από την άλλη, η χιονοδρομία  ασκείται  όχι μόνο στους 3 δικούς μας Δήμους αλλά και στο γειτονικό Δήμο Εδεσσας ( χιονοδρομικό   Βόρρα) , Καστοριάς ( χιονοδρομικό Βιτσίου) και Μοναστηρίου( χιονοδρομικό Περιστερίου)!

   Υπάρχουν σαφώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος με πιο μακρινούς Δήμους  όπως ο αυτοφυής εποχιακός άγριος (μωβ) κρόκος στην κορυφή του Βαρνούντα Φλώρινας( καλύτερης ποιότητας από τον ήμερο της Κοζάνης) , αμοιβαιότητες  ενεργειακής φύσης με Μεγαλόπολη- Αλιβέρι κλπ

    Δεν ξεχνάμε τις αδελφοποιήσεις, όπου όλες σχεδόν μένουν στα χαρτιά!

   Βεβαίως , ο  Δήμος  Φλωρίνης  είναι  μητροπολιτικός  Δήμος , πρωτεύουσας του Νομού, οπότε συντρέχει ακόμα ένας λόγος  για  θεσμοθέτηση  αρμοδιοτήτων διαδημοτικής ή και διασυνοριακής συνεργασίας!

   Συνεπώς, μέσα στα ήδη καθήκοντα  των νυν Αντιδημάρχων των Δήμων, ειδικά της Φλώρινας, επιβάλλεται  η ανάθεση καθηκόντων διαδημοτικής και διασυνοριακής συνεργασίας , ομού με τη δημιουργία  ανάλογων τμημάτων γραμματειακής και λοιπής λειτουργικής στήριξης, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο  του «τεφτεριού»  σημειώσεων, στις συναντήσεις  μεταξύ των Δημάρχων αλλά δομημένα ζητήματα, που θα τα βρίσκουν οι επόμενοι, έναντι της συνέχειας της Αρχής!
   Επίσης, να μη μένουν οι υπογραφές και οι αδελφοποιήσεις "κίτρινο γράμμα σε κάποιο συρτάρι"!

   Λογικό θα ήταν την γραμματεία και τα θέματα Διαδημοτικής και Διασυνοριακής συνεργασίας να τα αναλάμβανε ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού!

  Καλό είναι να υπάρξουν  και ανάλογες προβλέψεις Διαδημοτικής και Διασυνοριακής Συνεργασίας  και σε επίπεδο  Αντιπεριφέρειας  ΠΕ Φλώρινας  αλλά δεν επαρκεί αυτό μόνο του !

  Διότι  έτσι κι αλλιώς, η ΠΕ Κοζάνης  αθροιστικά  έχει   πληθυσμό και ανάλογες ανάγκες , περί του αθροίσματος των άλλων 3 Νομών , για να έχει την άνεση και την ταχύτητα ταυτόχρονα (πόσο μάλλον κατά πρώτον) να ασχοληθεί με τους Δήμους της Φλώρινας!  Είθε να ίσχυε αλλιώς!

   Επομένως, ο καινούργιος  θεσμός  είναι εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενος, σε κάθε περίπτωση!

       Κων/νος   Χ. Μπομπότας