ΦΛΩΡΙΝΑ Πως θα αξιοποιούνται τοπικά και δεν θα φεύγουν οι νέοι μας και τα καλύτερα μυαλά μας! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Πως θα αξιοποιούνται τοπικά και δεν θα φεύγουν οι νέοι μας και τα καλύτερα μυαλά μας!

.

.

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Πως θα αξιοποιούνται τοπικά και δεν θα φεύγουν οι νέοι μας και τα καλύτερα μυαλά μας!

Το μεγαλύτερο ίσως από τα αποτελέσματα της κρίσης στη χώρα μας είναι ο φόρος  φυλλορρόησης των παιδιών μας στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα και  τα καλύτερα μυαλά μας  να τα στερείται ο τόπος και  οι  ελληνικές τοπικές κοινωνίες να  βυθίζονται συνεχώς στην υπανάπτυξη!
Το ότι η πατρίδα  ίσως δεν έχει πια, εν πολλοίς, τις  δυνατότητες να προσφέρει  θέσεις για αναβαθμισμένα  επιστημονικά και άλλα προσόντα των νέων μας δεν πρέπει να συνεχιστεί, πολύ δε περισσότερο να οδηγηθούμε  στην μοιρολατρία  της  παραίτησης!
Να πως η κατάσταση  μπορεί να  αντιστραφεί:


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ



Πρώτα  από όλα  θα πρέπει να είναι γνωστοί και καταμετρημένοι  οι αριθμοί  της συνεχούς ροής  της τοπικής κοινωνίας  από  τη γέννηση, την ενηλικίωση, την παραγωγική ηλικία και την τρίτη ηλικία, ώστε  να  υπάρχει  ο κατάλληλος σχεδιασμός  κι η υποβοήθηση  όχι μόνο της παραμονής  στο γενέθλιο τόπο αλλά και της παλλινόστησης  της διασποράς!

Χρειάζεται , κατά πρώτον, το κατάλληλο  ηλεκτρονικό σύστημα  πληροφόρησης (ως  παρακάτω σύνδεσμος) :

Σύστημα  Διαχείρισης Δημοτών ( ΣΥ.ΔΙΑ.ΔΗΜ) , το ελάχιστο στη νέα εποχή!

Αφού  λοιπόν  μπορείς να μετράς , άρα γνωρίζεις ακριβώς  το θέμα , από εκεί και πέρα  μπορείς και να το αντιμετωπίσεις, στο βαθμό βεβαίως  αφενός των τοπικών δυνατοτήτων, αφετέρου  των τοπικών δεξιοτήτων:

 Αν  υπάρχουν  τοπικές διοικήσεις  με φιλοσοφία   αναμονής  της διαχείρισης  των έτοιμων και των δανεικών του Κέντρου ( ειδικά χωρίς νέου τύπου δεξιότητες),είναι αυτονόητο ότι  θα αναμένονται   και θα καταμετρώνται  οι συνέπειες της κρίσης, που θα αποφέρουν οι  κεντρικές επιλογές της χώρας, όσο κι αν, ενίοτε,θα αντιδρούμε κι ανάλογα, ακόμα και με κινητοποιήσεις,στις επιλογές αυτές!

 Στο βαθμό όμως  των κατάλληλων δεξιοτήτων για τη δημιουργία των προϋποθέσεων  αυτογενούς τοπικής ανάπτυξης, στο βαθμό αυτό  θα μπορεί να υπάρξει  αφενός η απεξάρτηση( έστω η λιγότερη επίδραση)  από τις αρνητικότητες των κεντρικών  μνημονιακών  επιλογών, κι αφετέρου η δημιουργία νέας  τοπικής  αυτογενούς  αντιμετώπισης  όλων των τοπικών οικονομικών ζητημάτων( από ανεργία μέχρι  και την παλλινόστηση, βεβαίως και την κατάλληλη αξιοποίηση των καλύτερων τοπικών μυαλών μας)!

Αυτό  που έχει ανάγκη ο τόπος  είναι οι μεγάλες τοπικές αυτογενείς επενδύσεις όχι μόνο στον πρωτογενή  τομέα ( γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, υδάτινος παράγοντας, έδαφος και υπέδαφος, λίμνες και δάση ) αλλά και στο δευτερογενή τομέα( μεταποίηση )και στον τριτογενή τομέα
( τουρισμός )!

  Δεν αρκεί η ενθάρρυνση  και των παραμικρών τοπικών προσπαθειών ( μη στήριξη  ήδη παραγωγής  ακόμα  και  αεροπλάνου στη Φλώρινα), ακριβώς γιατί τα κεφάλαια επένδυσης δεν επαρκούν για μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις!

 Χρειάζεται  ευχέρεια  και δεξιότητες  προσέλκυσης  νέων επενδυτικών κεφαλαίων , για επενδύσεις  στην περιοχή μας , από επιχειρήσεις  των οποίων ο ήδη κύκλος  εργασιών να είναι  πάνω από 10 φορές τον κύκλο εργασιών όλης της περιοχής μας, ώστε  καμιά τοπική επένδυσή τους να μη ξεπερνά το 10% των ευχερειών τους , για κεφαλαιοποιήσεις, ώστε να μην τις επηρεάζει σε κάθε περίπτωση!

 Ακριβώς  για να μπορούν, από την άλλη , να προσδοκούν βέβαιο  πολλαπλασιασμό  των τζίρων τους από τις τοπικές επενδύσεις, συμπαρασύροντας  προς τα πάνω τα μεγέθη της περιοχής !
 Δίνοντας  από την άλλη  όχι μόνο τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί  όλο το τοπικό δυναμικό μας αλλά να χρειάζεται κι άλλο δυναμικό ακόμα!
  Αυτονόητο είναι ότι κάθε επένδυση που πολλαπλασιάζει (έστω σημαντικά προσθέτει) στα συνολικά μεγέθη της περιοχής θα απορροφάει τις τοπικές δυνατότητες προσφοράς  εργασίας και επιστημονικού δυναμικού, θα αποτρέπει την διαφυγή τους και θα έλκει κι άλλο δυναμικό διασποράς!

 Φυσικά  προσδοκώντας  πώληση  σαφώς  σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως στην δική μας εν δυνάμει αγορά των 400 χιλ όπου γης , ειδικά για τον Δήμο Φλώρινας  293 χιλ όπου γης ( ως παρακάτω σύνδεσμος) :

Καλλικρατικός Δήμος Φλώρινας:  Νάτη η αγορά , για να πουλήσουμε  σε 293 χιλιάδες, όπου γης!

Σαφώς  και υπάρχουν πάντα  οι ανασταλτικοί  παράγοντες  στην τοπική ανάπτυξη (ως παρακάτω σύνδεσμος) :

Τι  μπλοκάρει στη Φλώρινα  τις μεγάλες επενδύσεις και την ανάπτυξη!

 Στο παρόν  παρατίθενται  μερικές  βασικές παράμετροι( θετικές και αρνητικές)  του θέματος , ως θεσμική επιστημονική  βάση  για την αντιμετώπιση όσων μας ταλανίζουν σαν περιοχή!

                             Κων/νος Χ. Μπομπότας


ΥΓ:  Αυτονόητη η παράλληλη συνέχιση και ένταση και των διεκδικήσεων, σαν περιοχή από το Κέντρο, την Περιφέρεια και την Ευρώπη, με πλήρη επίγνωση όμως όλων των δυνατοτήτων και των προσδοκιών!