ΦΛΩΡΙΝΑ Ζημιά ανυπολόγιστης αξίας, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, υφίσταται η πολύπαθη ΔΕΗ από τις πρωτοφανείς κατολισθήσεις στο λιγνιτικό ορυχείο του Αμυνταίου. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ζημιά ανυπολόγιστης αξίας, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, υφίσταται η πολύπαθη ΔΕΗ από τις πρωτοφανείς κατολισθήσεις στο λιγνιτικό ορυχείο του Αμυνταίου.

.

.

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ζημιά ανυπολόγιστης αξίας, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, υφίσταται η πολύπαθη ΔΕΗ από τις πρωτοφανείς κατολισθήσεις στο λιγνιτικό ορυχείο του Αμυνταίου.

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ζημιά για τη δοκιμαζόμενη ΔΕΗ. Ανατροπή και στα σχέδια για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, λόγω της διακοπής λειτουργίας του ορυχείου και του ΑΗΣ Αμυνταίου. Η κόντρα για τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Πως θα γίνει η μετεγκατάσταση των Αναργύρων.
Μόνο το κοίτασμα 25 εκατ. τόνων που έχει θαφτεί υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, οι τέσσερις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς που λύγισαν από τους εκατομμύρια τόνους μαζών υπολογίζονται σε 80 εκατ. ευρώ, κι ενώ το κόστος των απαλλοτριώσεων και μετεγκατάσης των κατοίκων του οικισμού των Αναργύρων που θα μοιραστεί η ΔEΗ με το Δημόσιο δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ


Το ίδιο συμβαίνει και με τις απώλειες εσόδων που θα έχει η εταιρία από την διακοπή παραγωγής ρεύματος των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW. Σταθμός, ο οποίος ούτως ή άλλως επρόκειτο να αποσυρθεί στο τέλος του 2019, αλλά έστω και με το μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας (περιορισμένες ώρες ετησίως) θα πρόσφερε έσοδα στην εταιρία.

Όπως έγραψε και χθες το Euro2day.gr, το ορυχείο του Αμυνταίου καθώς και οι δύο μονάδες είναι άγνωστο πότε και αν θα λειτουργήσουν ξανά. Στελέχη της ΔEΗ σημειώνουν ουσιαστικά ότι το κοίτασμα έκτασης 3,5 χλμ και βάθους 200 μέτρων πρέπει να θεωρείται κλειστό! Η συνέχιση της εκμετάλλευσης του απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και το κόστος εξόρυξης λιγνίτη δυσθεώρητο.

Με αυτά τα δεδομένα, άλλη μία παράπλευρη επίπτωση είναι και η απομάκρυνση του σεναρίου πώλησής του ορυχείου, αλλά και του ΑΗΣ Αμυνταίου. Δηλαδή αν, βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, το συγκρότημα θα συμπεριληφθεί στη λίστα του 40% της λιγνιτικής παραγωγής που θα πρέπει η ΔEΗ να χάσει. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί το τίμημα, αν επιτευχθεί, θα είναι σημαντικά χαμηλό.

Τα περίπου 600 MW του ΑΗΣ που έδινε κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου θα λείψουν από το σύστημα ηλεκτροδότησης με επιπτώσεις στην επάρκεια ισχύος. Οι δύο μονάδες, αν και βρισκόντουσαν σε συντήρηση, θα μπορούσαν σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης μέσα στο καλοκαίρι να διαθέσουν έστω και μικρή ισχύ για την κάλυψη αναγκών.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνουν οι περίπου 1.350 εργαζόμενοι στα ορυχεία. Οι 550 της ΔEΗ στο ορυχείο και άλλοι 300 στον ΑΗΣ Αμυνταίου μένουν χωρίς αντικείμενο. Πιθανότατα θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες και ορυχεία της ΔEΗ.

Οι 350 προσλήψεις του υπ. Πολιτισμού
Πέρα, όμως, από τους προαναφερόμενους εργαζόμενους το υπουργείο Πολιτισμού, μόλις την περασμένη Παρασκευή είχε ανακοινώσει τα ονόματα 350 ειδικευμένων εργατών που θα υπέγραφαν τετράμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις απασχόλησης στο ορυχείο του Αμυνταίο. Η πρόσληψη τους είχε να κάνει με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή.

Οι 350 μένουν στο συρτάρι... μέχρι και αν επαναλειτουργήσει το ορυχείο, ενώ η ΔEΗ που θα τις χρηματοδοτούσε γλυτώνει ένα τεράστιο κόστος.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές
Στο θέμα της πρόκλησης των κατολισθήσεων, η ΓΕΝΟΠ αλλά και η ίδια η ΔEΗ, φαίνεται ότι αφήνουν αιχμές κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι η εδώ και ενάμιση με δύο χρόνια παρεμπόδιση των λιγνιτικών εκσκαφών στην κορυφή του ορυχείου εξαιτίας των αρχαιολογικών ερευνών είχε σαν αποτέλεσμα να μην αποσυμφορηθούν οι μάζες και έτσι να προκληθούν οι πρωτοφανείς κατολισθήσεις.

Αλλά και η ΔEΗ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις σημειώνει: «Η συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών σε περιοχή του Ορυχείου Αμυνταίου προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στην λειτουργία των εκσκαφέων υπερκειμένων».

Η μετεγκατάσταση των «Αναργύρων»
Ένας από τους τεράστιους πονοκεφάλους... του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι οι διαδικασίες μετεγκατάσης των κατοίκων του οικισμού Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το ορυχείο του Αμυνταίου.

Ο κ. Σταθάκης που βρέθηκε χθες μαζί με τον πρόεδρο της ΔEΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στην κοινότητα ανακοίνωσε επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης με νομοθετική παρέμβαση, ώστε οι κάτοικοι να εισπράξουν τάχιστα τα ποσά αποζημίωσης. Το Προεδρικό Διάταγμα για τη μετεγκατάση θα ακολουθήσει στη συνέχεια, αποσυνδεόμενη από τις αποζημιώσεις λόγω απαλλοτριώσεων.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr


http://www.euro2day.gr/