ΦΛΩΡΙΝΑ Καταστήματα της Φλώρινας : Ο αριθμός και οι τζίροι είναι πλέον απογοητευτικοί! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Καταστήματα της Φλώρινας : Ο αριθμός και οι τζίροι είναι πλέον απογοητευτικοί!

.

.

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Καταστήματα της Φλώρινας : Ο αριθμός και οι τζίροι είναι πλέον απογοητευτικοί!

Κάποτε  μιλούσαμε  για υπερεπαγγελματισμό στην πόλη της Φλώρινας, ότι δηλαδή  τα μαγαζιά μας ήταν πολλά για την τοπική αγορά, κι αυτό έμεινε από την εποχή που η Φλώρινα εξυπηρετούσε  τους τότε γείτονες Σέρβους ,λόγω τότε δραχμικής ισοτιμίας με το γειτονικό νόμισμα!
   Σήμερα τα πράγματα είναι αντίστροφα και για λόγους δικής μας τωρινής  κρίσης ( όχι μόνο νομισματικούς) υπάρχει μεγάλη   φυλλορρόηση εισοδήματός μας στη σημερινή γείτονα ΦΥΡΟΜ.
   Και φυσικά γιατί οι φλωρινιώτες δεν στήριζαν ποτέ, όσο θα έπρεπε την δική τους τοπική αγορά!
    Ολα αυτά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα με παλαιότερα:

</div>ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ



    Ο  αριθμός αλλά και οι τζίροι των τοπικών καταστημάτων είναι πλέον εμφανώς απογοητευτικοί στην τοπική αγορά, με  απίστευτο αριθμό ξενοίκιαστων καταστημάτων!
    Μια τοπική αγορά που θέλει πλέον τόνωση, ανάπτυξη, επισκεψιμότητα, κίνητρα, επίσης δεν θέλει αντικίνητρα !

    Σαφώς η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και για να αλλάξει δεν αρκούν οι παλιοί τετριμμένοι σχεδιασμοί  από Κέντρο ή  Περιφέρεια, ειδικά χωρίς τα ανάλογα κονδύλια έτοιμων και δανεικών, ούτε τα χθεσινά αναμασήματα χθεσινών απαντήσεων σε αυριανά ερωτήματα!
    Χρειάζονται αυτογενείς δυναμικές πρωτοβουλίες, που να μη μοιάζουν με τίποτα σε ότι θυμίζει τις χθεσινές  τοπικές αιτίες και λύσεις  υπανάπτυξης!

    Οι λύσεις του τύπου υποδομών, Δρόμοι, Σιδηρόδρομος, ΔΕΗ, Πανεπιστήμιο-Σχολές , Στρατός κλπ  αποτελούν και σήμερα σημαντικούς  τρόπους τόνωσης την τοπικής αγοράς  αλλά δεν αρκούν, πέραν του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος χάθηκε ή χάνεται! Εννοείται για την περιοχή μας!

   Από την άλλη η Πρωτογενής  Παραγωγή  ( Αγροτική, Κτηνοτροφική, Αλιείας, Δασών κλπ) φθίνει , σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας , μικρού κλήρου και επενδύσεων, η δε τοπική μεταποίηση είναι  πολύ ελάχιστων, κι αυτή οικογενειακών επιχειρήσεων!

    Κι ενώ η περιοχή έχει πολύ νερό, ποτάμια ,φράγματα και 6 λίμνες, κι αυτό το θέμα το εντάξαμε στη γενικότερη θάλασσα της ανοργανωσιάς μας!

    Η ερήμωση, κι ειδικά  των ορεινών κοινοτήτων είναι πλέον σχεδόν ολοκληρωτική, τα βουνά μας αλλά και τα οροπέδια μας γίνονται όλο και πιο αναξιοποίητα!

    Ο  τουρισμός  και ο πολιτισμός μας είναι παντελώς ανοργάνωτος  κι ευκαιριακός, χωρίς  υποδομές ξενάγησης και κατάλληλη αναπτυξιακή κουλτούρα!
     Δεν υπήρξε ποτέ τουριστική αστυνομία, ούτε και η ανάλογη κουλτούρα, παρότι υπάρχουν 2 τελωνεία, που προβλέπεται και είναι απαραίτητη!

    Δεν υπάρχουν  καν προσπάθειες μεγαλύτερων επενδύσεων, για λόγους και αντικινήτρων κρίσης
 ( φορολόγησης κυρίως)  κόστους χειμώνα περιοχής ( που δεν αντιμετωπίστηκε και ποτέ)  αλλά και για λόγους έλλειψης  τοπικών  κεφαλαίων, κι έλλειψης επιχειρηματικής κουλτούρας στους  ελάχιστους κατέχοντες!
 
     Το τοπικό εμπόριο  και η μη οργάνωσή του ( εμπορευματικά κέντρα, ζώνες ελεύθερου εμπορίου, μη αξιοποίηση διασυνοριακότητας)  ολοκληρώνουν την εικόνα τοπικής  έλλειψης  παραγωγικής βάσης, ώστε η τοπική αγορά στηρίζεται  στα εισοδήματα των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, όσων δηλαδή προτιμούν να αγοράζουν από τοπικές επιχειρήσεις!

    Οι προσπάθειες των φορέων σταματούν στο άνοιγμα επιμελητηριακών ή άλλων  δρόμων και δημοτικών αδελφοποιήσεων, χωρίς όμως προσέλκυση συγκεκριμένων ουσιαστικών  ικανού ύψους και εύρους επενδυτικών πρωτοβουλιών, χωρίς να υπάρχει η δέουσα τεχνογνωσία προς τούτο, ώστε αφενός να δημιουργηθεί  η  παραγωγική βάση αφετέρου να δημιουργηθούν παράλληλες τοπικές επιχειρήσεις, που θα αυξήσουν το τοπικό μητρώο επιχειρήσεων, αριθμό και  τοπικούς τζίρους.

   Λείπει η  γνώση και η φαντασία, προς τούτο λείπει και το ουσιαστικό όραμα και σχέδιο για την περιοχή!

    Η τοπική πολιτική μας  κάστα χρόνια αναλώνει ( πέρα από τις τοπικές εσωστρέφειες) το χρόνο της στην «κολλητεία» του Κέντρου και της Περιφέρειας, διαγωνιζόμενη στις καλές δημόσιες σχέσεις, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ή στηριχτεί  δεόντως η υπάρχουσα μελετητική υποδομή ( ΑΝΦΛΩ, ΕΒΕ, λοιπή Οικονομοτεχνική υποδομή κλπ), ώστε  αφενός δεν  υπήρξε ποτέ η δέουσα απορροφητικότητα, ενώ η σημερινή συνεχώς αυξανόμενη οικονομική στενότητα και στεγνότητα  κονδυλίων έτοιμων και δανεικών περιορίζει ακόμα περισσότερο αυτές τις δυνατότητες !

    Ολοι στα προεκλογικά φυλλάδια τους  βάζουν στεγνά και ξερά ότι λύσεις υπάρχουν, με  10-15  φωτο από προϊόντα που παράγονται αλλού, ενώ οι  «αφεντομουτσουνικές» φωτο δίνουν και παίρνουν, πλην φεύ, ακόμα και τα ίδια τα φυλλάδια είναι ανορθόγραφα!

    Πράγματι, σχεδόν κανείς δεν διαβάζει φυλλάδια και προγράμματα, ούτε  και βιογραφικά και γνώσεις υποψηφίων, ούτε το τι έκανε κάποιος στην ιδιαίτερη γενέτειρα του, αν την έσωσε πρώτα αυτή, για να σώσει μετά και εμάς!

   Ρόλο επιθυμούν να συνεχίζουν να παίζουν τα διάφορα αγράμματα ( ή άσχετων ειδικοτήτων εγγράμματα) κατεστημένα, επί αγραμμάτων σε μεγάλο βαθμό( η στατιστική απογοητεύει) ειδικά στα χωριά μας , ώστε  να μην ζητάει κανείς πολλά!
   Μην εκλεγεί τίποτα νέο και ικανό, θα χαλάσει την σούπα, ανακύκλωση των ίδιων , σε όλα τα αξιώματα!
    Στόχος αυτογενής και αυτοτελής  μόνο η προσωπική και μόνο εκλογή ή επανεκλογή, σε βάρος περιοχών, συνόλων και ανάπτυξης, προσφέροντας όσο το δυνατόν λιγότερα!
   Και μετά την εκλογή-επανεκλογή η γνωστή «φιγούρα  κι η μαγκιά», πλην φευ, από την πολλή εξάτμιση, φουγάρο δεν έμεινε στο δύσμοιρο τον τόπο!

   Υπάρχει όμως  ελπίδα , όχι μόνο αντιστροφής πορείας αλλά και υποδειγματικής τοπικής ανάπτυξης, η περιοχή μας μπορεί να γίνει πραγματικό αναπτυξιακό μοντέλο!
   Δεν γίνεται όμως να γραφεί επακριβώς οτιδήποτε , γιατί θα επιχειρηθούν να χαραμιστούν σωτήριες λύσεις για την τοπική μας ανάπτυξη!

    Παρατίθενται μερικές ( εξ όλων) ενδεικτικές προγενέστερες αναρτήσεις μας , για να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει όχι μόνο η ελπίδα αλλά και η βεβαιότητα της μοντελικής δυνατότητας ανάπτυξης στην περιοχή μας!

  1)   Καλλικρατικός Δήμος Φλώρινας : Νάτη η αγορά, για να πουλήσουμε σε 293 χιλιάδες, όπου γης!

    2) Πως θα αξιοποιούνται τοπικά και δεν θα φεύγουν οι νέοι μας και τα καλύτερα μυαλά μας!

    3)  Ο δρόμος είναι σημείο πώλησης, η καλύτερη βιτρίνα που υπάρχει!

     4)  NEΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

     5)  Όξινο νερό Ιτέας και Παπαγιάννη Φλώρινας, δώρο της φύσης στην περιοχή μας!

      6) Κρόκος χιονιού Φλώρινας : η γνώση οδηγός των δυνατοτήτων μας!

    7)  ΖΩΝΤΑΝΕΜΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ: Ο ΝΟΣΤΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ,ΜΟΧΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

8) Τα ίδια τα πέτρινα χαλάσματα μπορούν να ξαναζωντανέψουν τα ορεινά χωριά μας!

   9)   Σύγχρονη ορεινή οικοτουριστική επιχείρηση, ένα καθετοποιημένο πρότυπο, γύρω από παραδοσιακό νερόμυλο στη Φλώρινα!

10) Εταιρίες Διαχείρισης Ακινήτων ( Real Estate) : Τουρισμός και φθηνά καύσιμα! Πώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Φλώρινας!

11)  Aπελευθέρωση της ξενοδοχειακής αγοράς: Kίνδυνος η΄ μήπως μαζί και Ευκαιρία για την περιοχή μας;

12) Φλώρινα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021!

13)  Πρώην Στρατόπεδο Τάγαρη ( 106 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού ) Φλώρινας , βασικός μοχλός ανάπτυξης και κέντρο διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για την πόλη μας!

14) ΛΕΥΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ: ΠΩΣ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΑΣ

15) Aξιοποίηση όλων των ακινήτων στον Δήμο Φλώρινας, σε Πόλη και χωριά, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και δράσεις!

16) Τούνελ Αλώνων Φλώρινας-Καθέτου Εγνατίας Καστοριάς : Με διθυράμβους και επαίνους η υποδοχή του κι από Καστοριά, «Η διέξοδος στους ορίζοντές μας» αναφωνούν κι αυτοί!

17) Δε θέλει απλά μικρή ΔΕΗ στη Φλώρινα, θέλει όραμα μεγάλης Φλώρινας, στα 4 σημεία του ορίζοντα!

 Κων/νος Χ. Μπομπότας