ΦΛΩΡΙΝΑ Η Βίβλος του Φλωρινιώτη Ξεναγού! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Η Βίβλος του Φλωρινιώτη Ξεναγού!

.

.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Η Βίβλος του Φλωρινιώτη Ξεναγού!

Κάποια στιγμή  θα έρθει η ώρα της αλήθειας για τον τουρισμό,στην εξαιρετικά καλαίσθητη ορεινή περιοχή μας!
  Από την κλασσική εποχή  των γκρούπς κοινωνικού τουρισμού, να περάσουμε στον οργανωμένο  τοπικό τουρισμό,της προσέλκυσης και της ξενάγησης,κι όχι της ,όταν και αν, ανοργάνωτης αναμονής!
  Απαραίτητο στοιχείο οποιασδήποτε οργανωμένης τουριστικής δραστηριότητας είναι η ξενάγηση, διότι ως γνωστόν, « μόνος ούτε στον παράδεισο»!



ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ



  Η ξενάγηση μετουσιώνει  την ευχάριστη βιωματική μιας διαδρομής και μιας διαμονής, σε νοηματική σύνδεση κι αξιοποίηση του τι υπάρχει και του τι υπήρχε,σε έναν επισκεπτόμενο τόπο!

   Η ιστορία, η λαογραφία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η φυσιολατρεία, ορειβασία, οργανωμένη θήρα, χιονοδρομία, θρησκευτικές υποδομές και μνημεία-ναοί, μοναστήρια ,η τοπική γευσιγνωσία, η φύση, η περιήγηση, τα τοπικά σουβενίρ, δώρα και τοπικά προϊόντα, η τοπική επιχειρηματικότητα, οι υποδομές, οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά, η διασυνοριακότητα, είναι τομείς ενδιαφέροντος  για τη σύνταξη της Βίβλου του Ξεναγού , για τις ανάγκες της οργανωμένης  τοπικής περιήγησης με  πλήρη ξενάγηση!

  Κάθε τι που προυπάρχει , όπως  τουριστικοί οδηγοί ( Νομαρχίας, ΕΒΕ και λοιπά τουριστικά  φυλλάδια) , σε συνδυασμό με  την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής , τον αθλητισμό, τη γευσιγνωσία , σε συνδυασμό με  τις υπάρχουσες υποδομές, από καταλύματα, αθλητικοί χώροι , εστίασης και αναψυχής, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην « διδακτέα ύλη»  του τοπικού ξεναγού!
  Και λέμε διδακτέα ύλη, διότι ως γνωστόν, οι ξεναγοί περνάνε από ειδική εκπαίδευση…


    Η  συσσωρευμένη γνώση της τοπικής λαογραφίας ( Λάζαρος Μέλλιος κλπ) της δημοσιογραφίας
( τα 100 χρόνια ελεύθερης Φλώρινας του Γιώργου Περιβολάρη, καθώς και τα αρχεία του τοπικού και ηλεκτρονικού τύπου και των λειτουργών του) , άπαντα τα επιστημονικά και μη τοπικά πονήματα, κι ότι άλλο υπάρχει τοπικά και γενικότερα διαθέσιμο  επί του θέματος ,πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως, προς τον κοινό σκοπό!

    Στην Φλώρινα θα πρέπει να υπάρξει  επίσημος τοπικός τσελεμεντές, καθώς και κατάλογος επιχειρήσεων που τον επιμελούνται και τον σερβίρουν, όπως η  παρακάτω ανάρτηση:

   Κεμπάπια φλωρίνης: ο κλασσικός τοπικός μεζές, με μπούκοβο!


  Η όλη επιχείρηση της ξενάγησης είναι αποτελεσματικό να γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία, κατά τα ξένα πρότυπα και ορισμένα καλά ελληνικά! Oι τοπικοί ξεναγοί θα είναι όλων των τύπων και των ειδών, από αρχαιοτήτων, θρησκευτικοί, μέχρι συνοδοί βουνού και διασκέδασης!
  Στόχευσή μας η ετήσια έλευση, υποδοχή και ξενάγηση 100 χιλ. τουριστών ετησίως  επιπλέον στην περιοχή μας, από όσοι έρχονται ήδη ( περισσότερα σε άλλη ανάλυσή μας) !

   Ολη η επιχείρηση σύνταξης Βίβλου του Ξεναγού και της όλης επιχείρησης ξενάγησης εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο και πλάνο  της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής  μας, όπως αναλύει η παρακάτω ανάρτηση:

Toυρισμός: οι συντεταγμένες του, ως βαριάς βιομηχανίας της Φλώρινας!

 
   Βασικό στοιχείο που  δένει  με τον τουρισμό είναι ο πολιτισμός και η κουλτούρα μας, καθώς και κάθε τοπικό μεγαλεπήβολο σχέδιο μας, όπως η παρακάτω ανάρτηση:

Φλώρινα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021!



    Βίβλος ξεναγού λοιπόν, ένα απαραίτητο εργαλείο  τουριστικής ανάπτυξης, εννοείται με οργανωμένη την  δραστηριότητα ξενάγησης, διαφορετικά αποτελεί είδος ευχάρισης ανάγνωσης,όπως  ένα βίπερ!
     Εννοείται ότι θα πρέπει να είναι διεθνούς τύπου, κι αρκούντως πολύγλωσσο, όπως κι αρκούντως ηλεκτρονικό (dvd και ιστοσελίδα, με δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης ), κι όχι μόνο έγχαρτο!


                  Κων/νος Χ. Μπομπότας