ΦΛΩΡΙΝΑ Προβληματισμοί για την επάρκεια των Υποψηφίων Δημάρχων συμβατικού τύπου, στα νέα δεδομένα που διανοίγονται αύριο! - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Προβληματισμοί για την επάρκεια των Υποψηφίων Δημάρχων συμβατικού τύπου, στα νέα δεδομένα που διανοίγονται αύριο!

.

.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Προβληματισμοί για την επάρκεια των Υποψηφίων Δημάρχων συμβατικού τύπου, στα νέα δεδομένα που διανοίγονται αύριο!

 Είναι γνωστό ότι το επίσημο μοντέλο Αυτοδιοίκησης στη Χώρα μας, ακόμα και με τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και μέχρι τώρα τον Κλεισθένη δεν έχει αλλάξει, στα κύρια και τα βασικά του σημεία, με αποτέλεσμα οι Δήμαρχοι να επιτελούν κυρίως  δευτερεύουσες εργασίες, χαμηλής κυρίως πολιτικής ( καθαριότητα, σχολικοί τροχονόμοι, σχολικές επιτροπές, άδειες μουσικών οργάνων, δημοτικά έργα ενταγμένα στα δημόσια προγράμματα, παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης, τηλεθέρμανση, παιδικοί σταθμοί, πολιτισμός ,κτιριακές υποδομές σχολείων κλπ ) χωρίς να μπαίνουν σε στοιχεία ουσιαστικής τοπικής πολιτικής, όπως ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είσπραξη τοπικών φόρων, συμπράξεις  με ιδιωτικό τομέα, στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων, στήριξη ιδιωτικής παραγωγής, δημιουργίας και πώλησης κλπ) !


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

    Σαφώς στα συμβατικά δεδομένα υπάρχει  σε ένα βαθμό  η γνώση και η τεχνογνωσία, πλην  με έτοιμα και δανεικά από Κέντρο, Περιφέρεια και Ευρώπη, πλην συνεχώς όλο και πιο φθίνοντα, λόγω της πολυποίκιλλης κρίσης και της υπανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία και οικονομία!
   Υπάρχουν μάλιστα και Δήμαρχοι , που εκφράζουν  τον προβληματισμό τους για τις ελάχιστες εκταμιεύσεις κονδυλίων από την πλευρά του Δημοσίου, τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν  δυσχέρειες  ακόμα και στη μισθοδοσία των  υπαλλήλων ενός Δήμου ,να καθυστερούν έργα πνοής για τον τόπο και να μην εμφανίζεται από πουθενά προοπτική για την Αυτοδιοίκηση!
   Αρα και η συμβατική ακόμα πρακτική στους Δήμους δεν έχει πλέον την παλιά της ευχέρεια, ώστε ακόμα και ένας που έχει εμπειρία Αυτοδιοίκησης, πλην  με έτοιμα και δανεικά, να μην είναι σήμερα σε θέση να αυτοδιοικήσει, χωρίς  αυτά  με ευθύνη πρωτίστως  των ανωτέρων του Δήμου κλιμακίων, ακόμα κι αν είναι ο πλέον αρεστότερος!  Τουλάχιστον δυσχέρειες , σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, κι έτι αυξανόμενες!  Και το χειρότερο δεν είναι αυτό!
   Το χειρότερο  είναι ότι δημιουργήθηκε έθιμο και η γιαγιά μας να θέλει να κατέβει για Δήμαρχος ή λοιπός Αρχων,  ποντάροντας σε έτοιμα και δανεικά χρήματα , που δεν υπάρχουν!
   Και που δεν ξέρουν να τα δημιουργήσουν! 
   Κι ακόμα χειρότερα, επειδή έμαθε και 2  ψηφοφόρους, να θέλει να χώνεται μπροστά κι από άξιους τεχνοκράτες, που οι  επαγγελματικές τους υποχρεώσεις (  μακριά από το σπίτι τους, πολιτικά διωκόμενοι κλπ)  δεν τους αφήνουν χρόνο να  σηκώσουν όρθιο τον τόπο, με αποτέλεσμα να ασχολούνται με τα κοινά οι αργόσχολοι, κι αργόμισθοι κάθε είδους! Επίσης πολιτικοί παρατρεχάμενοι, κάθε είδους!
 
  Κι εντάξει , η πολιτική επίσημα είναι συντελεστής παραγωγής, μαζί με την τεχνογνωσία-επιχειρηματικότητα, την φύση, εργασία και το κεφάλαιο, σύμφωνα με τη νεότερη θεωρία της επιστήμης  της πολιτικής οικονομίας!
  Εδώ όμως και καιρό ακόμα και οι Βουλευτές έχουν ουσιαστικά αποδυναμωθεί, ψηφίσουν μόνο Νομοσχέδια ,που ποτέ δεν τα διαβάζουν!
   Όχι μόνο η οικονομική πολιτική αλλά και το ίδιο το νομοθετικό έργο είναι προ κατ !

   Κι όμως η κοινωνία και η οικονομία δεν σταματάει, διότι είναι μια διεθνής και παγκόσμια δραστηριότητα και πραγματικότητα, μαζί με την τεχνογνωσία!
  Κι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα εισβάλλει παντού, τόσο περισσότερο, όσο πιο φθηνό περιβάλλον βρίσκει!  Και θα αντιμετωπίζει συνεχώς  αδαείς  τοπικούς Αρχοντες, που θα κρέμονται από τις Κεντρικές Κυβερνήσεις, με απαρχαιωμένα νομικά πλαίσια -απλώς αναλογικά-στην παλιά πραγματικότητα, που θα έχει αποδημήσει ήδη εις Κύριον!
    Και δεν είναι μόνο η τοπική οπισθοδρόμηση, είναι η φυλλορρόηση των πάντων σε ξένα χέρια, με απλούς θεατές, έως επαίτες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση , και υποτακτικές τις εκάστοτε κυβερνήσεις!
     Αυτό είναι ήδη φανερό  στον τομέα της Ενέργειας στην περιοχή μας, ήδη οι Αρχοντες μας και οι Υποψήφιοι  προσεγγίζουν ούτε καν υποεργολάβους αλλά ανθυποεργολάβους, ώστε να πάρουν ένα μικρό μερτικό  στήριξης, πλην ούτε καν για τους ΟΤΑ τους αλλά για τις εκλογές και το Συνδυασμό τους , από παράβολα, εκλογικά κέντρα και δε συμμαζεύεται!
    Ποιός άραγε θα μπορέσει να οραματιστεί  ευρύτερους ορίζοντες για την περιοχή μας, με μόνο εφόδιο ότι διετέλεσε στην διανομή ετοίμων και δανεικών  είτε σαν Κεντρικής είτε σαν Τοπικής εξουσίας;
 
     Με ποιόν θα μιλήσει μια ανύπαρκτη προσωπικότητα ( μάλιστα με μουζίκεια αδαότητα στα επενδυτικά)  της  κατώτερης ιεραρχικής δομής της χώρας , εκπροσωπώντας μερικές  χιλιάδες στα σύνορα, απέναντι σε κολοσσούς , που έχουν τζίρους πολλές φορές τα ΑΕΠ πολλών χωρών μαζι;
      Οταν ακόμα και οι Κυβερνήσεις της χώρας δεν έχουν καν ούτε τις τεχνογνωσίες να  αυναλλαχτούν, με  καθαρά οικονομικά και διοικητικά δεδομένα;
 
      Κι όταν έρθει και εισβάλλει παντού, σε ιδιωτικό επίπεδο η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μεγάλη ιδιωτική οικονομία και απαιτεί  επενδύσεις και ΣΔΙΤ( συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ποιός  θα μπορεί να είναι ακόμα και συνομιλητής;
     Οταν δεν ξέρει ο δάσκαλος, ο μηχανικός, ο γιατρός ,ο εκτελωνιστής , ο δικηγόρος , ο  Δεητζης  κλπ ούτε 1 ισολογισμό να διαβάζει, με ποιόν θα διαπραγματευτεί το μέλλον αυτού του τόπου, απέναντι ακόμα και στο ίδιο το( σκιώδες ) κράτος;  Γιατί θα έρθουν να πάρουν τις πηγές του τόπου του και δεν θα αρκεί, ούτε να τους δείρει, ούτε τον κόσμο να κατεβάσει στα πεζοδρόμια, αν δεν καταλαβαίνει καν «τι λένε τα κομπιούτερς κι αριθμοί» ; ( κατά το Μητροπάνο)
     Δεν αρκεί συνεπώς να ξεγελάσει και να πάρει την ψήφο των πιο αδαών και των αγραμμάτων εκ των συντοπιτών μας, οι  σημερινοί κι ιδιαίτερα οι αυριανοί επενδυτές και  συνομιλητές των Δήμων  μόνο αδαείς και αγράμματοι δεν θα είναι!

Θα έχει τουλάχιστον ο Υποψήφιος  3-4 εναλλακτικές επιλογές ανάπτυξης γιαυτό τον τόπο, που δεν θα τις έχουν πάρει χαμπάρι, να τις έχει ήδη οργανώσει και να πετύχει πολλαπλάσια ανάπτυξη από την ίδια την ληγμένη ενέργεια που θα του πάρουν;  Να μην τους έχει ανάγκη;

  Συνεπώς, το συμβατικό μοντέλο Αρχόντων των ΟΤΑ είναι ήδη ληγμένο, απλά κρύβουν την ημερομηνία λήξης του, για να ξεγελάσουν , είθε για τελευταία φορά,  τους αδαείς και αγράμματους εκ των συντοπιτών, να βγούνε στους δεύτερους γύρους και να διαλέξουμε όλοι το μη χείρον ή το ολιγότερο ακατάλληλο, το ολιγότερο ανεπαρκές, το λιγότερο απεχθές!

   Ε ρε , γλέντια, όταν( είθε)  έρθει  κι η εξαγγελία για είσπραξη από τους Δήμους των ΕΝΦΙΑ, έχει  να γίνει το αλλαλούμ , από μια ανύπαρκτη υποδομή και τεχνογνωσία των τωρινών υποψηφίων, που θα μας φορτωθούν εις το σβέρκον!
   Ο πολιτικός  καραμητρισμός δεν είναι ακόμα εμφανής, κι ακόμα ισχύει η ανάμνηση των αξιωμάτων του χθές, με τα έτοιμα και τα δανεικά, εκ των οποίων καμιά απορρόφηση δεν ξεπέρασε το 20% πουθενά!  Και θα γίνουν οι εκλογές με χθεσινές απαντήσεις σε αυριανά ερωτήματα! 
 
   Ευτυχώς, από όλο το υποψηφιομάνι, ένας μόνο τελικά επικρατεί , κι όλοι οι άλλοι, πολυποψήφιοι, όπου γάμος και χαρά, θα κλείνουν τον κύκλο τους!
       Ωστε την επόμενη φορά, παρά το χαμένο χρονικό κι αναπτυξιακό έδαφος, θα υπάρξει ελπίδα, συντρεχόντων και των όλο και μεταβαλλόμενων συνθηκών, να αλλάξουν οι απαιτήσεις και να ψηλώνουν οι πήχεις , έστω κι εξ ανάγκης!

  Το παρόν  απλώς επισημαίνει ότι το 2019 ήδη  δεν είναι 2014 και ήδη  υπολείπεται πολύ, ήδη ως νεολιθικό,  για το διάστημα μέχρι το 2023, σαν λύση και σαν προοπτική! 
  Κι ότι από αυτό τελικά μείνει, το 2023 θα είναι πλέον ήδη παλαιολιθικό!



   

     Ο γόνιμος προβληματισμός!