ΦΛΩΡΙΝΑ Ζωντανές οι λιγνιτικές μονάδες στο εθνικό σχέδιο για το 2030 με αιχμή το Αμύνταιο. - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ζωντανές οι λιγνιτικές μονάδες στο εθνικό σχέδιο για το 2030 με αιχμή το Αμύνταιο.

.

.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ζωντανές οι λιγνιτικές μονάδες στο εθνικό σχέδιο για το 2030 με αιχμή το Αμύνταιο.

PictureΑνοίγει ο δρόμος για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ στο Αμύνταιο μέσω του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει το ΥΠΕΝ και θα δοθεί τελικώς σήμερα Τρίτη (13/11) σε δημόσια διαβούλευση.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Όλα αυτά βεβαίως σαν βασική προυπόθεση έχουν να ενταχθούν οι λιγνιτικές μονάδες στον Μηχανισμό Ευελιξίας για τον οποίο η ΔΕΗ αισιοδοξεί, όμως αν δεν γίνει η επιβίωσή τους θα είναι πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με το Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής μειώνεται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες ωστόσο, υπάρχει «χώρος» για τις μονάδες του Αμυνταίου, της Μεγαλόπολης, της Μελίτης, του Αγίου Δημητρίου και της Πτολεμαΐδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Worldenergynews, το Εθνικό Σχέδιο προσδιορίζει στο 17% τη λιγνιτική παραγωγή το 2030 έναντι 33% το 2016.

Έτσι, από 4,3 GW που ήταν η εγκατεστημένη ισχύς λιγνίτη το 2016, στο τέλος της επόμενης δεκαετίας θα αγγίζει τα 2,7 GW, μειωμένο δηλαδή κατά 1.600 MW.

Στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγική βάση των 2,7 GW, τα 660 MW θα αντιστοιχούν στην Πτολεμαΐδα V, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή από τη ΔΕΗ. 

Άλλα 1.453 GW αφορούν υφιστάμενες μονάδες που θα συνεχίσουν να λειτουργούν και την επόμενη δεκαετία (Μεγαλόπολη V, Μελίτη Ι, Αγ. Δημήτριος ΙΙΙ, IV και V).

H αναβάθμιση του Αμυνταίου

Το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο συμπληρώνεται από την εγκατεστημένη ισχύ του ΑΗΣ Αμύνταιο, η οποία είναι 546 MW.
Η ύπαρξη «χώρου» για τα δύο εργοστάσια του Αμυνταίου έως το 2030, με βάση το Εθνικό Σχέδιο, ήταν η προϋπόθεση που είχε θέσει η διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να προχωρήσει σε σύμπραξη με ιδιώτες για τον εκσυγχρονισμό τους.

Ένας εκσυγχρονισμός που, σύμφωνα με την ίδια την επιχείρηση, θα συνέβαλε στο να αποσοβηθούν τα προβλήματα επάρκειας τα οποία θα αντιμετωπίσει το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα κατά την περίοδο 2019 – 2020, στην περίπτωση που οι μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς αποσυρθούν με την εκπνοή των 17.500 ωρών λειτουργίας, ενώ επίσης θα έδινε τη δυνατότητα στις εγχώριες βιομηχανίες να εξασφαλίσουν ηλεκτρική ενέργεια με ανταγωνιστικό κόστος.

Η αναβάθμιση των δύο εργοστασίων υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 110 εκατ. ευρώ και θα «περάσει» μέσα από τη συνεργασία με ιδιώτες, καθώς η ΔΕΗ έχει ξεκαθαρίσει ότι η κατασκευή της Πτολεμαΐδα V αποτελεί την τελευταία επένδυσή της στον λιγνίτη.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του μεριδίου του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα συνοδευθεί από ελάττωση και της συμμετοχής του πετρελαίου.

Έτσι, χάρη στις διασυνδέσεις των νησιών, η ηλεκτροπαραγωγή από πετρέλαιο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 74%, με συνέπεια η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές καυσίμων να ελαττωθεί κατά 3% περίπου.

Στον αντίποδα, προβλέπεται πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, οι οποίες όπως έχει ήδη γράψει το Worldenergynews, το 2030 αναμένεται να αυξήσουν το μερίδιό τους τουλάχιστον στο 55%.

Σημαντική επίσης «επέκταση» των ΑΠΕ αναμένεται και στην κάλυψη άλλων ενεργειακών αναγκών, αφού για παράδειγμα όσον αφορά στον τομέα θέρμανσης-ψύξης, προβλέπεται μεγαλύτερη αξιοποίηση των αντλιών θερμότητας για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης και ψύξης στον τριτογενή και οικιακό τομέα, αλλά και στην αυξημένη χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων στον οικιακό τομέα.

Την ίδια στιγμή, αν και εκτιμάται μείωση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, η συνολική χρήση του αναμένεται να ενισχυθεί κατά 23% περίπου το 2030 σε σχέση με το 2016.
Βασικότερη αιτία θα είναι η μεγαλύτερη χρήση του καυσίμου στον κτιριακό τομέα – η οποία αναμένεται να φτάσει στο 18% το 2030, έναντι 8% το 2016.
Picture
Picture

​Πηγή: 
http://www.worldenergynews.gr/