Αυτή η συμφωνία είναι μακράν, η καλύτερη που προτάθηκε στις διεθνείς συζητήσεις, στους διεθνείς οργανισμούς δήλωσε ο Γιώργος Λιάνης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε «υπάρχει μια παραζάλη για το Μακεδονικό, μία φενάκη γύρω από την υπόθεση. Όλοι φαντάζονται ότι χάσαμε την Μακεδονία, ότι θα δεχθούμε ακόμα και επίθεση, όλα αυτά είναι μια τρέλα».
Το 2008 η απόφαση για το όνομα ήταν Βόρεια Μακεδονία
«Η απόφαση που είχε παρθεί το 2008, ήταν Βόρεια Μακεδονία, αλλά με αυτή την συμφωνία εξασφαλίστηκαν πολύ σοβαρά ζητήματα». Όπως εξήγησε: «Λύθηκε το θέμα της ονομασίας, Βόρεια Μακεδονία είναι διαφορετικό από το Δημοκρατία της Μακεδονίας και με την ρηματική διακοίνωση. Λύνεται το θέμα του αλυτρωτισμού. Λαμβάνονται μέτρα στην Συμφωνία ότι δεν μπορεί κανένα ξένο κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει αλυτρωτισμούς».
Ο κ. Λιάνης άσκησε κριτική για ελλιπή ενημέρωση του κόσμου, ενώ όπως είπε η Συμφωνία ξεκαθαρίζει απόλυτα τα ζητήματα ιθαγένειας και γλώσσας
«Η Συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι ο όρος ιθαγένεια αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν προσδιορίζει εθνοτική ένταξη, ότι δηλαδή δεν υπάρχει θέμα εθνότητας και άρα ούτε αλυτρωτισμός. Η γλώσσα ανήκε στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, δηλαδή το αίτημα της χώρας μας εδώ και 50 χρόνια. Το 1993 η χώρα μας δεν παρέστη όταν συζητούνταν το θέμα της ονομασίας στον ΟΗΕ.»
«Τους μάζευαν στα χωριά, τους έδερναν, τους κατηγορούσαν ότι δεν ήταν Έλληνες»
«Δεν θέλω να μιλάνε με χαρακτηρισμούς κάποιοι με χαρακτηρισμούς για την Πρέσπα. Η Πρέσπα σήμερα έχει μόνο 2.000 κατοίκους από 20.000 που είχε. Οι υπόλοιποι είναι μετανάστες στο Τορόντο. Τους έστειλε η Ελλάδα. Τους κατηγορούσαν ότι δεν ήταν Έλληνες επειδή μίλαγαν αυτό το ιδίωμα. Τους μάζευαν στα χωριά, τους δέρνανε. Τους βάζαν να ορκίζονται ότι είναι Έλληνες και στο τέλος τους διώχνανε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάνης τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια στο θέμα αυτό.
Όπως εξήγησε έχουν γίνει μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς απαγορεύονταν με νόμο να επιστρέψουν οι μη Έλληνες στο γένος.
«Οι μόνοι πολιτικοί πρόσφυγε που δεν γύρισαν ποτέ ήταν αυτοί που έμεναν στα Σκόπια γιατί δεν επιτρεπόταν να επιστρέψει επειδή με νόμο του ελληνικού κράτους απαγορευόταν να επιστρέψουν οι μη Έλληνες στο γένος. Μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιώματων συνέβησαν» πρόσθεσε ο κ. Λιάνης.
Κατ. Μπρ.