ΦΛΩΡΙΝΑ Χρήστος Παυλίδης για ΔΕΗ – Μελίτη: «Είμαστε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος» - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Χρήστος Παυλίδης για ΔΕΗ – Μελίτη: «Είμαστε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος»

.

.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Χρήστος Παυλίδης για ΔΕΗ – Μελίτη: «Είμαστε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος»

Μαρίνα Πρωτονοταρίου Mononews.gr
 Αύριο, Πέμπτη, πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ του ιδιοκτήτη του ορυχείου Αχλάδας Χρήστου Παυλίδη και της διοίκησης της ΔΕΗ για την επίλυση του προβλήματος τροφοδοσίας της μονάδας της Μελίτης, μια από τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν εν όψει της ιδιωτικοποίησής της. Με αποκλειστικές δηλώσεις στο mononews.gr, ο ιδιοκτήτης του Ορυχείο Αχλάδας, Χρήστος Παυλίδης, που έχει σύμβαση μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων με τη ΔΕΗ, δηλώνει ότι τιμά τη σύμβασή του με τη ΔΕΗ, δεν θέλει να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην εταιρεία και συμφωνεί στη μείωση του κόστους μεσοσταθμικά. Τονίζει ότι δεν παίζει παιχνίδια με κανέναν, προχωρά τις απαλλοτριώσεις και σημειώνει ότι η Αχλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

Θυμίζει, επίσης, ότι η μέση τιμή καυσίμου στην αποτίμηση της Μελίτης είναι 28 ευρώ γιατί η ΔΕΗ αγοράζει το 30% των αναγκών της μονάδας στα 34 ευρώ, και την ίδια στιγμή πιέζει για 18 ευρώ το Ορυχείο της Αχλάδας, που την προμηθεύει με το 70% των αναγκών της. Και αναρωτιέται γιατί η ΔΕΗ θέλει να έχει προμηθευτές δύο ταχυτήτων.

Η ΔΕΗ σάς κατηγορεί ότι πιέζετε τώρα που πρέπει να πουλήσει τη Μελίτη. Τι λέτε γι αυτό;

Δεν είναι έτσι, δεν είναι η Αχλάδα το πρόβλημα της αποεπένδυσης. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Εμείς τιμούμε τη σύμβασή μας. Από το 2002 έχουμε τροφοδοτήσει με τη φθηνότερη δυνατή τιμή αυτή τη μονάδα με ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες. Από το 2014 ζητάμε αλλαγή της σύμβασης, είχαμε προτείνει μια κοινή επιτροπή της ΔΕΗ και ημών να βγάλει μια πραγματική τιμή κόστους του λιγνίτη και η ΔΕΗ αρνείται.
Και την Πέμπτη θα προτείνουμε τη μείωση του κόστους μεσοσταθμικά στα 18 ευρώ για δύο χρόνια, συν δικαίωμα επέκτασης για ακόμη 4 χρόνια. Όμως θέλουμε να μας καταβληθούν τα 8 εκατ. που μας οφείλει η ΔΕΗ, γιατί για τα επόμενα δύο χρόνια το κόστος είναι πάνω από 18 ευρώ /τόνος και αν μας αποπληρώσει τα χρέη της η ΔΕΗ θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη μείωση στα 18 ευρώ αμέσως. Το κοστολόγιο του λιγνίτη για το 2019 είναι 23 ευρώ και για το 2020 στα 21 ευρώ και μετά μειώνεται.

Πώς έχει προκύψει αυτή η οφειλή;

Η ΔΕΗ δεν εγκρίνει τα προγράμματα και αμφισβητεί τη σχέση εκμετάλλευσης. Έτσι προέκυψε και το χρέος της σε εμάς ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ενώ είναι 12/1 η σχέση χώμα/κάρβουνο η ΔΕΗ αναγνωρίζει 9,65/1. Εμείς δίνουμε όλα τα στοιχεία μέτρησης λεπτομερώς που αποδεικνύουν το 12/1 και η ΔΕΗ θεωρεί σύμφωνα με τα στελέχη της ότι είναι 9,65/1. Είμαστε πρόθυμοι να έρθει το ΙΓΜΕ και οποιοσδήποτε αρμόδιος, για να γίνει σωστός υπολογισμός του κοιτάσματος και να οριστεί σωστά με βάση την πραγματικότητα, η σχέση εκμετάλλευσης.

Η Αχλάδα τροφοδοτεί το σύνολο των αναγκών σε λιγνίτη της Μελίτης;

Η Αχλάδα τροφοδοτεί με 2.000.000 τόνους το χρόνο ή το 70% του λιγνίτη που χρειάζεται η Μελίτη στα 23 ευρώ τον τόνο. Το υπόλοιπο 30% το προμηθεύεται από τοπικό ορυχείο με 34 ευρώ/τόνο και από το Αμύνταιο με 28 ευρώ/τόνο. Το ορυχείο του Αμύνταιου μπορεί να έχει κόστος 15 ευρώ για το Αμύνταιο, αλλά για τη Μελίτη δίνει λιγνίτη στα 28 ευρώ. Γιατί η ΔΕΗ δεν μειώνει την τιμή και στους άλλους προμηθευτές της και πρέπει εμείς να της πουλάμε σχεδόν στη μισή τιμή (18) από ότι οι άλλοι (34);

Πού βρίσκεται η διαδικασία της απαλλοτρίωσης; Εσείς την καθυστερείτε;

Η διαδικασία της απαλλοτρίωσης προχωράει κανονικά και έχει φύγει από την ευθύνη της Αχλάδας αφού ήδη η απαλλοτρίωση δικάστηκε στο Εφετείο Κοζάνης στις 5 Δεκεμβρίου για το σύνολο του του οικισμού της Αχλάδας. Τώρα περιμένουμε την απόφαση του Εφετείου για να πάρουμε τιμή μονάδας, το κόστος ανά κάτοικο.

Όταν βγήκαν τα ΦΕΚ απαλλοτρίωσης από το υπουργείο εμείς προχωρήσαμε κανονικά τις διαδικασίες. Ο οικισμός της Αχλάδας είναι χωρισμένος σε τρεις υποοικισμούς. Έγιναν λαϊκές συνελεύσεις και ενώ ήταν δύο διαφορετικά ΦΕΚ, μετά από μεγάλη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αποφασίσαμε σε συνεννόηση με όλους και προτείναμε κοινή τιμή μονάδας για τους τρεις οικισμούς. Μόλις βγει η απόφαση και ξέρουμε το κόστος, θα ξεκινήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Δεν την εμποδίζουμε εμείς και σίγουρα δεν την καθυστερούμε.

Έχετε δει κάποιους αλλά όχι όλους τους υποψήφιους επενδυτές; Γιατί;

Είναι παντελώς ανυπόστατο ότι κάνω δήθεν παιχνίδια με συγκεκριμένους επενδυτές. Από τους τρεις τελικούς επενδυτές του προηγούμενου διαγωνισμού, που ήταν η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ με τους Τσέχους και οι Κινέζοι (China Energy) με τον Κοπελούζο, οι δύο πρώτοι μας βρήκαν και συζητήσαμε τα θέματα τροφοδοσίας. Τώρα μας πήρε και ο Στασινόπουλος. Είμαστε ανοιχτοί προς όλους. Και κανείς δεν ανέφερε ποτέ κανένα πρόβλημα με την τροφοδοσία.

Οι Κινέζοι της China Energy και τα στελέχη της Κοπελούζος δεν ήρθαν ποτέ να μας βρουν και αυτό γιατί θέλουν σύμβαση μόνο διετίας με την Αχλάδα στα 18 ευρώ και μετά να ενεργοποιήσουν το ορυχείο της Βεύης.

Στο πλάνο τους για την επένδυση στη Μελίτη έχουν να ανοίξουν τη Βεύη, κάτι που δεν σχεδιάζει ούτε η Μυτιληναίος ούτε η ΤΕΡΝΑ.

Όμως η σύμβαση της Αχλάδας με τη ΔΕΗ είναι μέχρι εξάντλησης του κοιτάσματος και η σύμβαση που μου ανανέωσε το υπουργείο είναι για 5 + 5 χρόνια.

Η κοινοπραξία China Energy – Κοπελούζου έχει βάλει όρο στη ΔΕΗ να κάνει σύμβαση μόνο για δύο χρόνια με τη Μελίτη στα 18 ευρώ και γι’ αυτό δεν έρχονται να συζητήσουν μαζί μας.

Εγώ θα πρέπει να είμαι τρελός για να πάω σε μια σύμβαση διετίας όταν έχω σύμβαση μέχρι εξαντλήσεως του κοιτάσματος και μάλιστα όταν πρέπει να κάνω απαλλοτριώσεις που κοστίζουν 30 εκατ. ευρώ.