ΦΛΩΡΙΝΑ Δυτική Μακεδονία: Αγωνία για την θέρμανση περίπου 40.000 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Δυτική Μακεδονία: Αγωνία για την θέρμανση περίπου 40.000 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

.

.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Δυτική Μακεδονία: Αγωνία για την θέρμανση περίπου 40.000 νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

Δυτική Μακεδονία: Αγωνία για την θέρμανση περίπου 40.000 νοικοκυριών κι επιχειρήσεωνΛιγνιτικές μονάδες μένουν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποστηριχτεί αποτελεσματικά η τηλεθέρμανση σε Κοζάνη, Πτολεμαίδα και Αμύνταιο.
Χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαίδα και Αμύνταιο στη Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας του σταδιακού κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.





ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ




Η περιοχή έχει μπει… στην κατάψυξη εδώ και πολλές μέρες με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται κοντά στους μηδέν βαθμούς κελσίου. Εξαιτίας των προβλημάτων, κάποιες από τις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες δε λειτουργούν συνεχώς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οριακές καταστάσεις. Το σύστημα τηλεθέρμανσης που εφαρμόζεται στην περιοχή για τη θέρμανση δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών, και βασίζεται στο ρεύμα που παράγουν οι συγκεκριμένες μονάδες, δε μπορεί να υποστηριχτεί.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις που είναι επιφορτισμένες με αυτό το έργο για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του συστήματος αναγκάζονται να ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ τη μέρα για την αγορά πετρελαίου προκειμένου να έχουν θέρμανση περίπου 23.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένα με την τηλεθέρμανση.

Αγωνία στην Κοζάνη

Το θέμα παίρνει διαστάσεις θρίλερ στην περιοχή και δεν είναι απλά ένα σενάριο εργασίας. Πριν λίγες μέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε  εντολή παύσης λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, γεγονός που ανάγκασε τη σχετική δημοτική επιχείρηση  (ΔΕΥΑΚ) να θέσει στο φουλ τις μηχανές στα λεβητοστάσια της, ώστε να μην μείνει χωρίς θέρμανση η πόλη. Για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε να ξοδευτούν περίπου 70.000 ευρώ καθημερινά, για την αγορά πετρελαίου.

«Το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στην περιοχή μας είναι πραγματικό. Η αγωνία του κόσμου είναι μεγάλη γιατί αφορά τη θέρμανσή του» τόνισε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

«Τις προηγούμενες μέρες δημιουργήθηκε πρόβλημα γιατί δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου βγήκαν εκτός, δε μπήκαν στο σύστημα και δε μπορούσε να υποστηριχτεί η τηλεθέρμανση» διευκρίνισε ο κ. Μαλούτας. Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για να δοθεί κάποια διαβεβαίωση πως το σύστημα δε θα τιναχτεί στον αέρα. «Η ΔΕΗ μας έχει πει πως την ευθύνη για την κατάσταση έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία αποφασίζει πόσες και ποιες μονάδες θα λειτουργούν και θα τροφοδοτούν το σύστημα. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι να λειτουργούν και να υποστηρίζουν με το θερμικό τους φορτίου την τηλεθέρμανση τουλάχιστον οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου», πρόσθεσε.

Παράγοντες της περιοχής εκτιμούν πάντως η τηλεθέρμανση στην περιοχή θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και οι κάτοικοι θα περάσουν… μέρες αγωνίας, κι αυτό γιατί η 4η μονάδα του ΑΗΣ ΑΓ Δημήτριου θα βγαίνει συχνά εκτός συστήματος εξαιτίας των τιμών της Οριακής Τιμής Συστήματος.

tile_1.png
Φόβοι για την τηλεθέρμανση σε Πτολεμαίδα, Αμύνταιο
Το θέμα αφορά και περίπου 17.000 κατοίκους του Αμυνταίου και της Πτολεμαίδας που είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα τηλεθέρμανσης. Ολοι φοβούνται πως με το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή δε θα υπάρχει το απαραίτητο θερμικό φορτίο για να υποστηριχτεί η τηλεθέρμανση. Τόσο ο δήμαρχος Αμυνταίου Ανθιμος Μπιτάκης όσο και ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν πως διέξοδος θα δοθεί έστω και προσωρινά μόνο αν η τηλεθέρμανση συνδεθεί με την νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαίδα 5» που κατασκευάζεται στην περιοχή. Κι αυτή η λύση όμως θα είναι για λίγα χρόνια αφού το αργότερο το 2028 (ίσως και λίγο νωρίτερα) η μονάδα θα κλείσει σύμφωνα με το σχέδιο απολιγνιτιποίησης που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

«Η πραγματική λύση θα δοθεί μόνο αν έρθει στην περιοχή το φυσικό αέριο και γίνουν τα αναγκαία δίκτυα. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η θέρμανση των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων της περιοχής» τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Μαλούτας.

ΠΗΓΗ