ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΚΕ: Ορατές οι συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης» για το λαό της περιοχής Ανακοίνωση με αφορμή την προσωρινή διακοπή μονάδων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση της Κοζάνης - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΚΚΕ: Ορατές οι συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης» για το λαό της περιοχής Ανακοίνωση με αφορμή την προσωρινή διακοπή μονάδων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση της Κοζάνης

.

.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΚΚΕ: Ορατές οι συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης» για το λαό της περιοχής Ανακοίνωση με αφορμή την προσωρινή διακοπή μονάδων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση της Κοζάνης

Αμφίβολη είναι η λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης που καλύπτει τις θερμικές ανάγκες σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς πέρα από τη δρομολόγηση της απόσυρσης λειτουργίας μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, η επάρκεια στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έθεσε από την Κυριακή 1η Δεκέμβρη προσωρινά εκτός λειτουργίας δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που τροφοδοτούν το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Κοζάνης.


ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK! ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΜΕΣΑ
Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισημαίνει πως οι συνέπειες της «μεταλιγνιτικής εποχής» είναι ήδη ορατές για το λαό των ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης της τηλεθέρμανσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Τονίζει επίσης για την τεράστια αύξηση στο κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, που προκύπτει ή θα προκύψει από το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, ότι «κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση είναι έτοιμες από καιρό να τη μεταβιβάσουν στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού», ενώ καταγγέλλει ότι μόλις πρόσφατα ο δήμος Αμυνταίου αποφάσισε αύξηση 30% στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης.

«Με βάση και το τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το νέο ΕΣΕΚ που δημοσίευσε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «επιταχύνουν το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο, με σκοπό να ενισχύσουν με πολλά δισ. ευρώ τα μονοπώλια που επενδύουν στην "πράσινη Ενέργεια". Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως και το προηγούμενο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μονοπωλιακών ομίλων.

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μας θα πληρώσουν τις συνέπειες της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής, που με γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου αλλά και τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος ακολουθούν την πολιτική της "απολιγνιτοποίησης". Κλείνοντας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχεία, καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και στη φτώχεια. Με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καταδικάζουν συνολικά το λαό μας στη ενεργειακή φτώχεια».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση προειδοποιεί ότι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες δεν έχουν περιθώρια αναμονής απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής της «μεταλιγνιτικής εποχής» και τους καλεί να οργανωθούν και να διεκδικήσουν: Να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου. Ρεύμα φθηνό για το λαό, καμία διακοπή σε εργατική - λαϊκή οικογένεια. Καμία αύξηση στους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης. Επέκταση του δικτύου στα χωριά στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, κανένα κλείσιμο - πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. Καμία απόλυση εργαζόμενου, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10589377